Почетен Тръст и основатели

Почетен тръст

Ролята на Почетния тръст в структурите на Наградата по целия свят е да подпомага и развива Наградата в съответната държава, където тя оперира. Обикновено това са хора от бизнес средите, публични личности и успели хора, които са постигнали Наградата в своите младежки годни.

НАШИЯТ ПОЧЕТЕН ТРЪСТ

Светлозар ПетровСветлозар Петров, управител, Job Tiger и председател на Наградата в България

Светлозар Петров е управител на компанията за комплексни HR услуги JobTiger и един от създателите на www.jobtiger.bg – първият професионален и напълно интегриран сайт за търсене и предлагане на работа в България. Създател на “Национални дни на кариерата”- най-големият форум за студентски стажове и кариера. Спомогнал е най-много за създаването и развитието на кариерните центрове във висшите училища в България. Той е и член на настоятелството на Американския университет в България, член на настоятелството на Фондация на бизнеса за образованието, един от създателите на Клуба на корпоративния дарител и член на борда на директорите на Българския дарителски форум.

Елена Маринова

Елена Маринова е Президент на Мусала Софт, най-голямата българска компания предоставяща софтуерни услуги.

Тя е активна фигура в стратегии и проекти за позициониране и развитие на българския и европейски бизнес климат, ИТ образование, наука, иновации и вдъхновение за младите таланти. Тя има ключова роля в изграждането на България не само като атрактивна дестинация за корпоративни инвестиции, но и като притегателно място за ИТ професионалисти от цял свят.

Елена е член на множество браншови, образователни и неправителствени бордове, сред които БАИТ, Американски Университет в България, Сдружение на завършилите Стопански факултет на Софийски Университет. Тя е ментор в стартъп акселераторите Eleven и Launchub, член на журита на състезания в сферата на ИТ, говорител на бизнес конференции и събития насочени към младите хора. Елена е Посланик на кампанията за дигитални умения на Европейската комисия eSkills for Jobs. 

 

Елица БараковаЕлица Баракова е изпълнителен директор на Фондация „Помощ за благотворителността в България” – организация, която работи за подобряване на живота на хора и общности чрез изграждане на капацитет, дарителски услуги и застъпничество. Елица в на тази позиция от повече от 16 години, като под нейно ръководство програмите и бюджетите са се увеличили от 175 хиляди лева на 2,8 милиона лева през 2014 г., развити са грантови програма с местни дарения, утвърдиха се програмите за дарителство по ведомост и DMS дарителство.

Член е на УС на Националния съвет на българската мрежа на Глобалния договор на ООН и Съпредседател е на Комитета по социална отговорност на Американската търговска камара в България. Участва в Консултативния съвет по въпросите на Корпоративната социална отговорност и Работната група по социална икономика към Министерството на труда и социалната политика.

 

 

Левон ХампарцумянЛевон Хампарцумян е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк от 2001. Той е член на Управителния съвет на БОРИКА. В периода април 2005 – април 2008 г. и април 2011 – април 2015  е председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

Левон Хампарцумян е член на Управителния съвет на Института за пазарна икономика, председател на Настоятелството на СУ „Св. Климент Охридски”, член на Настоятелството на Висшето училище по застраховане и финанси, член на Настоятелството на City University of Seattle в България и част от Почетния тръст на Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България“.

Той е носител на Ордена на звездата на италианската солидарност (Ordine della Stalla della Solidarietà Italiana) и получава титлата Комендаторе от Президента на Република Италия Джорджо Наполитано през 2008 г. През 2012 г. Левон Хампарцумян получава наградата „Мениджър на годината 2012“, връчена му от Президента на Република България Росен Плевнелиев, в конкурса на сп. Мениджър.

През 2007 г. фондация „Атанас Буров” му присъжда приза „Буров” за банково управление, той е обявяван два пъти за „Банкер на годината“ – от списание Finance Central Europe през 2005 г. и от вестник „Банкеръ“ през 2007 г. През 2006 г. списание “Мениджър” му връчи приза за мениджмънт. През 2015 г. главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян е удостоен с Голям сребърен почетен знак за заслуги за Република Австрия.

