Блог

Истории за Наградата

„Вярвам, че образованието е най-ценната инвестиция, която може всеки един от нас и всички ние да направим.“ – Елена Маринова

* Елена Маринова е Президент на Мусала Софт и част от Почетния Тръст на Наградата.

  1. Разкажете (в няколко изречения) за себе си и за компанията, в която работите?

Аз съм Елена Маринова, Президент на Мусала Софт. Компанията се занимава с разработка на софтуер. Болшинството ни клиенти са големи мултинационални компании и правителствени организации по цял свят. А сферите, в които специализираме, са интеграция в облака, интернет на нещата, големи данни и допълваща интелигентност, автоматизирано тестване, софтуерен дизайн и потребителско изживяване. Накратко – работим бъдещето! И е много интересно!

  1. Защо подкрепяш Наградата?

Вярвам, че образованието е най-ценната инвестиция, която може всеки един от нас и всички ние да направим. И лично аз и Мусала Софт, правим и участваме в много образователни инициативи. Заради спецификата на бизнеса ни, съответно познанията ни, голямата част от тях са във високия сегмент – насочени са към хора, които са сред най-добрите в състезателното програмиране и софтуерното инженерство или се стремят да бъдат там.

Наградата е чудесно допълнение към това портфолио, но и нещо повече – тя е подходяща за всички млади хора и ги развива всестранно. Независимо дали някой се е насочил към изкуство, финанси, ядрена физика, социални дейности, биотехнологии или изобщо няма идея с какво иска да се занимава за вбъдеще, Наградата помага за изграждането на силна, самостоятелна, отговорна личност.

  1. Защо смяташ, че Наградата е полезна за младите хора?

Защото е пълна с приключения, любопитство, избори и дисциплина, съчетани по уникален начин, който е от огромна полза за изграждането на Човеци (с голямо Ч).

  1. Коя за теб е най-голямата награда (в личен и в професионален план)?

Професионално – последната спечелена, защото доказва, че можем да покоряваме нови върхове. През май спечелихме медал на Европейските Бизнес Награди в категория „Работодател на годината“ – това ни поставя в топ 10 най-добри компании в Европа. А през юни получихме наградата на Баварското представителство в България за успешно реализирано българо-баварско партньорство.

А също много обичам и да давам награди – последните, които връчих бяха на финалистите в ежегодното ни състезание по програмиране CodeIT.bg – толкова много блясък в очите, огромни умове и топли гости – вече очаквам с нетърпения финала догодина!

Лично – детето ми. Повечето участници в Наградата знаят колко е хубаво да имаш брат / сестра или истински добър приятел; е, да имаш дете е различно, но още по-изпълващо, усмихнато и смислено. А майка ми казва, че да си баба е по- от това да си майка. Не бързам, но явно животът става все по-хубав в развитие 🙂

  1. Как предизвикваш себе си?

Непрекъснато правя нещо ново. Ето – сега летя за първи път в живота си за Китай като представител на БАИТ – българската ИТ асоциация. Ще участвам в „облачна“ конференция в Пекин. Знаете ли, че Пекин е повече от 3 пъти по-голям от България! А на затворената, ексклузивна сесия, на които ще говоря, ще има „само“ 2 000 души; очаквам да видя на основната ми лекция колко ще е голяма публиката!

А през септември заедно с най-златните преподаватели по информатика в България – Красимир Манев от София и Бисерка Йовчева от Шумен, Алексей Христов от Американска фондация за България и куп други партньори, спонсори и приятели, организираме първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI. Изключително горда съм, че България е основател и първи домакин.

А в Мусала Софт работим по главозамайващи предизвикателства – автономни автомобили, умни домове, големи данни и анализи … всичко това за световните лидери в техните области и в среда на глобален остър недостиг на ИТ специалисти.

  1. Пожелай нещо на Наградата?

Все повече Награди! Важно е всички да обичат и да вярват в Наградата. Защото – Наградата си Ти!

А на себе си пожелавам да връча Награда някой ден 🙂