Блог

Истории за Наградата

Президентът Плевнелиев връчва отличията за 2016 на участниците в Международната награда на херцога на Единбург

ceremonia-2016-gМладежи от цяла България, взели участие в програмата за личностно развитие на Международната награда на херцога на Единбург, ще получат лично от президента Росен Плевнелиев почетни значки и сертификати като символ на упоритостта и отговорността си. 70-те младежи са част от общо 350-те участници, включили се в програмата, която работи в България от 2014 г. насам под патронажа на президента Плевнелиев. Събитието с отличените през изминалите месеци участници ще се проведе на 10 януари от 15:30 ч. в Централния военен клуб в София.

Отличените младежи, както и всички участници в програмата, имаха възможност да комуникират с различни ментори, да развиват умения, да спортуват, да доброволстват и не на последно място, преживяха незабравимо приключенско пътуване сред природата. Инициативата предизвиква младите хора да развиват своята самодисциплина при определяне и постигане на цели, формиране на лидерски качества и умения за работа в екип, както и да усъвършенстват физическата си активност.

ceremonia-2016_2-resizedУченици и студенти на възраст 14-24 години участват в нея на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Заради постигането на целите и покриването на ниво Бронз учениците от София, Козлодуй, Горна Оряховица, Копривщица, Девин, Оряхово, Пловдив, Свищов и Варна ще получат сертификат и значка от Президента на 10 януари. Завършването на останалите участници предстои.

През изминалата година младежите, работили по постигане на своите цели, са посветили общо над 4 000 часа, за да развиват умения като: изучаване на чужд език, презентиране пред публика, изработване на керамични чаши, дебатиране, изучаване на различни музикални инструменти, фотография, рисуване, участие в театрални постановки и много други. Над 3000 са часовете прекарани в целенасочено доброволчество, като дейностите в него са: подпомагане на възрастни хора, помощ на по-малки деца в училище, боядисване на пейки и кофи за смет, организиране на благотворителни базари и кампании, развиване на умения за оказване на първа помощ, помощ в болници, пожарната и много много други. Във физическата активност младите са отделили малко над 4 000 часа целенасочено.

ceremonia-2016_3resized“Ученето не се случва само в класната стая. Но училището би могло да бъде и място за развиване на ключови умения и компетенции, които да помогнат на всеки млад човек да бъде успешен и щастлив както в личен, така и в професионален план.”, споделя за програмата Любомира Велчева, изпълнителен директор на фондация “Международна награда на херцога на Единбург – България”.

За последните три години представителството на Наградата в България лицензира 32 организации в 14 града в страната, които предоставят на младежи възможност за участие в програмата. Обучени са десетки Лидери (наставници), които лично работят с участниците в Наградата. Вече над 350 младежи от страната участват в програмата и всеки ден постигат своите индивидуални цели.

За Наградата:

Международната награда на херцога на Единбург е водеща младежка програма за личностни постижения в сферата на неформалното образование.

Международната награда на херцога на Единбург е основана във Великобритания през 1956 г. от съпруга на кралица Елизабет II, Негово Кралско Височество Херцогът на Единбург. Наградата e вече глобална инициатива. Над 8 000 000 младежи от 144 различни страни са взели участие в нея.

В България Наградата официално стартира в началото на 2014 г. под официалния патронаж на г-н Росен Плевнелиев, президент на България и има подкрепата на много бизнес организации.