Блог

Истории за Наградата

Как да създаваме големи промени?

Да промениш света винаги звучи малко наивно, нали? Струва ни се, че това е много трудно, много невъзможно и много отговорно. Да направиш света едно по-позитивно място наистина е трудно, но ако погледнем на това от друг ъгъл, ако се замислим, че не сме сами, може би си заслужава да се опита.

Всъщност е много вероятно, че вече го правим. А вие знаете ли, че гoлемите промени не винаги са свързани със създаването на големи неща. Големи промени обикновено се случват, правейки привидно малки неща последователно.

Е, ние в Наградата искаме да създадем големи промени и най-прекрасното е, че не сме сами в това наше начинание. Има още 44 Лицензирани организации, 300 обучени Лидери и повече от 600 активни младежи, които вярват в развитието и изповядват същите ценности като нашите – че обучението само в класната стая не е достатъчно.

Какво правим ние за да създадем положителна промяна ли? Като водеща международна програма за личностно развитие и постижения за младежи, предоставяме възможност на организации из цялата страна да станат Независими оператори на Наградата. Това, от своя страна, им позволява да предлагат Наградата на техните възпитаници, като развива меките умения в процеса на неформалното образование, успоредно с формалното, за да постигнем заедно по-устойчиво развитие на образователната система и да изградим позитивна среда за реализация  у нас.

Освен, ефективен инструмент за личностно развитие и израстване на млади хора между 14 и 24 години, Наградата предлага възможности за лицензираните училища, образователни институции и техните служители. В рамките на програмата учителите имат възможността да усъвършенстват уменията си за работа с младежи и да се възползват от широк набор утвърдени и работещи методи за неформално обучение, като същевременно развиват и своите лидерски и менторски умения,  посредством международно сертифициран лидерски курс. Наградата може да послужи и за скъсяване на дистанцията между учител и ученик и подобряване на комуникацията, мотивацията и разбирането между двете страни. Независимите оператори на Наградата имат възможност да комуникират и да създават партньорства с всички лицензирани организации в над 130 държави, което е уникална възможност за устойчиво развитие и активен обмен на добри практики за развиване на училищната среда и позитивна образователна система у нас.

А ето и какво ни сподели Мариела Делчева, която се е посветила на призванието да променя, да развива и да бъде Лидер за своите ученици. Мариела е преподавател по химия и физика в ОУ „Пенчо Славейков“ в Димитровград и Лидер в Наградата от февруари 2018. Тя е част от онези 300 души, които вярват в значимостта на извънкласните дейности и неформалното обучение.

Защо реши да станеш Лидер в Наградата?

Разбрах за Наградата от моя директор г-жа Снежана Ангелова. Тя много ентусиазирано ни обясни за нея и това предизвика моя интерес. След това прочетох информация в интернет и разбрах, че ще ми хареса.

Какво се промени в работата ти, след като стана Лидер в Наградата?

Моят начин на работа се промени донякъде, защото след обучителния курс, който посетихме в София, се срещнахме с едни изключително позитивни хора и разбрахме, че можем да направим нещо различно, да покажем на децата един забавен начин, по който те да си поставят предизвикателства, да повярват в себе си и да се справят с неща, с които до този момент не са считали, че могат.

Какво би казала на свои колеги, които се колебаят дали да се включат в Наградата?

Бих казала, че това ще бъде много голямо приключение за тях и начин да се справят с едно ново предизвикателство.

Ако беше участник в Наградата, какъв щеше да бъде твоят избор?

Бих се заела да науча език, да спортувам повече… и относно доброволчеството, не съм мислила, но може би ще е нещо по-различно от това, с което по принцип се занимавам, най-вероятно нещо в полза на обществото. Например, да помогна да се изчисти нашият град, за да стане по-красив.

Имаш ли свой лидер, когото харесваш и на когото искаш да подражаваш? Човек, от когото се учиш?

Мисля си, че от всички хора, с които ме е срещнал животът, успявам да науча по нещо, включително и от моите ученици.

Е да, големите промени и развитието вървят ръка за ръка с научаването. А какво по-хубаво от това, да се учим взаимно, през предизвикателства, забавления и приключения?

Ако и вие искате да лицензирате своята организация и да станете част от Международната наргада на херцога на Единбург, кандидатствайте в конкурса като попълнете следната регистрационна форма най-късно до 30.09.2018. Представител на Наградата, ще се свърже с Вас, след преглед на кандидатурата ви.

За повече информация, посетете сайта на Наградата тук или ни пишете на Home@intaward-bg.org.