Мини-фестивал за младежи между 14 и 24 годишна възраст и кръгла маса за преподаватели, педагози и представители на бизнеса, с фокус върху личностното развитие и реализация на младежите на 21-ви век, ще се проведат в рамките на инициативата „Готови за света“ на 29 и 30 септември 2019 в Русе. Събитията са част от проектa “Готови за света” на Фондация “Международна награда на херцога на Единбург – България” по Програма “Знание и растеж”, реализирана от Фондация “Русе – град на свободния дух” с подкрепата на Фондация “Еконт”.

“Готови за света” има за цел да ангажира вниманието и времето на младежите към актуални и съвременни теми свързани с личностното развитие, активно гражданско участие и по-осъзнат и качествен начин на живот, които са част от структурата и методологията на младежката програма. Проектът е насочен и към възрастните, които спомагат за тяхното израстване – учители и младежки работници, както и към местни бизнес организации, в ролята на бъдещи работодатели.

gotovi-za-sveta_ruse

В различни локации от Младежкия парк на ул.“Алеи Възраждане” младежите ще имат възможност да предизвикат себе си в четири основни области – развиване на умение, физическа активност, доброволческа дейност и приключенско пътуване. С помощта на вдъхновяващи ментори, обучители и професионалисти от различни области участниците ще си поставят индивидуални цели, за да оценят своите резултати. В края на дейностите заедно ще извлекат ключови послания и ще споделят добри практики от активностите. Защо е важно да бъдат активни, какви ползи носи доброволчеството и защо новите умения допринасят за изграждането на увереност, са само част от акцентите, върху които ще се фокусират професионалистите по време на активностите.

krgla-masa_ruse-1

През вторият ден, в залата на ул. бул. Славянски 20 в Русе от 15:00ч., ще се състои кръгла маса, насочена към учители, директори на училища, родители, бизнес организации и младежки работници. С участието на гост-лектори ще се проведе фасилитиран диалог и отворена дискусия с цел да изведе ключовите умения, които са необходими на един млад човек, за да се реализира в днешния динамичен и бързо променящ се свят. Основен фокус на дискусията ще бъдат предизвикателствата и добрите практики, с които се сблъскват бъдещите работодатели и съвременното училище, когато работят с млади и неопитни хора.

Международната награда на херцога на Единбург е водеща програма за личностно развитие вече над 60 години и помага на младежи в над 130 страни по света да развият своите лични умения и да ги направи по- подготвени за предизвикателствата на света днес.
“Вярваме, че диалогът между учители-работодатели-младежи е нещо, което трябва да се насърчава. Създаването на ползотворни връзки помежду им ще доведе до развиването на младите хора като способни личности, освен това ще повиши мотивацията на учителите, както и толерантността и подкрепата на работодателите.” – споделя преди събитието изпълнителният директор на Международната награда на херцога на Единбург – България Любомира Велчева. Тя допълни, че чрез провокиране на младите хора да се включат осъзнато в извънкласни дейности се стимулира интереса им това да се превърне в редовно занимание. „Създаването на добри навици, постоянство и лични цели е от ключово значение за израстването на всяка една личност“, посочи изпълнителният директор на Наградата, допълвайки, че от организацията вярват, че чрез „Готови за света“ ще успеят да демонстрират на младежите как с малки стъпки могат да постигнат големи промени.

Екипът на Международна награда на херцога на Единбург – България кани малки и големи, интересуващи се от темата на 29 и 30 септември на учредените локации от 15:00 часа.

29 септември 2019г. – Мини фестивал #Готови за света – 15:00ч. – Младежкия парк на ул.“Алеи Възраждане”
30 септември 2019г. – Кръгла маса на тема “Готови за света” – 15:00ч. – залата на ул. бул. Славянски 20

Препоръчани статии