Блог

Истории за Наградата

Как на една конференция пропътувах целия свят?

Виктория Еленкова разказва за приключението си в Прага на „Международната церемония на ниво Злато“ 2017г.

Какво научих за наградата?

След посещението ми в Чехия през октомври 2017 на Международната златна среща на „Международната наградата на херцога на Единбург“, разбрах всъщност колко голяма и значима е тази награда в цял свят! В България все още не е толкова популярна, но набира скорост. Аз се радвам, че имах възможността да поставя началото, заедно да положим основите за бъдещите притежатели на Златно ниво! С голям трепет и вълнение заминах за това събитие! Очакванията ми бяха надскочени многократно!

Как се промених след тази конференция?

Първата промяна настъпи със запознанстовото и контакта с хора от цял свят! Никога не съм си и представяла, че ще имам възможността да общувам с хора от Индия, Африка, Фиджи, Барбадос, Канада, Шри Ланка, Бахамите, Барбадос, Нова Зеландия, Канада, толкова много места, толкова нови приятели! И най-интересното за мен беше, че няма значение откъде си и какъв е цветът на кожата ти, а самото отношение, едно голямо глобало семейство! Това  е една общност, в която се чувстваш все едно си вкъщи! Последващите  промени за мен бяха, че осъзнах, че трябва да се гордея, с това което знам и съм постигнала, както и да заставам смело зад мнението си! Изпълни се и силата, смисълът на тази награда, осъзнах тежестта й и това, което ми дава!

Какво научих за себе си?

Научих, че трябва да грабим от живота с пълни шепи. Да се възползваме от всяка възможност, която ни се предлага по пътя! Да не се подценяваме! Постоянно да предизвикваме себе си и да се сравняваме само с вчерашното си „Аз“. Да не се страхуваме от провалите и загубите! Защото затова сме тук – да си „научим уроците“ и колкото по-бързо това стане, толкова по-прекрасен и сладък ще е животът ни. Ценете най-скъпото нещо на този свят – времето! То никога не се връща назад! Миговете прекарани с приятели и любими хора, възможността за контакт да опознаеш някого, да разбереш кое е важно за него, гледната му точка и  ценности ! Това е безценно!

Кои способности подобрих?

Подобрих способността си да общувам по-свободно  на английски, тъй като цяла седмица не се чуваше българска реч и това много ми хареса.  За втори път презентирах на сцена на друг език, за мен това си е голямо предизвикателство. Подобрих работата си по график и да следвам по  програма всичко, което се изисква за кратък период от време.

Какво научих за света?

Заобичах го още повече! Аз обожавам да пътувам, това ме изпълва и обогатява! За мен това е едно то нещата с най-голяма стойност! През тази седмица аз не бях само в Чехия, а пропътувах целия свят, защото чрез общуването и разказите на останалите делегати аз имах възможността да се докосна до всички континенти и те да оставят отпечатък в мен завинаги! Научих, че когато се обединим, когато отворим себе си за другите и можем да се погледнем отстрани, всичко е възможно! Така можем да подобрим и повлияем заедно за едно по- добро бъдеще!

Кое от наученото бих приложила в България?

Първото нещо, което вече и направих е да популяризирам Наградата сред младите и учениците, да им разкажа как е минала конференцията, защото видях колко много може да ти даде, в замяна на малко време от твоята седмица. Сега е моментът, в който България набира скорост в това отношение. На официалното откриване и закриване си визуализирах как един ден България е домакин на тази конференция! Невероятно чувство! След работата ни по проектите в полза на обществото и създадените идеи, видях  на колко  много места може да допринесе наградата за развитието им. От участието и в стартиращи фирми, по- големи корпорации, футболни отбори, домове за деца и хора в неравностойно положение до благотворителни организации.

Това приключение за мен беше „врата към целия свят“, определено много се обогатих и промених. Все още откривам нови неща и виждам промяната в себе си! Това е то катарзисът. Нищо повече от естествен процес на трансформация. Чрез нея ние израстваме и надграждаме себе си. Благодаря, че имах възможността да разбера за тази награда и да съм част от нея и това събитие!