Левон Хампарцумян е дипломиран инженер-химик и професионалният му опит е свързан с ръководни позиции в PriceWaterHouse Coopers и Earnst&Young. В периода 1999 г. – 2001 г. той е бил последователно заместник-министър на икономиката и изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.

 

Красимира Величкова е изпълнителен директор на Български дарителски форум. Завършила е културология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Преди да се посвети на благотворителността е работила като мениджър „Развитие и партньорства“ в сдружение  „Алтера“ и като мениджър „Финансирания и развитие“ във фондация „Работилница за граждански инициативи“. Занимавала се е със стратегии за организационно развитие и набиране на средства за социални и културни проекти, както и с инициирането и осъществяването на проекти в сферата на културата и културните политики. Отдадена е на обединяването на благотворителни фондации и социално отговорни компании, които подкрепят каузи в сферата на социалните дейности, екологията, културно-историческото наследство, образованието, зачитане на човешките права и здравеопазването.

 

Николай Божилов е български предприемач, изпълнителен директор и Председател на Съвета на директорите на Юнимастърс Лоджистикс АД – водеща транспортно-логистична компания в България.

Притежава повече от тридесет годишен опит във внедряването на нови бизнес модели и модерни технологии за управление на бизнеса и процесите в транспорта и логистиката. Дългогодишен Fellow на Institute of Directors в Лондон, Institute of Freight Forwarders и на Chartered Institute of Transport & Logistics United Kingdom, както и член на множество други международни професионални и неправителствени организации, сред които и Международния институт за стратегически изследвания в Лондон (International Institute of Strategic Studies).

Почетен председател на Варненската търговско-индустриална камара и почетен консул на Великобритания в периода 2000-2014 година.

Николай е международен лектор и говорител на множество световни конференции в областта на транспорта, логистиката, иновациите, стратегическите инвестиции, управлението на бизнес процесите и дигиталните технологии.

 

Саша БезухановаСаша Безуханова, инициатор и основател на MoveBG – гражданска платформа за сътрудничество и конструктивен обществен дебат, потвърждаване на демократичните принципи и определяне на дългосрочни стратегии и иновационни политики за развитие на модерна България.

Преди да се отдаде на тази кауза през 2013 г., Саша има 20-годишна бизнес кариера в HP, където заема различни управленски роли. Последната й позиция е директор на публичния сектор за световните пазари на растеж от Hewlett-Packard. Tя е с основна заслуга за създаването на Глобален Център за отдалечени услуги – значителна инвестиция на HP, която днес осигурява работа на 5000 висококвалифицирани специалисти и поставя България на световната IT инвеститорска карта
Саша е председател на бордовете на Българското училище за политика, Европейски център на жените в технологиите, Български център на жените в технологиите и Техническия университет в София, съосновател и член на борда на Инициативата за социално овластяване. Тя е посочена за Дигитална жена на Европа за 2013 г. и един от Топ 100 Претендентите в New Europe 100 за 2015 г. и притежава много други национални и европейски награди за приноса й за социално развитие. Тя основава годишната награда Entrepregirl за подпомагане на младите жени да развиват предприемаческите си идеи. Тя е почетен консул на Великото херцогство Люксембург за България.
Саша Безуханова притежава степен изпълнителен магистърска степен по международни преговори и правенето на политика от Института завършил в Женева, магистърска степен по електроника от Техническия университет в София, и изпълнителните квалификация от INSEAD, Станфорд и други.

Саша е омъжена, с една дъщеря.

 

Теодор Василев

Теодор Василев, управляващ партньор в „Ориганик Ленд ООД“

Теодор Василев е предприемач, образователен експерт и иноватор с повече от 10 години опит в и извън образователната система. В момента се занимава с търговия и износ на български био-храни и продукти. Вярва, че България може да е райската градина на света даваща уникални продукти и иновации.

