Йоана Димитрова започва участието си в Наградата в края на 2020 г., включвайки се като участник през своето училище Професионална гимназия по електротехника и електроника “Михайло Василиевич Ломоносов” град Горна Оряховица. Разказва, че открива в Наградата възможност за развлечение и осмисляне на времето, което по това време е почти в излишък, вследствие на глобалната пандемия и въведените ограничения. Поради невъзможност да се среща със своите ментори в различните направления на Наградата Йоана адаптира дейностите си, така че да може да извлече максимума от тях. Водени от философските принципи на програмата – тя да е развиваща, индивидуална, забавна и прогресивна, Наградата предостави повече свобода програмата да бъде адаптирана, променена и продължаваща в ограничаващата среда.

Научава за програмата от нейния класен ръководител и Лидер в Наградата Диана Петрова.

– Разказа ни много подробно за структурата на Наградата и ни срещна с участници, които също споделиха опита и впечатленията си. Стана ми много интересно, защото не бях срещала подобна програма преди. Беше различно, интересно и нестандартно. Когато разбрах за ползите от участието и международния сертификат сметнах, че ще бъдат прекрасно допълнение към автобиографията ми. 

Диана Петрова става нейн Лидер, а Йоана споделя, че е благодарна за помощта с целия процес от записването до построяването на индивидуалните ѝ цели. 

В направление Умения пожелава да се научи изработва различни плетени играчки. Отначало започва с прости плетки и различни геометрични форми. В последствие придобива достатъчно умения за да започне да плете различни елементи, от които се състоят играчките. Поради пандемичната обстановка нейната майка ѝ помогна да усвои различни плетачески техники. Това занимание се превръща в нейно хоби и с интерес започва да гледа различни видеа, за да обогати уменията си. В свободното си време днес продължава да изработва различни играчки.

Избира си баскетбол в направление Физическа активност, защото може да го практикува в училище. С четирима нейни съученици и участници в Наградата решават групово да се запишат на тренировки по баскетбол, за да могат да се упражняват заедно. Техен ментор става госпожата по физическо възпитание. Преди да започнат същинските тренировки младежите се запознават с историята на спорта и разучават правилата. Когато не може да посещава спортната зала в училище гледа видеа, за да усъвършенства различни тактики, защитни похвати и упражнения за подобряване на издръжливостта и точността. 

За своите 15 години Йоана вече знае как се изготвят инвентаризационни протоколи, какво е модул каса на счетоводна програма SAP и как се съставя приходен касов ордер на клиент за наем жилище. Всички тези знания придобива с помощта на своя баща, който и помага да постигне целта си в направление Доброволчество – подкрепа на счетоводна дейност. 

Какво беше за теб Приключенското пътуване?

– Приключенското пътуване е фантастичен начин за сближаване и сработване на екип. Освен това е невероятно преживяване, което не се забравя. Въпреки че обичам да се разхождам сред природата, преди Наградата съм била на много по-кратки маршрути. Беше много различно от всичко, което преди съм правила. Условията, в които проведохме нашето приключенско пътуване бяха много лоши – имаше лятна буря, но успяхме да предизвикаме волята и характера си, така че да се справим с условията и да не се поддадем на предизвикателствата.

Какво научи за себе си от Наградата?

– Открих и развих сръчността си, тъй като не бях сигурна, че притежавам това умение. Наградата определно ми помогна да организирам по-добре времето си и да разпределям задачите по-ефективно. Научи ме на постоянство. Мисля, че Наградата е изключително полезна за младите хора, защото развива много личните умения, помага им да изградят отношение и любопитство към придобиването на нови знания. Наградата вдъхва много мотивация и увереност.
Пандемията беше много скучен период, особено за един млад човек. Наградата внесе разнообразие, рутина и сигурност. Започнах да уплътнявам време си с дейностите – открих новото си хоби. Днес продължавам да създавам различни плетени предмети. Реших, че искам да развия уменията си в плетенето, като не се ограничавам само до играчки, а да започна да изработвам по-сложни плетива. 

Как реагираха близките на участието ти?

– Близките ми определено подкрепиха решението ми да се включа, защото откриха позитивите от участието в Наградата. Много мои приятели също се включиха в програмата, защото и тях ги привлече възможността да участват в този международен проект. 

За мен личностното развитие означава преход към зрелостта. Мисля, че е много важно, защото без да се движим в някаква посока, стигаме до застой, а това ограничава развитието ни и възпрепятства разгръщането на потенциала, който носи всеки от нас. 

Препоръчани статии