Блог

Истории за Наградата

Млади хора поканиха бизнеса на „Световно кафене”

Участници от Международната награда на херцога на Единбург в Козлодуй посрещнаха представители на бизнес структури и институции от града в понеделник вечерта. Събитието се състоя в галерията на Фондация БАРАКА, където в продължение на час и половина се обсъдиха важни за младите хора теми. Целта на срещата беше участниците в Наградата да запознаят обществеността с условията на международната програма, с дейностите, които се планират на територията на община Козлодуй и да потърсят заедно възможности за решение на наболели за младите хора въпроси.

„Аз вярвам, че вие сте бъдещето и искам да виждам в очите на повече младежи този хъс, тази енергия и тази упоритост, които виждам във вас”, каза инж. Иво Геров след срещата.

Дванадесет участника в Наградата участваха в организирането и провеждането на събитието, на което гост беше и Любомира Велчева – изпълнителен директор на Фондация „Международната награда на херцога на Единбург”, България.

„Изключително съм щастлива, че осъществихме тази среща, че участниците в Наградата в Козлодуй приеха присърце и помогнаха да се случи идеята, че бизнесът се отзова. Вярвам, че това е механизмът за съвместна работа – общи срещи, дискусии и сътрудничество”, сподели тя.

Всички присъствали седнаха на „Световно кафене” и обсъдиха настоящите предизвикателства пред младежите, техните евентуални решения и бъдещите взаимоотношения между участниците в Наградата и бизнеса.

„Винаги може да идвате при нас, да се учите, да опитват новости, ние сме насреща”, коментира Мариана Маринова – собственик на заведение в Козлодуй.

„За мен е много важно, че разбрах, че не само ние искаме да се развиваме, а и „големите” искат да ни помагат в нашето развитие”, сподели 16-годишната Тити. Петнадесет годишния Хари, който провежда своето доброволчество във ветеринарната клиника и вече е присъствал на три операции каза:

„В началото, когато започвах Наградата бе хаоса, сега нещата си идват на мястото. Разбрах, че ако си постоянен и имаш цел може да постигнеш всичко”.

В края на срещата местните работодатели имаха възможност да дарят средства за реализиране на дейности, свързани с Международната награда на херцога на Единбург. Събраната сума бе 400 лева и тя ще се използва за популяризация на Наградата в общината, за закупуване на оборудване за приключенски пътувания, които са част от програмата за личностно развитие, за заплащане на такси на млади безработни младежи и др.

„Това, че участвам активно в тези събития – в Бърдарски геран, в Мизия и сега в Козлодуй за мен е изключително полезно. Пред нас като млади хора няма особено големи подобни възможности в нашия град и аз виждам, че по този начин развивам своите презентационни, комуникационни и социални умения”, коментира и 15-годишната Камелия след срещата.

Към момента дванадесет участника от Козлодуй са поставили и започнали своите предизвикателства в Наградата. Още петима се готвят да стартират своите приключения в международната програма. Най-вероятно през септември първите участници ще предприемат реално пътешествие и ще нощуват на палатки, някъде извън града.

„Фондация БАРАКА е лицензиран оператор от три месеца и аз виждам, че ние успяваме да създаваме общност от млади хора, които имат общи интереси, общи цели и най-важното искат да се учат, да развиват своите умения и да се предизвикват. За това приемаме като морално задължение работата с тях и очакваме нови участници, които да се впуснат в приключения”, каза и Лили Рашкова – координатор на Наградата в Козлодуй.