Блог

Истории за Наградата

Една вдъхновяваща Четвърта национална лидерска среща в Наградата

На 31. август и 1. септември се проведе Четвъртата национална лидерска среща на Наградата, като домакин на срещата беше Младежкият дом в гр. Враца. Тридесет от най-активните Лидери в програмата присъстваха аа първо изнесено събитието извън столицата, в която се намира Националният оператор.

Срещата е доказателство, че в България има такива учители, които осмислят изцяло понятието будител и Лидер, които подкрепят неформалното обучение, вярват в потенциала на младите хора и работят неуморно в посока развитие на устойчива образователна среда в България.

Подобни събития са прекрасна възможност за обогатяване на личностните умения, научаване на иновативни подходи и ефективни методи за работа с младежи. През процеса на споделяне участниците обменят ценни съвети, като разглеждат разнообразни случаи от практиката на свои колеги. “Лидерската среща е и правилното място да намериш мотивация и вдъхновение. Да се почувстваш част от нещо голямо, да помагаш за реализацията на смислена кауза и да видиш още хора като теб е изключително вълнуващо.” това ни споделиха Лидерите за впечатленията си от преживяването. Всеки един от тях с нетърпение очаква да започне новата учебна година и работата със своите участници в рамките на Наградата.

Да прекараш два интензивни дни в компанията на съмишленици с общи ценности е изключително емоционално и зареждащо. Добре знаем, че с общи усилия и идеи сме способни да достигнем по-високи върхове, затова използвахме времето заедно да поставим индивидуални за всяка Лицензирана организация цели, които в рамките на една година да реализират.

Церемония за 120 наградени участници, 44 лицензирани организации, 622 активни участници, 19 града, второ приключенско пътуване на ниво Злато, наръчник с добри практики за работа с непривилегировани групи са само част от постиженията, които отпразнувахме с нашите Лидери. Прекрасно е да видим толкова ангажирани с каузата хора, които споделят с нас радостта от успехите ни, от които те са неизменна част.

Краси Кирчева – Лидер, Супервайзор и оценител, координатор и учител по английски език е СУ “Димитър Благоев” гр. Свищов ни сподели за успеха на програмата в малкият град и голямата мотивацият на почти 100 участника да се развиват, чрез Наградата. Предложи интересни идеи за проекти в полза на местната общност, както и за доброволческа дейност, които реализират участниците в Свищов.

Станислава пък, която освен най-младият Лидер в Наградата, е и първият Лидер преминал през 3те нива в програмата, като скоро ще завърши своето златно ниво в програмата, ни сподели какво е да се превърнеш от участник в Лидер, колко е  важно да се фокусираме върху това какво работи в процеса на работа и как всеки участник има свое темпо и изисква различен подход за мотивация и комуникация.

Нели Димитрова, разказа своята история и значимостта за младежите от подкрепата на по-възрастните и нуждата някой да повярва в техният потенциал. Освен дипломиран преподавател по биология и химия, еколог, ментор на младежи и Лидер в Наградата, в момента тя е ръководител проекти в банка. Сподели ни колко важна част от нейното развитие като личност е бил човекът, на който тя иска да прилича и от който се учи. Разказвайки личната си история, акцент на нейната практика е устойчивостта и приемствеността и как един участник в Наградата се превръща в ментор на нейния син, който започва участието си в програмата на своя 14 рожден ден, а днес вече почти е завършил своето бронзово ниво.

Завършихме срещата с въпроса “С какво си тръгвате от лидерската среща?” и за наша радост, отговорите могат да се обобщят в няколко думи – вдъхновени, мотивирани, горди, с нетърпение за новата учебна година.

Целият екип изказва благодарността си на Валя Георгиева, журналист и доброволец от Враца, която ни помогна с цялостната организация на събитието. Благодарим и специално на Младежки дом Враца, за това, че се чувствахме като у дома си.

Заслугите за вкусното хапване са на “Баба Кетъринг”, инициатива на НЧ “Огнище-1930” с. Челопек, които ни впечатлиха не само с бабината баница. Събитието се осъществи с подкрепата на Американското посолство в България и Международният Дамски Клуб София, на които също благодарим.

Ако и вие искате да лицензирате своята организация и да станете част от Международната награда на херцога на Единбург, кандидатствайте в конкурса като попълнете следната регистрационна форма най-късно до 30.09.2018.