Блог

Истории за Наградата

Златният път към моето израстване

За Румяна Ашкова приключението започна през 2016г., като участник от МИКЦ МОГА Смолян. За своите 19 години тя има амбиция да повиши физическата си издръжливост и бързина, чрез изпълнение на норматив за дълго бягане – 300м. за 65сек., да усъвършенства владеенето на английски език и да популяризира своето училище ПМГ “Васил Левски” – град Смолян, чрез Facebook страница. В своя проект в полза на обществото, Руми се включи в младежки обмен на тема “Младежта: Новият двигател на Европа”. Нейното участие имаше за цел придобиване на нови знания свързани с политиката на четирите участващи в проекта страни – България, Великобритания, Литва и Турция, както и Европейският съюз, неговите институции и възможностите за младите хора в него. Ето какво ни сподели Руми за успехите по пътя към своето израстване:

Кои са 5те думи, които те описват най-точно?
– Амбиция, позитивизъм, искреност, упоритост, злато.

Каква е твоята история в Наградата?
– Разбрах за Наградата от своя лидер преди около 3 години и веднага харесах идеята. Проучих какво точно представлява програмата и бях решена да взема участие в нея и то на ниво Злато, възможно най-скоро.

В продължение на една година се занимавах с дейностите си по направленията Физическа активност и Доброволчество, а Уменията развивах още шест месеца. За този период от време научих много за нещата, с които се занимавах, но повече разбрах за себе си. Станах още по-организирана и упорита, работих доста по постоянството си, защото това не беше силна страна при мен преди Наградата, започнах да мисля по-мащабно за нещата, които искам да ми се случат и с всяка следваща седмица харесвах това свое приключението все повече.

След като постигнах целите си и в трите направления, дойде ред и на Приключенското пътуване, което беше най-вълнуващата и различна част. Сформирахме група от петима “златни” участници, която се изправи пред доста предизвикателства при предварителното Приключенско пътуване във Витоша и по късно при същинското ПП в Стара планина. Останаха толкова много незабравими моменти!

Последната част преди завършването на моята Награда беше Проектът в полза на общността, като аз не създадох, а се включих активно в такъв. Така прекарах близо две седмици на младежки обмен в Great Yarmouth, Великобритания, където група от 40 младежи обсъждахме и научихме полезни и интересни факти свързани с политиката на Европейския съюз и страните членки.

По-късно същата година имах удоволствието да присъствам, в качеството си на участник в Наградата, на официална вечеря, организирана от посланика на Великобритания в България – Н. Пр. Ема Хопкинс. Темата беше пряко свързана с бъдещото развитие на организацията и обвързването на частния бизнес с Наградата.

Така се стигна и до моето награждаване, което очаквам с нетърпение.

Ако трябва да я озаглавиш, как би се казвала?
– Златният път към моето израстване. 🙂

Какво е най-ценното за теб в програмата? Какви са твоите ползи от участието ти?
– Самата програма е ценното. Начина по-който те кара да вършиш нещо, което е полезно за теб самия без дори да го осъзнаваш е страхотен. Чак сега, повече от две години след като започнах дейностите си по Наградата, мога да видя всички малки и големи ползи от нея – развитие на физическо и емоционално ниво, много нови запознанства, полезни уроци за живота, надграждане на собствените си умения и възможности, заинтересованост към хората и общността, създаване на полезни връзки с представители на различни сфери.

Каква е твоята Награда?
– Моята награда е истинската и неподправена радост, която изпитвам в моментите, в които се връщам назад в спомените от всички нови и вълнуващи преживявания свързани с тази програма. Наградата за мен са множеството хора, до които се докоснах за тези две години; уроците, които научих от различните ситуации, които преживях; и хилядите усмивки, които ми донесе Наградата.

Как се чувстваш след края на програмата?
– Чудесно! Тя ми даде толкова много, докато аз самата давах от себе си и това е просто чудесно. Не мога да кажа, че дейностите ще ми липсват, защото те се превърнаха в мое ежедневие и определено не мисля да спирам да ги извършвам скоро. И след като работата ми като участник е приключена, се замислям какво бих могла да направя за развитието на Награда от тук нататък.

Каква е следващата ти цел?
– Сега е моментът, в който започва най-голямото приключение за мен – животът ми като студент в University of Surrey. Развълнувана съм за бъдещите си четири години във Великобритания, затова следващата ми цел е да взема най-доброто от тях и да ги направя незабравими.