Какво се случва, когато Лидери на Наградата от четири държави се съберат на едно място за 3 дни? Случва се именно магията на Наградата – когато разбираш, че участваш в нещо голямо и значимо, че променяш животи и че не си единствен. 

През юни 2019 г. , в рамките на проекта Non-formal learning in the Formal Education (№ 2018-3-BG01-KA205-061035), Лидери на Наградата от лицензирани организации в България, Холандия, Чехия и Литва се включиха в тридневно обучение, имащо за задача да улесни ролята им на координатори и да им помогне да интегрират Наградата в годишния план на училищата си. 

Освен, че си разказаха истории и от практиката си като Лидери в Наградата и споделиха предизвикателствата (а и техните решения), които ежедневно срещат, участниците имаха възможност и да помислят по-концептуално за ролята си като координатори – как да мотивират и вдъхновяват не само младежите, но и възрастните, които работят с тях, как да въвлекат родителите в извънкласните занимания и как хармонично да включат местната общност, така че едновременно да е интересно и смислено за младежите и полезно и приятно за общността.

Една от специалните задачи, които координаторите имаха, беше да посетят церемонията по награждаване на участници, постигнали ниво Бронз, която се проведе на 18.06. в Американски колеж в София, и да интервюират участници, Лидери и родители и да съберат впечатленията им. Един от основните изводи, които направиха, беше, че присъствието и на родител, и на Лидер е изключително важно за участниците в Наградата и когато има с кого да споделят успеха и кой да им каже браво, удовлетвореността им е още по-голяма. 

В края на обучението Лидерите ни споделиха, че се чувстват вдъхновени и мотивирани да започнат следващата учебна година, но най-вече – спокойни, че предизвикателствата и притесненията им са споделени, а за някои от тях вече има измислени решения. А вероятността участници от Чехия да направят приключенското си пътуване във Враца вече е съвсем реална! 

img_4349

“Много съм щастлива, че бях част от тази първа международна среща. Беше изключително полезна за мен и моята организация. Благодаря за вашето топло посрещане и гостоприемство и ви пожелавам най-доброто … Продължавайте, защото се справяте прекрасно!”

Ако не искате да пропуснете разказите ни за предстоящите обучения в Литва, Чехия и Холандия, можете да се запишете за нашия бюлетин тук

Препоръчани статии