Блог

Истории за Наградата

“НАГРАДАТА ЗА ВСИЧКИ“ 

IMG_8399

Когато преди малко повече преди година и половина стартирахме проекта „Наградата за всички“, целящ да развие капацитета на Фондацията на Наградата в България и да имплементира международната програмата за личностно развитие на Наградата в 3 институции от типа ДДЛРГ, СУПЦ, ВУИ, ЦНСТ, SOS детски селища от цялата страна, знаехме, че пътят няма да е лесен. Знаехме обаче, че има как, и бяхме твърдо убедени, че успеха няма да ни се размине. Фондация ОУК вече ни бе гласувала доверие и ни подкрепяше, та решихме, че всяко ново начало не е лесно, но е много вълнуващо и вдъхновяващо.

Много бързо намерихме още съмишленици в това начинание в лицето на ЦНСТ „Майка Тереза, към Комплекс за социални услуги гр. Пловдив, Фондация „Стъпка за България“ и Рийчаут.БГ, които станаха и първите 3 организации, които припознаха Наградата и се съгласиха да са с нас по пътя.

DSC_0992Ние пък бяхме много доволни, понеже и трите организации работят с младежи, растящи с алтернативна грижа. И така в ЦНСТ “Майка Тереза“ решихме да бъдем комбинативни и да работим както с възпитатели, така и с опитни доброволци от приятелите ни от Национален Алианс за Работа с Доброволци. В дома има около 15 деца, като ние стартирахме работа с 5 от тях. Щастливи сме, че 3 от тях успяха и да постигнат Бронзово ниво на Наградата и имат желание да продължат на ниво Сребро. Още по-радостно е, че има и други младежи от дома, които искат да се включат. Предстои ни и да обучим още Лидери, които да ги подкрепят.

„Стъпка за България“ пък е организация, която подкрепя младеж
и, които излизат и/или им предстои да излязат от институцията, в която живеят. За Лидери там обучихме техни доброволци, които работиха индивидуално с 5ма младежи. Двама младежи успяха да завършат нивото и да получат значки и сертификати лично от президента. Останалите 3ма продължават и скоро и те ще се похвалят с Бронзово ниво. А след атрактивно и интересно представяне по време на Коледното им тържество, има и още желаещи младежи, които искат да предизвикат себе си чрез Наградата.

ReachOut e организация, която предоставя допълнителна подкрепа и помощ на деца от няколко ЦНСТта в София. Те работиха с едни от най-малките участници (едва навършили 14 г.). Не успяха да завършат нивото си преди януари, но не се отказват и съвсем скоро и това ще им се случи.

И така. Три организации, три различни подхода, един инструмент, еднакви ценности и много, много желание да направим Наградата възможна за младежи от институции.

Unknown-2За да стигнем днес до тук, направихме няколко обучителни курса за Лидери в Наградата, където се погрижихме да обучим и подготвим добре хората, които работиха участници в Наградата и се опитахме да сме максимално полезни и гъвкави. Не пропуснахме да направим и представяния на Наградата пред повече от 60 младежи в три различни институции, организирани от съответните организации, но подпомагани от екипа на Наградата. Погрижихме се да обучим и супервайзори и оценители за Приключенските пътувания, все пак това е неизменна част от Наградата и много важен компонент, който чрез преживявания изгражда умения за работа в екип, справяне в непозната среда, постоянство, а в нашия случай и още много други важни качества.

Може би най-забележителният и запомнящ се момент бе и церемонията по награждаване, на която 5мата младежи, постигнали Бронзово ниво на Наградата, получиха своите значки и сертификати лично от президента на България и посланика на Великобритания заедно с още над 60 други младежи от цяла България.

Какво научихме ли?

  1. Че Наградата е чудесен инструмент за работа с младежи от институции, защото за много от тях това се оказва първи път, в който нещата зависят от тях, от тях се изисква, значим възрастен вярва в тях и ги подкрепя.
  2. Наградата дава възможност на младежите да преоткрият свои таланти интереси и силни страни, които да развиват в защитена среда и структурирана рамка;
  3. Организациите, с които работихме намират Наградата за вдъхновяваща, подкрепящата тяхната дейност и помагаща им да бъдат структурирани и по-полезно на младежите, които работят.

И да! Ние продължаваме. Както в работата с 3те организации, които бяха част от проекта, така и с нови такива.

Защото вярваме и силно искаме Наградата да бъде достъпна за всички млади хора в България! Да променя нагласите не само на младежите, а и на техните учители, възпитатели, социални работници, доброволци и хора ангажирани в тяхното отглеждане и развитие.