Блог

Истории за Наградата

Наградата под Прикритие

В Ракитово не е лесно. Базата стара, момчетата много, трудно се работи с тях, никой не вярва, че могат да се променят. В същото време те кипят от енергия, умеят не малко неща и много се усмихват!
Не случайно не са много хората и организациите, които ходят там и случват неща. Изключение прави сдружение Ре-Акт, които вече повече от 5 години прекарват съботите и неделите си с младежите. Организират събития, правят свещи, поправят колелета, ремонтират баните, рисуват, танцуват и много се смеят.

IMG_5937
Теодора Ангелова, доброволец на Ре-Акт и понастоящем Лидер в Наградата, бе една от първите, които видя в Наградата прекрасен инструмент, с който може да се работи с младежите от дома.
Идеята се роди спонтанно и някак много естествено. Нуждата от това, някой да повярва в теб, да не се отказва, да те насърчава и подкрепя в цели, които лично си избрал, бяха и поводът да седнем и да измислим КАК!
И седнахме! И измислихме! Написахме малък проект, чиято основна цел е да промени съдбата на 20 младежи, оставени в институция и по ред причини. попаднали в дома в Ракитово.

Естествено, че проектът бе одобрен!

P1060566

Финансиран е директно от Международната Фондация на Наградата по програма за специални проекти, които са лична инициатива на негово величество Принц Едуард.
Структурираната програма, дългогодишната и история и резултатите, които дава в работата с младежи в неравностойно положение, са само част от предпоставките, които ни карат да вярваме, че тя ще промени живота и на младежите в дома в Ракитово.

В началото на месец октомври 7 смели, целеустремени и истински доброволци, преминаха през обучителен курс за Лидери. Съвсем скоро предстои да започнат и работа с младежи от ВУИ “Ангел Узунов”.
Заедно с тях се нарекохме „наивници“, но от тези смелите и неотказващите се. От тези, които знаят, че никак няма да е лесно. Знаем обаче, че няма да се откажем, защото вярваме, че има начин! Има КАК!

IMG_5911
Партньорството в този проект между Фондацията на Наградата и сдружение „Ре-Акт“ е само началото на едно много вълнуващо приключение!
Приключение, което ще е с щастлив край.