Блог

Истории за Наградата

Нещата, които няма да видите в годишния отчет на Наградата за 2017

Kато юридическо лице с нестопанска дейност, в Наградата всяка година правим годишен отчет за дейността на организацията, който Почетния тръст преглежда и одобрява. Отделно си имаме и финансов отчет. Правим и още няколко отчета: един за Международната фондация на Наградата и няколко за проекти, които изпълняваме. Държим да отбележим, че всеки един от тях, правим, не проформа, а защото знаем, колко важно е да направиш преглед на годината. Важно е да отчетеш резултати, да помислиш кое се е получило, кое не чак толкова, колко финансии си успял да събереш и съответно колко си изразходвал, за да можеш да планираш следващите години на база на тях. Супер важни са тези отчети, спор няма.

Обаче, има неща, които няма как да влязат в отчета. Неща, които са ни се случили, но не можем да измерим в цифри или да опишем като големи постижения. Такива, които нито НАП, нито който и да е проверяващ орган ще оценят като важни и значими.

А те са така важни и ценни. В повечето случаи са били (поне за мен) напомнящи ми за смисъла на всичко това, което правим и защо големите отчети, всъщност ги има и са пълни със съдържание.

Затова този отчет ще е за тях. За нещата, които не успяха да влязат в другия такъв. С уговорката, разбира се, че няма как да е така пълен и изчерпателен. Няма и темплейт или насоки как да се напише. Ще се опитаме да го направим истински и такъв, какъвто ние сме го видели, през очите на екипа на Наградата.

И така… какво донесе 2017 на Наградата…

Наградата като подарък за рожден ден. Или как Нели (която е Лидер в Наградата) подари на сина си Стефан за 14тият му рожден ден участие в Наградата. Доведе го в офиса ни в онзи мразовит февруарски ден, без да му каже и дума защо и за какво, за да може ние да му разкажем. Днес Стефан меси най-вкусния хляб, понеже това си избра в направлението умения и скоро му предстои да се впусне в Приключенското си пътуване, за да завърши Бронзово ниво.

Мини церемония за младежи от Оряхово, които не успяха да дойдат до София на тази с президента. Или как младежи могат да бъдат разпознати от цялата общност за това, че са се научили как да гледат кошери, организирали са събития за общността и са помагали в детския център.

Рок концерта, който Иван организира, за да събере средства, за да може съучениците му да се включат в Наградата!

Диана (Лидер в Наградата), която ти дава ябълка, понеже знае, че цял ден си пътувал и не си хапнал нищо, но си намерил време да спреш до Горна Оряховица, за да се видите и да побъбрите. И за Наградата и за живота.

Марги и Хриси или невероятната комбина, които ходиха до Варна, за да направят обучение за Лидери и откриха колко добре могат да работят заедно (Хриси е почти на годините на дъщерята на Маги).

Боби, която си взе отпуска от редовната работа, за да участва в обучение за обучители за цяла една юлска седмица.

Заро, председателят на почетния тръст на Наградата, който винаги е на разположение и никога не казва нямам време и не сега, а само „Когато можеш, ела. Аз ще те вместя в графика.“

Алекс (Координатор на Приключенски пътувания в наградата), който на 70 % от екипните ни срещи вади по един шоколад от раницата, за да ни усмихне и направи по-щастливи.

Лили, която преодоля несигурността си да представя Наградата пред директори и учители и сега го прави все едно си говори с най-добрите си приятелки.

Ива, многоръкия Шива, „магьосницата на ORBто“, която направи супер яките клипчета на участници и Лидери в Наградата, дори ги монтира и публикува.

И тук е моментът да кажем, че със сигурност пропускаме толкова още много истории и неща, които не биха влезли в нито един отчет. Но пък ако ги нямаше тях нямаше да има отчет. Защото нямаше да я има Наградата в България. Нямаше да ни има и нас такива каквито сме.

Та отчетите са готови и предадени. Защото са важни.

Нека да не забравяме, че са важни и още много други малки неща… които няма да видите в тях.

Тук можете да надникнете в нашия годишен отчет:  https://drive.google.com/file/d/1G5ZB2b8YC7iy_AwEWtJ3jop9c9EyqrRN/view?usp=sharing