Идеи, които да помогнат на участниците да продължат напредъка си в програмата от вкъщи

Милиони хора по света са засегнати от корона вирус COVID-19. На много места училищата и младежките организации са временно затворени и хората са под карантина в домовете си, за да се намали разпространението на вируса.

За участниците в Наградата, които живеят в засегнати райони, това означава, че напредъкът им в програмата може да се забави, тъй като много от дейностите им обикновено се случват в или около училище или организация, която в момента е затворена. Въпреки това, има много начини, по които участниците да продължат дейностите си в направления Умения, Физическа активност и Доброволчество от собствените си домове, за да са сигурни, че ще поддържат напредъка си в Наградата, да се преборят с неизбежната скука и безпокойство, с които могат да се сблъскат много млади хора. През тези несигурни времена е важно участниците да останат ангажирани, активни и здрави по безопасен и положителен начин, а Наградата може да бъде чудесен инструмент за това.

По-долу ще намерите креативни начини да продължите дейностите у дома, като същевременно предоставяте достатъчно доказателства на менторите и Лидерите си.

Моля, обърнете внимание: от първостепенно значение е всеки, който обмисля предприемането на дейности, свързани с Наградата, извън дома, в райони, засегнати от вируса COVID-19, да се консултира с местните щабове по обществено здраве.

Направленията в Наградата

Умения

Дейностите в направление “Умения” са най-лесни за изпълнение у дома. Ако изучавате музикален инструмент, нов език, занимавате се с готварство, проектирате софтуер или създавате изкуство, има вероятност да имате всички необходими инструменти у дома, за да продължите да работите за постигането на целта си. Ако можете, свържете се с вашия ментор, за да ви помогне да намерите активности, които да извършвате от вкъщи или като алтернатива можете да потърсите онлайн уроци, които да ви помогнат да продължите напредъка си в конкретното умение. След като откриете такива, не забравяйте да направите снимки или видеоклипове на дейността, за да можете да покажете на вашия ментор постигнатия напредък. Можете да качвате тези материали директно в онлайн системата на Наградата (ORB), когато правите седмичните си записи.

Физическа активност

Това направление се фокусира върху здравословния начин на живот и е много важно да продължите да сте физически активни, особено ако прекарвате продължителни периоди от време в дома си. Каквато и дейност и цел да сте избрали за напралвение Физическа активност, можете да правите домашни тренировки. Упражненията за по-добра физическа форма без съмнение ще допринесат към целта ви в направление Физическа активност. Съществуват и програми с по-конкретна насоченост, които могат да се правят вкъщи с цел да развият силата, координацията, рефлексите или гъвкавостта ви. Свържете се с вашия ментор, за да получите идеи, или потърсете онлайн, за да намерите предложения за домашни тренировки, които да ви помогнат да постигнете целта си. Важно е да удостоверите напредъка си, затова не забравяйте да качвате снимки, видеоклипове или планове за тренировки във вашите седмични записи.

Доброволчество

Може би изглежда трудно или дори невъзможно да изпълнявате дейностите си в направление Доброволчество дистанционно, особено ако сте избрали работа по групов проект с други участници или ако целта ви изисква да посетите определено място. Но все пак, винаги има дейности, които можете да извършвате вкъщи, които допринасят за общата ви цел. Възможна е дистанционна работа по проект, тъй като можете да започнете чат с другите участници. Онлайн проучвания, създаване на брошури за повишаване на осведомеността или публикуване на полезни материали онлайн за общността могат да бъдат дейности, които допринасят за вашата цел. Ако не сте сигурни какви са възможните дейности свържете се със своя Лидер или ментор, за да ви помогнат в намирането на нови творчески идеи.

Тъй като направленията Приключенско пътуване и Проект в полза на общността са групови занимания, те са най-предизвикателните в контекста на вирусна епидемия. Някои планирани предварителни и същински приключенски пътувания могат да бъдат отложени, което е важно за предотвратяване на разпространението на вируса. По същия начин възможностите за Проекти в полза на общността ще бъдат ограничени.

Това обаче не означава, че дейностите ви трябва да спрат. Ако вече имате екип за Приключенско пътуване, можете да поддържате връзка с него и супервайзора ви онлайн, използвайки имейли или чат група. Проучване на различни области, планиране на маршрути и някои обучения могат да се правят дистанционно като екип.

Има много ресурси на разположение онлайн с дейности за развиване на уменията за ориентиране, първа помощ и умения за лагеруване, които можете да използвате у дома. Важно е да поддържате връзка с вашия екип и Супервайзор, за да сте сигурни, че когато дойде време за вашето приключенско пътуване, сте напълно подготвени. Ние, от Фондацията на Наградата в България, приготвяме видео материали за инструктажите, които всеки ще може да използва вкъщи.

И накрая, ако сте участници на ниво Злато, можете да започнете да планирате подробно какво ще правите за своя Проект в полза на общността и евентуално да се свържете с организации, които желаете да подкрепите.

Промяна на дейностите в направлението
Естествено има много причини, поради които един млад човек може да има нужда и да иска да промени дейността си в някое направление на Наградата. Разбира се, „идеалната“ ситуация за всеки участник е да избере дейност и да се придържа към нея през целия период на нивото. Текущата ситуация с COVID-19 е добър пример как трябва да се прилагат прагматични и практически решения, които подкрепят младите хора.

Ето защо насърчаваме Лидерите да обсъдят с участниците си тяхната програма на дейостите и ако се налага – да предприемат мерки, за да може всеки млад човек да продължи да предизвиква себе си и да остане активен в Наградата!

Церемонии

Към момента церемониите по награждаване са планирани за 29-ти април (ниво Сребро и Злато) и месец май (регионални церемонии на ниво Бронз), но в зависимост от ситуацията, оставаме гъвкави и е възможно да има по-продължително отлагане на събитията. Не забравяйте, че дори все още да не сте минали през церемония, ако сте завършили ниво в Наградата, можете да продължите на следващо!

Препоръчани статии