В свободното си време разработва алтернативни образователни модели, методики и програми, както и с обучение на учители и преподаватели. През 2014г., заедно със съмишленици от политиката, бизнеса и образованието дава началото на Фондация “Международната награда на херцога на Единбург-България“. По настоящем е част от Почетния тръст на фондацията. Теодор е баща на 2 деца, сериен предприемач пълен с идеи и проекти, като Велофайтон, с които трансформира средата около себе си. Един от вдъхновителите и главни действащи лица в проекта Училище сред природата на “Бъдеще сега 2006″, в село Гудевица. През 2011г. Теодор се обучава при проф. д-р Георги Лозанов и Ванина Бодурова, като сугестопедагог и това се превръща в една от мисиите на живота му!

От време на време преподава в Софийски университет, като гост лектор в специалността неформално образование. Завършва етнология, скоро и културен туризъм в СУ.  Учи дистанционно “Бъдеще за образованието” в University of London & UCL Institute of Education. Завършил курс по игровизация в САЩ, сертифициран учител по ускорено учене и дизайн на образователни програми по модела на ICAL. В портфолиото си Теодор има и учителска практика по история, социална работа, фасилитиране на общностни процеси, тренерска работа и др. Като един от учредителите на Национален младежки форум, действа за развитието на обучителен капацитет на организацията, където създава и ръководи Звено от обучители на НМФ през периода 2013-2015 г. През 2015 г. е част от създателите на втората Европейската конвенция за младежка работа в Брюксел. През 2015 г. Теодор изнася поредица от експертни срещи с кулминация изслушване през Европейския парламент на тема “Трансформиране на образователните системи в Европа”. Теодор работи с експерти от Институт за прогресивно образование, Общност за демократично образование, Национална мрежа на родителите и други, включително и МОН. Активно работи с училища от България, Европа, северна Америка и Азия. Теодор е експерт и тренер на свободна практика по програма Еразъм +. През периода 2017-2018г. е част от комисията за иновативните училища към МОН, която разработва и прилага на практика сертифицирането на иновативните училища по Закона за предучилищното и училищното образование.

Христо Христов е  изпълнителен директор на най-голямата дигитална медийна и технологична компания у нас – Нетинфо. Той заема този пост от 2013 година, като преди това основава дигиталната новинарска компания Дарик Уеб. Христо Христов има опит като репортер в Дарик Радио, както  и BBC London. Професионалният му опит включва участие в стартъп проекти в областта на финансите. Той завършва Право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

 

 

ОСНОВАТЕЛИ НА НАГРАДАТА

Теодор Василев

Теодор Василев, председател, НЧ „Бъдеще сега 2006”

 

 

 

 

 

 

Огнян ГъдуларовОгнян Гъдуларов по образование е ветеринарен лекар. От 2007 обаче работи като младежки работник и обучител на деца, младежи и възрастни. Специализирал е в темите комуникационни и презентационни умения, личностно развитие, мотивация, младежки проекти и доброволчество. Занимава се с интерактивно преподаване и екологично образование. Обучава инструктори за работа с деца и младежи.
Експерт е в провеждането на приключенски програми базирани на методите на обучението чрез преживяване и подобряване на екипната ефективност.
От есента на 2011 г. Огнян участва в екипа от тренери на SALTO EuroMed в областта на Евро-Средиземноморското младежко сътрудничество.
В свободното си време Огнян се занимава с любимите си хобита – скално катерене и слаклайн, както и със скитане из планините и дивите кътчета на България.

 

 

Милена Ленева е завършила физика и математика и е магистър по когнитивна наука от НБУ. Сертифициран сугестопедагог от д-р Лозанов и Ванина Бодурова. Сред основателите е на читалище „Бъдеще сега 2006″, станало известно с образователните си програми и пионерската си работа в сферата на неформалното обучение. През 2014 става съучредител на фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България“. През последните 3 години отговаря за обучението на учителите от „Заедно в час“. Съучредител и изпълнителен директор на фондация „Темпо“.

Милена вярва в разнообразието и холистичния подход към образованието, където всичко е свързано. Смята, че Наградата е идеална провокация към младите хора да се научат да си поставят цели, пробват, грешат, успяват и избират.