Наградата ме направи нов човек, много по-добра и по-отговорна версия на себе си.

– споделя София Василенко, възпитаничка на Частна профилирана гимназия “Антоан дьо Сент-Екзюпери”. Тя е една от 36-мата младежи, които в рамките на 6 месеца с воля и постоянство постигнаха целите си на ниво Бронз на Международната награда на херцога на Единбург! Те ще бъдат отличени на официална церемония в град Варна на 26 октомври 2020 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“. Официален гост на събитието ще бъде Лилия Христова – директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна.

Специалното събитие, което се провежда в град Варна за пръв път, ще отбележи личните постижения на възпитаниците на Частна профилирана гимназия “Антоан дьо Сент-Екзюпери” – гр. Варна, СНЦ “Образование и бъдеще” – гр. Разград, 1 СУ “Св. Седмочисленици” – Търговище, СУ “Св.св. Кирил и Методий” – гр. Карнобат и ОУ “Александър Георгиев-Коджакафалията” – Бургас, Професионална Гимназия по компютърно програмиране и технологии – Бургас и Младежки Център Добрич.

Международна награда на херцога на Единбург е водеща международна младежка програма за личностно развитие и постижения. Дава достъп на младежи между 14 и 24 годишна възраст до глобална рамка, която им предоставя възможност да учат и да растат чрез неформално образование, работейки за международно разпозната акредитация. Участниците в нея се състезават със самите себе си, като предизвикват собствените си убеждения за това на какво са способни и до къде най-далеч могат да стигнат. Постигайки целите си, те развиват умения и качества, които остават за цял живот.

Силни, вдъхновени и отдадени, младите хора днес използват сегашните предизвикателства, за да създават нови възможности. Рамката на Наградата насърчава развиването на универсални умения и характеристики, необходими за навигирането на промяната и за изграждането на навици, които ще подготвят младежите за живота, за работа и за конструктивната им роля в обществото. Глобалната структурирана програма за неформално образование и обучение предизвиква младежите да мечтаят смело, да празнуват своите постижения и да променят света около тях. Наградата развива уверени, отговорни, мислещи, иновативни и ангажирани младежи, като им създава възможности да взимат решения, да развиват умения, да бъдат физически активни, да доброволстват в своите общности и да преживяват приключения. Участниците избират активности в направленията: Умения, Физическа активност и Доброволчество и преживяват Приключенско пътуване. Програмата се състои от 3 нива – Бронз, Сребро и Злато, които се различават по своята минимална продължителност. За да постигнат най-високото ниво на Наградата – Злато, те участват в Проект в полза на общността, далеч от родното си място.  Програмата награждава и разпознава постиженията чрез глобално разпозната система за сертифициране.

За да постигнат ниво Бронз в програмата, младежите изучаваха различни езици, репетираха солово пеене или бяха част от хор, упражняваха публично говорене, за да подобрят комуникационните си умения и увереността си при общуване и се усъвършенстваме в готварството.

Спортно ходене, бягане, футбол, хип хоп танци, водно поло, контемпорари танци, бокс, табата, плуване, баскетбол са само част от заниманията, в които младежите участваха, за да поддържат физическата си форма.

Участниците в Наградата са ангажирани и активно участваха и в разнообразни доброволчески дейности – грижа за животните на улицата (осигуряване и приготвяне на храна), подкрепа на по-малките ученици в училище, ангажиране с различни социални активности с цел набиране на средства за каузи, подпомагане на акции на Българския червен кръст.

“Бях сигурна, че искам да стана Лидер в програмата, защото на учениците им трябва някой, който да вярва в тях. Да им покаже хоризонта, да им заговори за звездите… Това Наградата успява и да валидира.

Вярвам, че участието на младежите им носи ползи, увереност, нови приятелства, покорени върхове, универсални житейски умения, знания и нови мечти. Като най-важен в Наградата припознавам принципа, че това не е състезание между участниците, а всеки се стреми да бъде по-добър от себе си вчера. Последователността и отдадеността, които програмата изисква, вярвам, ще бъдат от изключително значение за младежите в бъдеще.”

– споделя Ирина Танева, лидер в Наградата от СУ “Св.св. Кирил и Методий” гр. Карнобат.

С церемонията по награждаване на младежите, постигнали ниво Бронз в програмата ще отпразнуваме успехите им, усилията, които полагат за изграждането на един по-добър свят и положителните стъпки, които предприемат във време, в което светът има нужда от тях повече от всякога!

 

Препоръчани статии