“Наградата е приключение, сблъсък с предизвикателства и забавни моменти. Най-хубавият момент за мен беше когато отпечатах книгата си. Чувството да да видиш твои разкази отпечатани на хартия и под формата на книга, с корица и всичко останало е неописуемо. Не съм мислела, че това ще стане, камо ли да се продадат всички книги.”- споделя Димана Бошнакова за своя опит с програмата, участник в Международната награда на херцога на Единбург, постигнала ниво Бронз. Тя е част от 30-тe младежи, които в рамките на 6 месеца с воля и постоянство постигнаха целите си в рамките на ниво Бронз на Международната награда на херцога на Единбург! Те ще бъдат отличени на официална церемония в София на 09 септември 2020г. от 15:30ч. в двора на Britanica Park School. Сред официалните гости на събитието ще присъства и НП Лин Чарлз, заместник-посланик на Великобритания у нас.

Бъдещите носители на бронзови отличия на Наградата от Костинброд, Пловдив, Разград и София са посветили над 2 000 часа на личностното си развитие, самоусъвършенстване и придобиване на ключови умения, които да им помогнат в новия предизвикателен свят.

Като водещата лидерска програма за личностни постижения Международната награда на херцога на Единбург работи в училища и организации в повече от 130 държави по целия свят. Ученици и студенти на възраст 14-24 години участват в нея на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Участниците във всяко ниво си поставят амбициозни цели в направленията доброволчество, физическа активност и умения, а в края участват в приключенско пътуване. Програмата предизвиква младите хора да развиват своята самодисциплина при определяне и постигане на цели, формиране на лидерски качества и умения за работа в екип.

Рисуване, създаване на съдържание за читателите, разработки на творчески текстове и рецензии на книги, усъвършенстване на фотографските умения, изучаване на нишки, сървиси и бази данни,  изработка на платки, уебсайт програмиране, изучаване на чужд език, изготвяне на идеен проект са само част от дейностите, с които се занимаваха младежите през последните месеци в направлението умения.

Във направление физическа активност младите отделиха по 1 час седмично за да повишат физическата си издръжливост и бързината, като изучаваха различни бойни изкуства, бързо ходене; бягане на къси и дълги  разстояния; тенис на корт; фолклорни танци; зумба и още много други.

Младежите участваха активно и в различни доброволчески инициативи като писане на новини за онлайн медии и ученически вестник; изработка на картички, използвайки квилинг техника, които да участват в благотворителен базар за набиране средства за осиновяване на книги от Националната библиотека “Св.св.Кирил и Методий;  четене на приказки в детска градина и помощ в работата на училищният психолог за обучение на по-малките ученици.

“Наградата е един прекрасен начин да запълниш ползотворно свободното си време. А от около три месеца трябва да се справяме с допълнително такова. Пандемията, която обхвана света ни принуди да се затворим в домовете си, а ние трябваше да останем все така продуктивни и позитивни. Защото въпреки затрудненията в ежедневието си, животът трябва да продължи, а ние отново да се устремим към мечтите си. Наградата ни предоставя уникалната възможност да се забавляваме с нови дейности, докато опознаваме себе си и всичко, което ни заобикаля. А младите хора имат нужда да разберат на какво са способни, за да могат после да управляват един нов и по-добър свят.” – сподели Димана Давчева, която ще бъде отличена на церемонията. Тя разказва, че откакто е част от Наградата начинът ѝ на мислене се е променил значително. Оценява важността на крайните срокове и е придобила увереност да изразява собственото си  мнение.

С церемонията по награждаване на младежите, постигнали ниво Бронз в програмата ще отпразнуваме успехите им, силата, вдъхновението и тяхната отдаденост да използват сегашните предизвикателства, за да създадат нови възможности!

Тазгодишният домакин на събитието Britanica Park School ще получи призвание на своята работа в посока надграждане на образователната концепция чрез иновативни и алтернативни методи на обучение, в центъра на които стои ученикът с неговите индивидуални нужди и потребности. Четирима ученици на училището ще получат своите бронзови значки и международно разпозната акредитация по време на церемонията. Със своята мисия Britanica Park School цели да развие пълния потенциал на всеки един от учениците си, като му осигурява въздействаща и мотивираща учебна среда. В нея децата свободно изграждат уменията и характера, необходими за успех в глобалното общество.

Сред отличените младежи на събитието ще вземат участие и възпитаници на СУ “Д-р Петър Берон” – Костинброд, ПГЕА – София, Сдружение “Ти Водиш”, ПЧМГ – София, British School of Sofia, 125 СУ “Боян Пенев” – София, 157 ГИЧЕ “Сесар Вайехо” – София, Американски колеж в София, ЧСУ “Рьорих”- София, ОУ “Васил Левски” – Разград.


До 30.09.2020 всяко училище в България има възможност да кандидатства в конкурса “Готови за света!” и да стане лицензиран оператор в Международната награда на херцога на Единбург – България чрез попълване на онлайн форма. След разглеждане на кандидатурите, одобрените училища преминават процедура по лицензиране, а техни учители и служители – обучителен курс за Лидери в Наградата, за да прилагат програмата в рамките на тяхната организация.

Ако искате вашите ученици да са готови за “новия” свят, пълен с неизвестности, предизвикателства и нови възможности, то Наградата е инструментът, който може да ви помогне в това!

Препоръчани статии