Патрон

Принц Филип, освен създател на програмата носеща неговата титла е и неин патрон на международно ниво, а в национален план, всяка държава избира значими личности, които да представляват и подкрепят Наградата – в България това е президентът Румен Радев.

История

Наградата се ползва с подкрепата и одобрението на редица световно признати лидери. Те насърчават развитието на Наградата и нейната роля в областта на младежката политика и развитие.

Уникалната гъвкавост на Наградата я прави лесна за адаптация и интеграция в различни култури и общества и тя скоро е възприета от училища и младежки организации в други страни извън Обединеното Кралство.

2014

Водеща програма за личностно развитие

Учредената в началото на 2014 г. Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България” е организацията, официално лицензирана да предоставя и координира Наградата в страната. Пръв патрон на Наградата у нас е г-н Росен Плевнелиев, Президент на Р. България (2012-2017). В момента патрон е ген. Румен Радев, Президент на Р. България.

2009

Наградата у нас

През 2009 г. Наградата влиза за пръв път в България чрез Народно читалище „Бъдеще сега - 2006“ по инициатива на Теодор Василев. След като получава положителен отзвук и подкрепата на не малко бизнес организации и институции, в средата на 2013 г. се взима решение да се създаде национална структура на Наградата. Нейна основна задача е да мултиплицира програмата и да я наложи като ефективен инструмент за работа с младежи, който стимулира и сертифицира дейностите, качествата и уменията, които се развиват извън академична или училищна среда.

1956

Началото

През 1956 г. в Обединеното кралство трима мъже поставят началото на една от водещите международни младежки програми днес – Международна награда на херцога на Единбург. Негово кралско височество Принц Филип, херцог на Единбург, повече познат като съпруг на Кралица Елизабет II, д-р Курт Хан, германски специалист в областта на образованието, основател на „Outward bound” и “United World Colleges” и сър Джон Хънт, водач на първата успешна експедиция до връх Еверест, създават балансирана програма за доброволно личностно развитие. Първоначалната цел била да мотивира момчета между 15 и 18-годишна възраст, като им помогне да развият своя потенциал и ги съпътства през нелекия период между подрастването и зрелостта. В последствие програмата разширява възрастовите граници между 14 и 24 г. и става възможна и за момичета.