Почетен тръст

Ролята на Почетния тръст в структурите на Наградата по целия свят е да подпомага и развива Наградата в съответната държава, където тя оперира. Обикновено това са хора от бизнес средите, публични личности и успели хора, които са постигнали Наградата в своите младежки години.

 • Тони Макмъри
  Тони Макмъри
  Тони Макмъри е изпълнителен директор на Инграм Микро България – един от големите технологични дистрибутори в света и водеща компания за продажби, маркетинг и логистика с повече от 1300 служители в България и 28 хиляди души в света. През 2021 г. Тони Макмъри става част от борда на Американската търговска камара в България. Има 20-годишен опит в подкрепа на социални каузи и участва в самоорганизирани, самофинансирани предизвикателства за избрани от него благотворителни организации и редовно изнася мотивационни и образователни лекции, за да вдъхновява другите да организират подобни събития. През 2015 г. името на Тони Макмъри нашумява, след като, докато изкачва вр. Еверест, оцелява при земетресение със сила 7.8 по Рихтер в Непал.

  Прочетете още

 • Светлозар Петров
  Светлозар Петров
  Светлозар Петров, е управител на компанията за комплексни HR услуги JobTiger и един от създателите на www.jobtiger.bg – първият професионален и напълно интегриран сайт за търсене и предлагане на работа в България. Той е член на настоятелството на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, член на настоятелството на Фондация на бизнеса за образованието, един от създателите на Клуба на корпоративния дарител и член на УС на БДФ. Член е на настоятелството на сдружение „Образование България 2030″. Председател е на почетния тръст на Международната награда на херцога на Единбург за България.

  Прочетете още

 • Елена Маринова
  Елена Маринова
  Елена Маринова е президент на Мусала Софт, най-голямата българска компания предоставяща софтуерни услуги. Тя е активна фигура в стратегии и проекти за позициониране и развитие на българския и европейски бизнес климат, ИТ образование, наука, иновации и вдъхновение за младите таланти. Елена е член на множество браншови, образователни и неправителствени бордове, сред които БАИТ, Американски Университет в България, Сдружение на завършилите Стопански факултет на Софийски Университет.

  Прочетете още

 • Елица Баракова
  Елица Баракова
  Елица Баракова е изпълнителен директор на Фондация BCauseорганизация, която търси промяна в живота на хората и общностите чрез развитие на дарителството и социалните инвестиции. В организацията е от 21 години, като под нейно ръководство програмите за местно дарителство порастват от 50 хиляди до над 2 милиона лева. Елица е член на Националния съвет на БМ на Глобалния договор на ООН, съ-председателства комитета по ЧР и КСО на Американската търговска камара и участва в работата на две постоянни работни групи – по КСО и Социална икономика в МТСП. Учила е в Софийския университет и в курсове на School for International Training, Vermont, US, Advocacy Institute и др.

  Прочетете още

 • Левон Хампарцумян
  Левон Хампарцумян
  Левон Хампарцумян е български банкер. От 2001 г. до май 2019 г. е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“, председател на Асоциацията на банките в България (АББ) и член на УС на БОРИКА.
  В периода април 2005 – април 2008 г. и април 2011 – април 2015 е председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България. Левон Хампарцумян е член на Управителния съвет на Института за пазарна икономика, председател на Настоятелството на СУ „Св. Климент Охридски”, член на Настоятелството на Висшето училище по застраховане и финанси, член на Настоятелството на City University of Seattle в България.
  Той е носител на Ордена на звездата на италианската солидарност (Ordine della Stalla della Solidarietà Italiana) и получава титлата Комендаторе от Президента на Република Италия Джорджо Наполитано през 2008 г.
  Левон е дипломиран инженер-химик и професионалният му опит е свързан с ръководни позиции в PriceWaterHouse Coopers и Earnst&Young. В периода 1999 г. – 2001 г. той е бил последователно заместник-министър на икономиката и изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.

  Прочетете още

 • Саша Безуханова
  Саша Безуханова
  Саша Безуханова, инициатор и основател на MoveBG – гражданска платформа за сътрудничество и конструктивен обществен дебат, потвърждаване на демократичните принципи и определяне на дългосрочни стратегии и иновационни политики за развитие на модерна България.
  Преди да се отдаде на тази кауза през 2013 г., Саша има 20-годишна бизнес кариера в HP, където заема различни управленски роли. Последната й позиция е директор на публичния сектор за световните пазари на растеж от Hewlett-Packard. Tя е с основна заслуга за създаването на Глобален Център за отдалечени услуги – значителна инвестиция на HP, която днес осигурява работа на 5000 висококвалифицирани специалисти и поставя България на световната IT инвеститорска карта
  Саша е председател на бордовете на Българското училище за политика, Европейски център на жените в технологиите, Български център на жените в технологиите и Техническия университет в София, съосновател и член на борда на Инициативата за социално овластяване. Тя е посочена за Дигитална жена на Европа за 2013 г. и един от Топ 100 Претендентите в New Europe 100 за 2015 г. и притежава много други национални и европейски награди за приноса й за социално развитие. Саша Безуханова притежава магистърска степен по международни преговори и правенето на политика от Института в Женева, магистърска степен по електроника от Техническия университет в София, завършва и програмата по мениджмънт на INSEAD.

