Блог

Истории за Наградата

Как Наградата се развива

В периода 9-12 май 2018 год., изпълнителния директор на Наградата в България, Любомира Велчева, бе част от първия по рода си обучителен курс за мениджърски умения, специално разработен съвместно с Бизнес училището на University of Surrey, UK.

Курсът е с продължителност 6 месеца, като голяма част от него ще бъде онлайн и цели да развие ключови компетенции в участниците, които да им позволят да погледнат на организациите си през други очи, така че да ги развият като устойчиви, развиващи се и даващи възможност все повече младежи да изградят ценни житейски умения чрез Наградата.

В пилотното обучение взеха и участие представители на Наградата от Румъния, Малта, Словакия, Австралия, Канада, Нигерия, Мавриций, Бахамите, Барбадос, Непал, Хонг Конг, Индонезия, Тринидад и Тобаго и Англия, разбира се. Чрез фасилитирана дискусия и сравнителен подход се запознахме с модела на Социален Франчайз Канава и си говорихме за това какви са предизвикателствата пред Наградата във всяка една от държавите по света и как да виждаме различните процеси и заинтересовани страни в Наградата по нов и различен начин. В бизнес лабораторията на Surrey University имахме възможност заедно да достигнем до нови, дори за нас самите, изводи и важни предпоставки, които са необходими, за да трансформираме Наградата в работеща и устойчива организация.

Добавената стойност, разбира се, бе възможността да се запознаем с колегите си от далечни страни и да научим повече за тях. Открихме, че така както в много неща държавите и устройството ни се различават, така и не малка част от предизвикателствата и трудностите много си приличат. Нещото, което ни обединява е желанието да дадем възможност на младите хора да развият себе си, да изградят ценни житейски умения, така че да бъдат активна и позитивна част от обществото.

Няколко интересни факта за Наградата по света, които ни впечатлиха и вярваме, че си струват да бъдат разказвани:

  • В Бахамите едно от най-големите предизвикателства пред екипа на Наградата е да достига до всичките си лицензирани оператори, които се намират на всичките 30 обитаеми острова от архипелага. Налага им се често да пътуват с лодка и самолет. А ние си мислихме, че да стигнем до Варна е трудно ;)!
  • Националният директор за Барбадос е преминала както през 3те нива на Наградата, така и през това да бъде активен Лидер, в последствие и ПР експерт в Наградата. Нямаме търпение и ние след време да си имаме колеги в офиса, които са преминали през Наградата;
  • Наградата в Словакия стартира през 2015 и днес има над 2 200 участника. Целта им е до края на 2018 да станат 4 000, с което ще достигнат до 1 % от младежите на възраст 14-24 в страната. Друг е въпросът, че в Хонг Конг има по 45 000 младежи включващи се в Наградата всяка година.
  • Колегите ни в Нигерия пък имат не малко перо в бюджета си, за да захранват генератора за ток, понеже той там не е никак постоянен, а те не могат да си позволят да спре, докато одобряват някоя Награда в ОРБ системата. А ние понякога се изнервяме, ако ни забие компютъра, понеже сме отворили не малко страници и правим няколко неща едновременно;
  • В Мавриций Наградата е част от Министерство на Младежта, като всеки младежки център в страната има активен Лидер, който работи с различни уязвими групи в Наградата.
  • А знаете ли че, Руми – един от първите младежи постигнали ниво Злато в България предстои да бъде студент точно в Surrey University от тази есен. Този факт, ние разбрахме в последствие, без дори да подозираме. И да, Наградата ѝ е помогнала в това наистина приятно и предизвикателно ново начало.

Люба сподели, че преживяването е било изключително цветно и полезно, както и че няма търпение да види следващите модули от курса, които ще бъдат онлайн и ще целят да надградят и да развият още стратегическото и иновативното мислене на участниците. Това вярваме, ще направи Наградата още по-силна и устойчива организация, която въздейства положително на средата в България.