Лила Менг, програмен мениджър за Наградата в Китай, споделя своя опит, докато е в карантина и някои съвети как да се грижим за психичното си здраве през това толкова предизвикателно време.

Китай беше първата страна, която претърпя последиците от коронавирус. Въпреки това, след много труден период, в който бяха въведени строги мерки за социално дистанциране, Китай вече се озовава от другата страна на тази глобална пандемия. Лила споделя посланието си за надежда, напомняйки на всички, че има светлина в края на тунела.

Оцеляване по време на карантина,  Пекин, Китай

Моето семейство и аз сме в карантина от 24 януари в Пекин, Китай. През последните 8 седмици работя от вкъщи и следвам местната политика, прилагайки строги мерки за самокарантина. За щастие тази седмица вече виждаме светлината в края на тунела и нещата се подобряват.

Споделям личния си опит, за да ви дам няколко идеи как да се грижите за психичното си здраве въз основа на това, което работи за мен и моите приятели.

Съвети за психично здраве:

  1. Заредете се с неща, които са насочени към грижа за вас самите:

Купете книги, музика или изкопайте всякакви други хубави неща от хранилището си, за да сте щастливи вие и вашето семейство и за да намалите безпокойството.

  1. Намерете щастлива средата

Отначало всички в Китай започнаха да се паникьосват и да съхраняват медицински консумативи, хранителни стоки и маски, преди да разберат, че има достатъчно за всички. Не е необходимо да изпадате в паника, но също така трябва да се вслушвате в съветите на правителството относно задължително социално дистанциране.

  1. Бъдете активни

Поддържането на активност ми помогна да се чувствам по-добре психически и физически. Почистване на къщата, йога и гонене на деца около къщата бяха моите възможности.

  1. Бъдете в крак с плановете си

Въпреки избухването на COVID-19, аз продължавах да работя върху моя университетски труд, като правех изследвания и общувах с моите преподаватели. Въпреки че не съм го завършил, работата по него ми помогна да остане позитивна и продуктивна.

  1. Бъдете облечени

Първите две седмици може да се окаже, че носите пижама през целия ден. Обличането на удобни дрехи, различни от пижама преди сутрешното четене или кафе, може да доведе до голяма промяна. Намирам, че наистина поддържа настроението ми.

  1. Разходете се навън

Разходката е чудесна, когато можете, но моля, следвайте местните здравни съвети. Излязох на разходка в нашата затворена общност и като видях доставчици и приятели, които ми махат през прозорците, осъзнах, че само карантината си заслужава.

  1. Поддържайте връзка с приятели

Имате повече възможност за чат онлайн, докато повечето от нас са си у дома по време на тази глобална пандемия. За мен, моите приятели и състуденти е по-удобно сега да се виждаме и чуваме чрез онлайн инструменти, без да ни се налага да пътуваме.

  1. Намерете “сребърните накладки” (Китайски израз, означаващ погледнете от добрата страна на нещата)

Първите ми две седмици бяха трудни. Грижех се за две малки деца и се занимавах със собственото си психично здраве. Но съобщенията от приятели и колеги извън Китай, ми дадоха много сили да преодолея това и сега открих нови умения, като готвене и печене.

  1. Признайте си за трудните неща

За нас беше непредвидено, когато това започна, но правим всичко възможно да продължим да живеем живота си възможно най-добре. Знаем, че скоро ще дойде пролетта.

  1. Възползвайте се от възможността да прекарате време със семейството

През последните 18 месеца преди това никога не съм имала възможност да седна и да вечерям със семейството си, поради други задачи. Но сега тази възможност дойде и ми предложи време със семейството ми и ме научи да ценя малките неща.

  1. Живейте живота си по най-добрия начин

Това е различен живот за всички от засегнатите страни. Макар да сме психически подготвени за факта, че вероятно ще се влоши, всички трябва да живеем живота по възможно най-добрия начин и винаги да помним, че има светлина в края на тунела.

  1. Бъдете готови да помагате!

Докато бях в карантина, участвах в работата по набиране на средства, координиране на доставките, закупуване на маски и защитни костюми и доставката им до местни болници. Това наистина е тежък момент за мен и за всички нас. Ние се подкрепяме и черпим сили един от друг.

Лила Менг

25 март 2020 г. в Пекин, Китай.

Препоръчани статии