  Прочетете още

 • Теодор Василев
  Теодор Василев
  Теодор Василев, управляващ партньор в “Ориганик Ленд ООД”.
  Предприемач, образователен експерт и иноватор с повече от 10 години опит в и извън образователната система. В свободното си време разработва алтернативни образователни модели, методики и програми, както и с обучение на учители и преподаватели. През 2014 г., заедно със съмишленици от политиката, бизнеса и образованието дава началото на Фондация “Международната награда на херцога на Единбург-България”.
  Един от вдъхновителите и главни действащи лица в проекта Училище сред природата на “Бъдеще сега 2006″, в село Гудевица. Сертифициран сугестопедагог от д-р Лозанов и Ванина Бодурова.
  Завършва етнология и учи културен туризъм в СУ. Завършил курс по игровизация в САЩ, сертифициран учител по ускорено учене и дизайн на образователни програми по модела на ICAL. В портфолиото си Теодор има и учителска практика по история, социална работа, фасилитиране на общностни процеси, тренерска работа и др. Съучредител на Национален младежки форум, където участва в изграждането на звено от обучители през периода 2013-2015 г. През 2015 г. е част от създателите на втората Европейската конвенция за младежка работа в Брюксел. През 2015 г. Теодор изнася поредица от експертни срещи с кулминация изслушване пред Европейския парламент на тема “Трансформиране на образователните системи в Европа”. Активно работи с училища от България, Европа, северна Америка и Азия. Теодор е експерт и обучител на свободна практика по програма Еразъм +. През периода 2017-2018 г. е част от комисията за иновативните училища към МОН.

  Прочетете още

 • Христо Христов
  Христо Христов
  Христо Христов е изпълнителен директор на Дарик Радио – най-голямото частно радио в България с широка мрежа от кореспонденти в близо 20 страни в Европа и Северна Америка. През 2005 г. той основава сайт за цифрови новини Dariknews, който по-късно придобива Netinfo и така създава най-голямата компания за дигитални медии в България. Като изпълнителен директор на Netinfo компанията нарасна три пъти, като влиза в нови вертикали и разширява предлагането на съдържание. Христо е член на борда на HR Capital, частна инвестиционна компания, фокусирана върху търговски дигитални бизнеси. Опитът му включва работа като журналист в BBC London и Дарик радио София. Христо активно подпомага предприемаческата система, той е ангел инвеститор в редица стартиращи компании, както и във фондовете Eleven и Endeavor Catalyst II.
  Завършил е Право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

  Прочетете още

 • Любомира Велчева
  Любомира Велчева
  Любомира Велчева е изпълнителен директор на фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България“ от учредяването ѝ до края на 2020г. С огромен заряд, визионерство и опит в подбора и изграждането на процеси развива организацията като една от най-големите и устойчиви младежки програми за личностово развитие у нас. Като изпълнителен директор на Наградата Любомира успява да изгради оперативната дейност на организацията, да подбере екип, да координира разрастването на програмата и участва в осигуряването на финансовите ресурси нужни за това.
  Завършва Публична Администрация, но професионално се развива в сферата на Човешките ресурси, където има повече от 4 години опит в подбора, обучението, развитието и администрацията на персонал, в голяма международна компания.
  Съосновател на инициативата 9Academy, бизнес академия, чиято цел е да изгради общност от професионалисти, предприемачи и съмишленици. От 2017 е част и от екипа на TEDxSofia. Интересите и са свързани с развитието и утвърждаването на неформалното учене като инструмент за развитие на млади, осъзнати и дейни хора.
  Обича природата и още повече планината. В свободното време обича да пътува, чете художествена литература и да тича в парка. Обича да меси хляб и да пише.
  Мечтае да остави повече от колкото е намерила!

