Блог

Истории за Наградата

Евгения Ковачева – Експерт – връзки с обществеността

Представяме ви Евгения Ковачева – експерт по връзки с обществеността в Наградата за България. Щастливи сме, че е част от нашия екип и че и вие можете да се запознаете с нея, чрез това интервю.
evgenia-kovatcheva

1. Откъде разбрахте за Международната награда на херцога на Единбург?

По стечение на обстоятелствата помня дори датата. Денят беше 16 февруари – ден за защита на моята бакалавърска теза, свързан с много притеснение и в последствие радост. Разбрах за Наградата от моята дипломна ръководителка, докато обсъждахме моето  представяне. Тя ми спомена за свободна позиция в екипа на Наградата и за прекрасната кауза, зад която стои, и накрая ето ме тук.

2. Какво те подтикна да се включиш в екипа ни?

Ентусиазмът и вярата в инициативата, с които ми представиха Наградата, както и целите, които си поставя организацията. Смятам, че обучението по собствено желание, с мотивиран избор и право да избираш сам целите си извън формалната училищна среда, изграждат един човек като личност и му помагат да надгради, развие или открие нови свои умения. Впечатлена съм от структурата на Наградата и начина, по който програмата развива три простички умения, които не са включени в училищната програма – толерантност, логика и човечност.

3. С какво се занимаваш в организацията?

Като специалист по „Връзки с обществеността“, моята задача е Наградата да достигне до колкото се може повече хора, да повиша тяхната информираност и мотивация да вземат участие или да подкрепят инициативата по друг начин. Надявам се да успея да ги убедя в значимостта и ползата от подобна програма за тяхното развитие, както в личностен, така и в професионален план.

4. В периода, в който си част от екипа ни, имала ли си някакви предизвикателства в работата си?

За мен е предизвикателство да се запозная с механиката на Наградата и с дейностите на организацията, тъй като до момента не съм се сблъсквала с подобна структура. Но с подобен всеотдаен и приятелски настроен екип, смятам, че бързо това предизвикателство ще се превърне в комфортна зона за мен. А и според мен човек научава нови неща именно когато е извън комфортната си зона, което още веднъж си импонира и с концепцията на Наградата.

5. Според теб какво дава Наградата на младежите, които се включват в нея?

Мисля, че най-ценното на Наградата е възможността да предизвикат самите себе си, като същевременно младежите са мотивирани да успеят. Това е изключително ценно, тъй като няма конкуренция и участниците изпитват собствените си възможности, като постигайки целите си те придобиват увереност.

6. Ако беше участник в Наградата, какво би правила като дейност в направленията доброволчество, физическа активност и умения и защо?

В направление доброволчество бих избрала да разхождам кучета, настанени в приюти, защото много обичам животните и мисля, че както за тях, така и за мен това ще е изключително зареждащо преживяване. Като физическа активност ще избера тенис на корт или плуване. Не съм добър плувец, а обичам да ходя на море и имам желание да не се страхувам, когато влизам във водата. А относно тениса, обожавам този спорт и бих искала да се докосна до играта от по-близо и да развия умения в тази насока. В умения, със сигурност ще избера нещо свързано със занаяти или с ръчна изработка. Аз съм търпелив и сръчен човек, харесва ми да се занимавам с подобни щуротии. За мен би било интересно да се науча да плета, защото обичам да нося плетени дрехи, но не мога да си направя нищо самостоятелно.