Блог

Истории за Наградата

Наградата в Ракитово V2

В Ракитово за първи път представихме Наградата през есента на 2015. Тогава с много подозрения, но и вълнения, се включиха 10 момчета от ВУИ „Ангел Узунов“. Шестима от тях получиха сертификатите си за Бронзово ниво и значки лично от президента през януари 2017. Не бе изненада, че когато се появихме в Ракитово през ноември 2016, с намерението да продължим работата с младежите, интересът към програмата бе повече от голям. От 35 момчета, които бяха настанени в институцията, 22 пожелаха да се включат. След доста предизвикателства, интересни ситуации и чудения започнахме да работим с 16 момчета. Обучихме си и нови Лидери, а те се оказаха супер позитивни и мотивирани, да помагат и вдъхновяват момчета, които имат нужда от това повече от всичко на света.

Решихме да променим и начина на работа с момчетата. Ако първата година всички Лидери ходиха до Ракитово в неделя и прекарваха времето с момчетата там, то тази година обърнахме процеса. Ходенето до Ракитово бе дълго, изморително и натоварващо. Освен това условията в интерната са трудни. А и ако искаме да променяме нагласи и възприятия за света в момчетата, си мислихме, че може би е хубаво да им покажем и един друг свят. След кратки проучвания и много бърза отзивчивост на бизнес организация, която предостави залата си за срещи за момчетата, решихме, че не ние ще ходим при тях, а те ще идват в София всяка неделя. Тук е моментът да изразим огромната си благодарност към MusalaSoft, които без никакво колебание предоставиха своята супер цветна и готина зала, която бе мястото, където се събираха момчетата и техните Лидери всяка неделя в продължение на 5 месеца.

Какво правиха в залата ли?

Ами развиваха житейски умения, преминаха през обучителни модули като: здравословно хранене, култура на хранене и хигиена и външен вид, как се вземат на решения, управление на парите, планиране на собствено развитие и образование, комуникативни умения, решаване на проблеми, себепознание, себеразкриване, самооценка и моите силни страни, сексуално образование, рискове и практики, партньорски отношения, влюбване, любов, връзка, разбиране и приемане на чувства и още много, много други.

Всъщност, това, което се случи с момчетата в Наградата от ВУИ „Ангел Узунов“ е, че получиха внимание, знания, които до сега са били далечни за тях (колкото и странно да ни се вижда сега), и не на последно място по един супер герой, в лицето на техния Лидер, който безусловно вярва в успеха и промяната, която се случи с тях.

Освен описаните неща, момчетата садиха цветя, опознаха София, посадиха дърво, един от младежите записа и почти завършва шофьорски курс, някои са на път да влязат в Отбора на надеждата, един от тях стана шампион по бокс, двама ще завършат курса по бариста, танцуваха в залата, гледаха различни интересни клипчета, разменяха си книги и мисли.

А през целия месец юни на момчетата им предстои да се подготвят и да направят и своето приключенско пътуване в природата. Всяка седмица има група, която се подготвя или случва своето такова в съответното ниво – 6 от тях са на ниво Сребро, а останалите 10 са на ниво Бронз.

Ако трябва да обобщим с няколко изречения какво бе Наградата за тези 16 момчета, то може би, би изглеждало така: Създадохме среда, както физическа, така и емоционална, в която всяко едно от тях имаше възможност както да бъде себе си, така и да измечтае какъв иска да бъде. Направихме всичко възможно да им помогнем да научат житейските уроци, тези, които не са в учебниците, тези, които дори и Google понякога не знае, тези, които са ключови, за да бъдеш осъзнат, добър и целеустремен член на обществото, в което живееш.

Днес 3ма от момчетата вече завършиха средното си образование и напускат ВУИто. За тях ще се опитаме да намерим форма на подкрепа и помощ и след напускане на институцията. Един от младежите вече е в София, работи и се учи от новите предизвикателства, които живота му предлага. Имаме си един мечтател, който много иска да се занимава с моден дизайн и танци. Плановете са лятото да е в София и да успеем да му помогнем в сбъдването и на тези мечти.

Защо разказваме тази история ли? Защото много често си намираме оправдания и извинения как няма как да научим нещо ново, да помечтаем и да сбъдваме мечтите си. Защото винаги има как, с кого и кога да промениш средата и нагласите си, стига да поискаш и да направиш първата крачка.

Момчетата от ВУИ „Ангел Узунов“, гр. Ракитово я направиха. И продължават напред!