На 21. септември 2018 г. в “Музей за история на София” в столицата бяха отличени първите младежи, постигнали златното ниво на Международната награда на херцога на Единбург в България на състояла се Церемония по награждаване. Президентът Румен Радев, патрон на престижната младежка програма лично връчи значки и сертификати на седем младежи, които през последните две години са преминали през програмата и са развили ключови житейски и лидерски умения. Почетен гост на събитието бе и Генералния Секретар на Международната фондация на Наградата Джон Мей, който пристигна от Англия специално за церемонията.

dsc9091-1

 „Международната награда на херцога на Единбург води към лични рекорди и постижения. Тази програма стимулира младите хора да си поставят високи цели и то като сами ги формулират. Това ги прави по-отговорни към своето бъдеще, да го контролират и по този начин да допринасят повече за цялото общество“- това заяви президентът Румен Радев в обръщението си към седемте наградени младежи.

Джон Мей отправи своето послание към младежите, като се фокусира върху неформалното обучение и нуждата от подкрепа за мадежите, споделяйки че: „Днес сме тук за да празнуваме вашите успехи, но и както Президентът спомена, днес нямаше да сте тук без вашите учители, лидери и ментори.“

„Научих, че поставянето на правилните цели е най-важното за постигане на успеха. Научих много за себе си и пораснах.“- развълнувана, каза в речта си Руми Ашкова, един от наградените участници.

Събитието събра около 100 гости: младежи, учители, директори, представители на бизнеса и неправителствения сектор, приятели и посланици на Наградата, представители на Британско посолство в България, представители на МОН и ММС. Във въздуха витаеше енергия и вълнение, а екипът на Наградата бе така щастлив да види всички тези хора, събрани на едно място в името на една единствена кауза – развитие и подкрепа на младите хора у нас!

Ако имате интерес училището Ви да стане част от семейството на Наградата, кандидатствайте  тук или пишете на Home@intaward-bg.org.

„Международната награда на херцога на Единбург“ (Наградата) е водеща международна програма за личностно развитие и постижения за младежи на възраст между 14 – 24 години. От създаването си през 1956, до този момент повече от 8 милиона млади хора от над 130 страни са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности в рамките на Наградата. В момента повече от 1,3 милиона участници в програмата по света си поставят стимулиращи лични цели, които с постоянство, насоки и подкрепа от опитни лидери постигат в трите нива – Бронз, Сребро и Злато. Те избират активности в направленията – Умения, Физическа активност и Доброволчество, и преживяват Приключенско пътуване. Сред най-големите предимства на програмата е развитието на житейски умения, като критично мислене, умение за разрешаване на проблеми, увереност, устойчивост и решителност, комуникационни умения, работа в екип, емпатия, адаптивност, междукултурна и гражданска ангажираност.
В България Наградата официално стартира в началото на 2014 г. като получава подкрепата на Министерство на образованието и науката, Н. Пр. Ема Хопкинс, Посланик на Великобритания в България, както и множество институции и бизнес организации. Международната награда на херцога на Единбург в България е под патронажа на г-н Румен Радев, президент на Р. България, който в началото на януари 2018 г. награди над 120 младежи, постигнали Наградата през изминалата година.

В момента над 620 младежи от 19 града в България активно постигат своите цели в индивидуалната си програма в Наградата. До днес броят на Лицензираните организации в България е 44, сред които училища, неправителствени организации, бизнес организации и студентски асоциации.

Препоръчани статии