Много обичаме да казваме, че Наградата (като тук имаме предвид Международната награда нa Херцога на Единбург – България), не е награда в материалния или финансовия смисъл на думата, а по-скоро лидерска програма, която цели да развие ключови житейски умения в младите хора, стимулирайки ги да бъдат активни и да развиват свои таланти и умения.

Като юридическа форма в България Наградата е фондация, тоест неправителствена организация, която има идеална цел и не цели печалба. Целта и е да популяризира и въвежда програмата, като за последните 6 години, това в цифри изглежда така:

 • 66 Лицензирани организации, които използват Наградата – 44 от тях са училища;
 • Активна работа с над 800 младежи в момента;
 • 350 младежи преминали през програмата и постигнали някое от трите нива на програмата;
 • 26 града в България, където Наградата е достъпна за младите хора;
 • Активна, целенасочена и продължителна работа и подкрепа на над 350 Лидера в Наградата (300 от тях са учители);

За да я има Наградата обаче в България и тя да бъде достъпна за все повече млади хора в страната, са нужни доста и разнообразни ресурси: хора, които да работят в офиса, материали за обучителните курсове, рекламни материали, офис помещение, интернет, средства за церемонии и други събития, които организираме, и още и още и още. 

Доста често, когато хората чуят за нас, правят автоматично заключение, че имаме финансиране от самия херцог, НП Принц Филип или от международната фондация на Наградата, базирана в Лондон. Това обаче съвсем не е така. Като организация, която представлява Наградата в България, ние по-скоро работим като  франчайз структура и нямаме външно финансиране.

Как тогава се финансира организацията в България? 

По 3 +1 много различни и симпатични начина, за които ще ви разкажем в настоящата статия.

 1. Лицензионни такси към училища и организации, които са оператори на Наградата в България. 

Всяка лицензирана организация, с която работим, а към днешна дата те са над 60, заплаща такса в размер на 900 лв. на годишна база. Тази сума покрива (макар от части) обученията, подкрепата, материалите и цялостното позициониране на Наградата в България. Всъщност това е по-малко от половината на сумата, която е нужна на Фондацията на Наградата за да подкрепя и подпомага едно училище на годишна база. Сумата събрана от лицензионни такси, пък в момента формира около 25 % от приходите на Фондацията за една година. Което за НПО, не е никак зле, защото това е и знак за устойчивост и растеж на организацията; Когато понякога едно училище много иска да се включи в Наградата, но не намира финансовите средства, на помощ идват другите методи на финансиране, с които се опитваме да покрием разходите за това. А именно:

 1. Проекти 

Като повечето неправителствени организации, друг източник на финансиране за нас са проектите. Те представляват концепции, идеи, дейности и планове, които отново целят разрастването на Наградата в България, както и осигуряване на качествено изживяване на младежите, които правят Наградата. Стремим се всички проекти, които създаваме, да отговарят както на философията на Наградата, така и на одобрените планове за развитие и усъвършенстване. 

Няколко примера:

img_4127

Проектът “Non Formal learning in the formal education system”, финансиран от програма Еразъм+, изпълняван в партньорство с националните офиси на Наградата в Литва, Чехия и Холандия, има за цел да обмени и събере добри практики за това как работи Наградата в различните държави и какви добри примери, идеи и инициативи са развили училищата, така че да направят програмата по-достъпна, по-ефективна и по-удовлетворяваща за младите хора там.

Международният женски клуб пък финансира част от обучителните курсове, които Наградата реализира, така че все повече учители да бъдат обучени като Лидери в Наградата и да развиват менторски и лидерски умения, които да им помагат да бъдат по-добри и по-щастливи в това, което правят.

Мини проектът ни “Готови за света”, финансиран от фондация „Русе – град на свободния дух”, пък цели да ангажира вниманието и времето на младежи на възраст 14-24 г. към темите за личностно развитие, активно гражданско участие и по-осъзнат и качествен начин на живот.

Проектите винаги ще присъстват в отчетите и плановете ни за развитие. С тяхна помощ, силно вярваме, бихме могли да развиваме както нови инициативи, свързани с Наградата, така и стартирането на работат ни с различни целеви групи и региони. 

 1. Дарения – като тук визираме финансови такива;

Най-скромната част от бюджета на Наградата се формира от дарения и/или спонсорства на бизнес организации, които решават, че инвестицията в младите хора е техен приоритет и знаят, че така те развиват бъдещите си служители, клиенти, партньори и хора, които ще бъдат движеща сила в общността. Такива дарения могат да бъдат целеви – ако дадена бизнес организация би искала с дарението си да подкрепи развитието на Наградата в конкретен град или училище, като UniCredit Bulbank например, с чиято финансова подкрепа се случва Наградата в НПМГ, гр. София. А могат да бъдат и нецелеви и сумата да отива за оперативните и ежедневни дейности на Фондацията, като даренията на Walltopia, които са подкрепяли Наградата многократно през годините. 

Признаваме си, че този дял на събиране на средства ни е най-предизвикателен и труден. Но пък няма да се отказваме и да опитваме, защото вярваме, че това не е дарение, а по-скоро е инвестиция, която има своя дългосрочен отпечатък.

Различен вид финансиране: Много често ни се случва дадена компания или организация да ни дари не финансови средства, а материали или услуги без ние да заплащаме за това. Като например Job Tiger, които ни дават възможност да присъстваме на HR Industry всяка година, което участие, разбира се, струва конкретна сума, която те всъщност даряват на нас, давайки ни възможност да се включим в събитието. Или пък Musala Soft, които винаги, когато се наложи пък ни даряват компютърна техника, за да може екипът на Наградата да има техниката, която му е нужна, за да изпълнява задачите си.

Всъщност финансирането на Наградата се оказва както доста предизвикателна задача, така и нещо, което е от изключителна важност за това тя да расте и бъде достъпна за все повече млади хора в страната. Ние силно вярваме, че това не е разход, а инвестиция – в бъдещето, в младите хора, в инициативността и доброволчеството, в развитието на ключови житейски умения и една по-добра среда, в която да живеем всички ние!

Ако решите, че искате да дарите, може да го направите по следните начини:

 • На банковата ни сметка тук: BG61UNCR70001522370128 
 • Чрез Pay Pal;
 • Или пък да ни пишете на home@intaward-bg.org, а ние ще изпратим нашите “Приятелски пакети”! 

Благодарим ви, че и вие сте Наградата ;)!

Препоръчани статии