  Прочетете още

 • Евгени Ангелов
  Евгени Ангелов
  Евгени Ангелов е Председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране. Паралелно, той е Съдружник в PostScriptum Ventures.
  В предишния си опит, Евгени служи като Икономически съветник и като Заместник-министър на икономиката. Фокусът му на работа в държавния сектор включва изработване и прилагане на политики в областта на икономиката, инвестициите и иновациите. Бил е Председател на бордовете на Български енергиен холдинг, Национална електрическа компания и София Тех Парк, на който е и инициатор. Същевременно, Евгени оглавява инвестиционния борд на “Джереми” – фонд на фондовете с ресурс от 350 млн. евро, който осигурява капиталово и дългово финансиране на стартъпи и малки и средни предприятия.
  Преди длъжностите му в държавния сектор, Евгени е бил Директор в Trigranit Development Corporation – водеща компания за недвижими имоти в Централна и Източна Европа. Преди това, той работи на различни позиции в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон. Там отговаря за структурирането, договарянето и изпълнението на проекти за заемно финансиране и дялови инвестиции в областта на финансовите услуги, фармацевтичната, циментовата, химическата промишленост и недвижимите имоти в десет държави от Централна и Източна Европа.
  Евгени Ангелов е възпитаник на Harvard Business School с магистър по бизнес администрация.

  Прочетете още

 • Антоанета Календерова
  Антоанета Календерова
  Специализира в различни дейности –  училищен мениджмънт, педагогическо ръководство, обучение и развитие, коучинг, управление на представянето, английски език и литература.

Основатели

Учредителите на Наградата в България са хората, които са положили основите и са направили първите стъпки, така че програмата да бъде достъпна за младите хора в страната ни. Обединени от вярата си в безкрайния потенциал на младежите, Теодор, Милена и Огнян решават да учредят Фондация “Международна награда на херцога на Единбург – България”.

 • Теодор Василев
  Теодор Василев
  Теодор Василев, управляващ партньор в “Ориганик Ленд ООД”.
  Предприемач, образователен експерт и иноватор с повече от 10 години опит в и извън образователната система. В свободното си време разработва алтернативни образователни модели, методики и програми, както и с обучение на учители и преподаватели. През 2014 г., заедно със съмишленици от политиката, бизнеса и образованието дава началото на Фондация “Международната награда на херцога на Единбург-България”.
  Един от вдъхновителите и главни действащи лица в проекта Училище сред природата на “Бъдеще сега 2006″, в село Гудевица. Сертифициран сугестопедагог от д-р Лозанов и Ванина Бодурова.
  Завършва етнология и учи културен туризъм в СУ. Завършил курс по игровизация в САЩ, сертифициран учител по ускорено учене и дизайн на образователни програми по модела на ICAL. В портфолиото си Теодор има и учителска практика по история, социална работа, фасилитиране на общностни процеси, тренерска работа и др. Съучредител на Национален младежки форум, където участва в изграждането на звено от обучители през периода 2013-2015 г. През 2015 г. е част от създателите на втората Европейската конвенция за младежка работа в Брюксел. През 2015 г. Теодор изнася поредица от експертни срещи с кулминация изслушване пред Европейския парламент на тема “Трансформиране на образователните системи в Европа”. Активно работи с училища от България, Европа, северна Америка и Азия. Теодор е експерт и обучител на свободна практика по програма Еразъм +. През периода 2017-2018 г. е част от комисията за иновативните училища към МОН.

  Прочетете още

 • Огнян Гъдуларов
  Огнян Гъдуларов
  Огнян Гъдуларов по образование е ветеринарен лекар. От 2007 обаче работи като младежки работник и обучител на деца, младежи и възрастни. Специализирал е в темите комуникационни и презентационни умения, личностно развитие, мотивация, младежки проекти и доброволчество. Занимава се с интерактивно преподаване и екологично образование. Обучава инструктори за работа с деца и младежи.
  Експерт е в провеждането на приключенски програми базирани на методите на обучението чрез преживяване и подобряване на екипната ефективност.
  От есента на 2011 г. Огнян участва в екипа от тренери на SALTO EuroMed в областта на Евро-Средиземноморското младежко сътрудничество.

  Прочетете още

 • Милена Ленева
  Милена Ленева
  Милена Ленева е завършила физика и математика и е магистър по когнитивна наука от НБУ. Сертифициран сугестопедагог. Сред основателите е на читалище „Бъдеще сега 2006″, станало известно с образователните си програми и пионерската си работа в сферата на неформалното обучение. През 2014 става съучредител на фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България“. Три години отговаря за обучението на учителите от „Заедно в час“. Съучредител и изпълнителен директор на фондация „Темпо“.
  Милена вярва в разнообразието и холистичния подход към образованието, където всичко е свързано. Смята, че Наградата е идеална провокация към младите хора да се научат да си поставят цели, пробват, грешат, успяват и избират.

  Прочетете още