Пет причини, заради които приключенията си заслужават

Всеки от нас, понякога пожелание, друг път не, преминава през различни предизвикателства. Търсени или неочаквани, предизвикателствата са възможност да сме спонтанни, да поемем инициатива и да изградим характера си.

И въпреки, че понякога е трудно да останем позитивни и да запазим фокуса си, в Наградата вярваме, че да се грижим за емоциите и физическото си здраве е наш пръв приоритет. Особено що се отнася за младите хора, които през последните години пропуснаха жизненоважни възможности за учене и общуване.

Не се нуждаем от проучвания, за да се уверим в положителното въздействие от престоя навън и времето, прекарано сред природата. Ето защо, през Наградата се стремим да насърчаваме все повече младите хора да излизат навън и да живеят по-приключенски. Ежедневно виждаме, че поемането на рискове и превръщането на “Не мога” в “Мога!” не само помага за изграждането на увереност, но и на устойчивост, която може да помогне при стреса в ежедневието.

А в следващите редове ви разказваме за поне пет причини, заради които си струва да обърнете внимание на екопътеките около вас и да помислите за нов вълнуващ “трип”, който да предложите на приятелите си.

Приключенията на открито ни помагат …

1. Да бъдем активни!

Редовните физически упражнения не само помагат да поддържаме добра физическа форма, но и подобряват способността ни да се справяме със стресовите фактори. Физическата активност повишава нивата на ендорфин (молекули на щастието) в тялото ни, които намаляват нивата на тревожност и водят до чувство на благополучие и постижения.

2. Да открием смелостта си

Вероятно сте чували поговорката, че “животът започва в края на комфортната зона”. И да, колкото и да е изтъркана, тя е вярна! Малко здравословен стрес от това, че сме извън зоната си на комфорт, е катализатор за растеж и често е мястото, където се случва магията. 

Смелостта често е свързана с умението ни да се справим с постоянните промени и непознатото. Лесно е да си седим вкъщи, в безопасност, потънали в редовна рутина. По-трудно е да се възползваме от шанса да пътуваме и целенасочено да се изправяме пред различни дребни непредсказуеми ситуации. Когато сме смели, навлизането в непознатата, неизследвана територия е приключение, а не проблем. 

И така, какво чакате? Направете този скок, предизвикайте себе си и опитайте нещо, което винаги сте искали да направите, но ви кара да се притеснявате. Независимо дали става дума за поход, който винаги е бил в списъка ви, или за колоездене за кауза, която ви вълнува. След като постигнете целта си – ще се почувствате върховно! 

3. Да оценим природата на открито

Забележителната природа в България създава много възможности за разходки и предприемане на по-дълги преходи. Тук може да откриете повече от 150 екопътеки и над 80 маршрути, които да посетите с приятели.
А ако имате смелост да пренощувате в палатки, да се доверите на уменията ви за ориентиране в непозната среда и сте на възраст между 14 – 24 г., Приключенското пътуване в Наградата е точно за вас.

4. Да се насладим на времето с приятелите и семейството 

Това е чудесен начин да се съберем с приятели и да се забавляваме на открито. Освен това, липсата на обхват и интернет със сигурност ще ни предизвика да помислим за забавни дейности, с които да уплътним времето и да общуваме пълноценно. 

А поемането на предизвикателство заедно с други непознати хора може да ни донесе повече позитиви, отколкото предполагаме – споделянето на изпитанията и триумфите дава възможност както да се сплотим и изградим отношения, така и да създадем истории, които да разказваме задълго. 

5. Да изградим самочувствие

Не е изненадващо, че правенето на неща, в които сме добри, е чудесен начин да изградим увереността си! Изпробването на способностите ни и усвояването на нови умения също е фантастичен начин за изграждане на самочувствие. Да докажем уменията си, като се справяме с преходи, не се страхуваме да поемем по непозната пътека и успешно разпъваме четириместна палатка без подсказване. Знаем, че можете да го направите! Кажете “хоп” и скачайте – може да изненадате себе си. 

Препоръчани статии