Блог

Истории за Наградата

Къде са Лидерите на Наградата във Враца?

В периода 14-15 октомври проведохме първият обучителен курс за Лидери във Враца, като част от стратегията на Наградата за развитие на Северозападeн регион. Домакин на събитието бе Младежки дом Враца, а в него се включиха учители и доброволци от първите лицензирани оператори на Наградата в града: ПЕГ “Йоан Екзарх”, СУ “Козма Тричков” и Младежки дом.

Обучителният курс бе динамичнен и наситенен с различни предизвикателства и емоции за участниците. През първия ден освен, че се запознаха с философията и основните принципи на Наградата, участниците направиха и своето първо, мини Приключенско Пътуване из града. С оглед на градската среда и инфраструктурата, двата екипа избраха да реализират изследователски пътуваня, съответно на екологична и културна тематика.

Вторият ден продължи с ролеви игри и различни дискусии насочени към подпомагането на младежите при целеполагане и планиране на тяхното участие в програмата. Ученето чрез преживяване е водещ принцип в Наградата, ето защо по време на обучителния курс учители и доброволци влязоха в ролята на младежи и родители, за да разберат по-добре техния свят и предизвикателства.

В края на деня участниците създадоха план за действие за всяка от организациите си, така че да представят Наградата на младежи и да разкрият пред тях възможностите, които тя дава в световен мащаб.
Пожелаваме успех на новите членове на семейството на Наградата и нямаме търпение скоро да видим първите младежи, участници в “Международната награда на херцога на ЕдинБург” от град Враца.

В началото на 2018г. от Фондацията на Наградата ще стартираме кампания за лицензиране и на други организации от региона, така че заедно да подпомогнем развитието на младите хора в региона.

Екипът на Наградата би искал да изкаже своите искрени и специални Благодарности на:

  • г-н Калин Каменов, кмет на община Враца, за подкрепата и поканата Наградата да стъпи във Враца;
  • г-н Георги Врабчев, Директор на Младежки Дом Враца, за домакинството и партньорството;
  • г-жа Валя Георгиева, журналист Модерна Враца, за цялостното съдействие и подкрепа Наградата да е достъпна във Враца;