Блог

Истории за Наградата

IGE Прага или Международна среща на младежите постигнали ниво Злато

Виктория е българският делегат, който представи страната ни, сред младежки лидери от над 40 страни в международната церемония на младежи постигнали ниво Злато програмата за личностно развитие “Международната наградата на херцога на Единбург”, която се състоя в Чехия в периода 25-30 Октомври.

Виктория Еленкова е на 24 години от град Белоградчик и е една от първите участници на Ниво Злато в България. В продължение на година и половина, тя доразви своите познания по народни танци в направление физическа активност, придоби нови умения по флорална аранжировка, а като доброволец спомагна за освежаването на интериора и екстериора на 90 СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин” в София. В края на програмата, освен с 5 дневно приключенско пътуване в Стара планина, Виктория реализира и проект в полза на обществото, свързан с климатичните промени.

В Прага, Виктория и другите участници имаха възможността да дискутират предизвикателствата пред младежите по света, както и да представят идеи за тяхното решаване пред компетентно жури, в което бе и Негово Величество принц Едуард, граф на Уесекс.

Виктория Еленкова споделя: „Събитието в Прага беше невероятно. Толкова много държави, различни езици и култури. До момента не съм била част от такова събитие, всеки ден се изумявам от нещо. Интересно е, как за два дена хората създават взаимоотношения все едно се познават от години. Моята групата работи по проект за създаване на връзка между стартиращи компании и Наградата.”

Международното събитие на ниво Злато е глобална програма за лидери ориентирана към  младежите, които се събират веднъж на три години и дават своите предложения, идеи и гледна точка за предизвикателствата и възможностите пред младите хора по цял свят. През 2017г. фокус на събитието „Ангажиране на младото поколение за изграждане на устойчиво бъдеще”. Делегатите бяха разделени на 10 екипа и преминаха през обучителни модули за работа в екип, разработване на проект в ползва на обществото и лидерски умения. В рамките на два дни посетиха 10 различни локации, където имах възможност да изследват различни целеви младежки групи, а след това подготвиха проектно предложения, как Наградата може да бъде имплементирана там. 

Събитието завърши с много специална церемония в църквата света Анна, където участниците имаха възможност да отпразнуват наученото и да се докоснат до чешката култура и история.

Следващото събитие за младежи постигнали ниво Злато в Наградата, ще се състои през 2020 г., а ние от Българския офис на Наградата си пожелахме както да изпратим повече делегати тогава, така и един ден да имаме възможност ние самите да организираме такова събитие в България.

В края бихме искали да уповестим, че Офицалната Церемония на Наградата в България ще се проведе на 10.01.2018г. от 16:00 часа в Централен военен клуб, София. Събитието е под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев и посланика на Великобритания г-жа Емма Хопкинс. Очакват се още над 40 официални гости от бизнеса и неправилтествения сектор. 

 

Подкрепи церемонията!