Блог

Истории за Наградата

„Ти си повече от това, което мислиш, че си.“

 Джон Мей, председател на международната фондация на Наградата обсъжда ползите от излизането извън зоната ни на комфорт и как Наградата може да ни помогне да го направим.

Някога предизвиквал ли си себе си до краен предел? Толкова далеч извън зоната си на комфорт, че да се чудиш дали някога ще бъдеш отново същия? Ако си, значи знаеш колко плашещо, вълнуващо, удовлетворяващо и доста често умопомрачително може да бъде.

Точно онова, което те отвежда до тази граница, е различно за всеки. За някои хора то може да бъде изкачване на планина; за други говорене в зала пълна с хора; или започване на нов спорт, когато винаги си бил последния избиран за отбора в училище; или може би да станеш доброволец като прекарваш няколко часа всяка седмица в местния дом за възрастни хора. Всеки един от нас може да посочи ситуации, които са неудобни за него.

Но наградата за съзнателното ни излизане от зоната на комфорт, за отиването ни по-далеч отколкото си мислим, че можем, може да бъде огромна. Защото, само когато предизвикваш себе си, отивайки на места, на които никога преди не си бил, ще разбереш наистина, за какво си създаден.

Като тийнейджър, за мен то беше бягането по международни маршрути. Тогава бях ужасен в игрите, имах  два леви крака и почти никаква координация. Но в средното училище реших да започна да бягам. Отне ми дълго време да подобря издръжливостта си и да премина отвъд дискомфорта от неизбежните болки в гърдите ми и в краката и хриповете в белите ми дробове. Но аз продължавах и открих, че се наслаждавам, изпитвайки себе си отвъд границите на възможното. Днес все още бягам и се надявам да завърша своя осми маратон тази година.

Аз не съм единствен. Хурам казва: “Не се страхувам да опитвам нови неща, защото знам, че това не е страшно. Имате ли увереността, вие имате и смелостта да го направите.”

И Хариет, която успя да преодолее страха си от говорене пред публика: “Преди не можех да говоря пред много хора, но сега вече мога без страха и паниката”

Хариет, Хурам и аз сме изпитали непоклатимата увереност, която идва от това сам да поставиш себе си на ново и плашещо място. И сега знаем, че бихме (и вероятно ще) го направим отново.

Преди шестдесет години херцогът на Единбург, съпруг на кралицата, Курт Хан, бивш директор на училище Гордънстоун, и Лорд Хънт, който ръководи първата успешна експедиция за покоряването на вр. Еверест, създават страхотна програма за този вид предизвикателство, което променя животи и днес. Ти може би вече знаеш: това е Международната награда на херцога на Единбург. А това, което по-скоро ще те изненада е, че сега тя съществува в 141 държави и територии по целия свят и, че повече от 1,1 млн. млади хора като теб правят своята Награда точно сега.

Не много неща работят толкова добре, дори след 60 години. През 1956, когато Наградата стартира, компютрите са били толкова големи, че са заемали цяла стая, а развитието на интернет е било още десетилетия назад. Тогава всички млади мъже в Обединеното кралство е трябвало да завършат национална военна служба. На младите жени не е бил отпускан заем, за да купят къща на свое име. А сега Наградата е по-популярна, отколкото тогава и има младежи, които се занимават с дейности като компютърно програмиране, създаване на блогове и микрофинансиране, което е било невъзможно за първите участници в Наградата.

Но защо Наградата е станала толкова популярна в целия свят? Тя се основава на няколко велики принципа: първо, ученето не се случва само в класната стая и като млад, човек се нуждае от всяка възможност да се учи извън формалното образование; второ, вие сте най-подходящият човек, който ще реши какво да правите, за да изпитате себе си и да си създадете нови преживявания; и накрая – наистина важно е да имате начин да докажете и на другите, че сте тествали себе си по този начин.

На пазара на труда днес може да бъде трудно. Много хора завършват училища и университети с висока квалификация, но наистина трудно могат да си намерят работа. Не е лесно и влизането в университет, тъй като приемащите преподаватели намират за все по-трудно това да избират измежду наистина силни кандидати. Работодателите и преподавателите в университета казват, че младите хора трябва да докажат кое ги прави различни от другите кандидати. Те търсят доказани умения в областта на комуникациите,   работа в екип и взимане на решения.

Наградата може да ти помогне, когато дойде време за кандидатстване за работа и висше образование: да развиеш тези умения, които работодателят търси и да покажеш разликата, която той иска да види в теб. Например повече от една четвърт  от компаниите във Великобритания търсят сертификата от Наградата, когато разглеждат молбите за работа, пред всяка друга завършена програма.

Ето какво казва и Фарана, покрила ниво Злато:

“Всяко интервю и конференция, на които съм била, и всеки работодател, за който съм работила е бил наясно с Наградата и нейните резултати. Всъщност точно Наградата беше едно от най-забележителните постижения, което изигра важна роля в моята кариера до момента.”

Ако работите по своята Награда в някоя от 141-те страни и територии, в които оперираме, ще получите сертификат, който доказва, че сте изпълнили стандарт, който всеки участник в Наградата е трябвало да покрие. Той ще бъде маркиран с международното лого на Наградата, което значи, че има много добра възможност всеки, който ви интервюира да го разпознае и да разбере какво значи.

Така че, Наградата разкрива възможности да се докажете на себе си и на другите, че “ти си повече от това, което мислиш, че си.” Тази фраза, приета от Курт Хан, един от основателите на НАГРАДАТА, е в нейната сърцевина.

Както казва Албърт, покрил ниво Злато, “Докато пътувате през Наградата ще срещнете много безценни възможности. Научете се да ги вземате и да се възползвате от тях.” И да, това се случи с мен. Аз тренирах бягане по направление Физическа активност за моята Награда в училище – и накрая продължих, за да покрия и ниво Злато, когато бях в университета, където моят опит от Наградата имаше огромно влияние върху плановете и стремежите ми за кариера.

Международната награда на херцога на Единбург е помогнала на милиони млади хора да открият за какво са създадени и на свой ред да докажат това на другите. Регистрирайте се днес и спечелете повече от това, което смятате за възможно.

 

 

 

Джон Мей

Председател на Фондацията на Международна Награда на херцога на Единбург