Блог

Истории за Наградата

Шареното семейство на Наградата

IMG_8026Неведнъж сме ви споделяли статистиката: Наградата съществува в повече от 140 държави в целия свят! Екипът ни ежедневно общува с Национални оператори от Европа и света – обменяме добри практики, разработваме заедно идейни проекти и планираме общи инициативи.

До сега, обаче, моят досег с международното семейство на Наградата се изчерпваше само с онлайн комуникация. До сега, обаче! В края на м. март, точно когато се навършваха шест месеца откакто се присъединих към Наградата в България като Координатор, разбрах, че съм одобрена да се включа в обучение за обучители, организирано от Международната фондация на Наградата. И, ето – в края на м. юли стегнах една 30 литрова раница и се отправих да приключенствам в Лондон – с още 7 обучители от EMAS региона, който включва Европа, Средиземноморието и Арабския свят!

И за да ви покажа колко е ШАРЕНО семейството на Наградата, ще ви разкажа на кратко за хората, с които преживяхме 3 вълнуващи и емоционални дни:

За Мариеке от Холандия, един от нашите трейнъри, която е била доброволец към Наградата в продължение на 10 години, преди да се присъедини официално към екипа на Фондацията преди 1 седмица. Тя ще координира обученията на целия EMAS регион и ще разработи препоръки за подобряването им.

За Арзу, която е на 26 години, носител на Златно ниво и е била доброволец към Наградата от 2006 г. насам. По време на нейното приключенско пътуване на ниво Злато, над 40 младежи са тръгнали по екипи от една и съща точка, по различни маршрути.

За Майк от Гибралтар, който ни разказа, че се налага младежите да ходят до Испания, за да направят приключенското си пътуване (за справка: площта на Гибралтар е 68 квадратни километра). Майк е участвал и в разработването на новата визуална идентичност на Наградата и с радост ни сподели, че е гласувал за петте цвята, които вие познавате много добре!

За Джема, която работи във Фондацията и тепърва й предстои да обучава нови Лидери, но сподели толкова много добри идеи, че забравихме, че досега не е провеждала обучение.

За Айбюк от Туриця, чиито баща е Супервайзор на Приключенски пътувания и от съвсем малка тя го придружавала по време на експедициите му. Айбюк цял живот е мечтала да е част от Наградата и в началото на м. август започва нейния стаж в Международната Фондация!

За Михал, Мартин и Мартин от Словакия, където Наградата стартира в края на 2014 г. и все още събират добри практики от други държави, за да предоставят възможно най-качественото преживяване на своите участници.

 

IMG_8002А какво се случи по време на самото обучение?

Работихме по двойки, тройки, малки групи, големи групи, индивидуално, всеки поработи със всеки, дискутирахме, изброявахме предимства и недостатъци, измисляхме активности, подскачахме, смяхме се, притеснявахме се, планирахме обучителни сесии, изнасяхме сесии от обучението за Лидери, снимаха ни с видеокамера, за да се наблюдаваме отстрани, потупвахме се по рамото, обменяхме идеи, давахме препоръки, споделяхме опит, рефлектирахме, съветвахме, хапнахме fish&chips, пихме английски сайдер и си казахме “До скоро!”, защото през ноември ни предстои да се срещнем пак!

13754518_1216572768364622_6601200854233877731_n

И така освен приятните емоции ни предстои и много работа – актуализиране, промени, изненади, за да предоставяме качествено и вълнуващо преживяване не само на нашите участници, а и на техните лидери!

Ива Кръстанова