Почетен тръст

Ролята на Почетния тръст в структурите на Наградата по целия свят е да подпомага и развива Наградата в съответната държава, където тя оперира. Обикновено това са хора от бизнес средите, публични личности и успели хора, които са постигнали Наградата в своите младежки годни.

 • Светлозар Петров
  Светлозар Петров
  Светлозар Петров, е управител на компанията за комплексни HR услуги JobTiger и един от създателите на www.jobtiger.bg – първият професионален и напълно интегриран сайт за търсене и предлагане на работа в България. Той е член на настоятелството на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, член на настоятелството на Фондация на бизнеса за образованието, един от създателите на Клуба на корпоративния дарител и член на УС на БДФ. Член е на настоятелството на сдружение „Образование България 2030″. Председател е на почетния тръст на Международната награда на херцога на Единбург за България.

  Прочетете още

 • Елена Маринова
  Елена Маринова
  Елена Маринова е президент на Мусала Софт, най-голямата българска компания предоставяща софтуерни услуги. Тя е активна фигура в стратегии и проекти за позициониране и развитие на българския и европейски бизнес климат, ИТ образование, наука, иновации и вдъхновение за младите таланти. Елена е член на множество браншови, образователни и неправителствени бордове, сред които БАИТ, Американски Университет в България, Сдружение на завършилите Стопански факултет на Софийски Университет.

  Прочетете още

 • Елица Баракова
  Елица Баракова
  Елица Баракова е изпълнителен директор на Фондация BCauseорганизация, която търси промяна в живота на хората и общностите чрез развитие на дарителството и социалните инвестиции. В организацията е от 21 години, като под нейно ръководство програмите за местно дарителство порастват от 50 хиляди до над 2 милиона лева. Елица е член на Националния съвет на БМ на Глобалния договор на ООН, съ-председателства комитета по ЧР и КСО на Американската търговска камара и участва в работата на две постоянни работни групи – по КСО и Социална икономика в МТСП. Учила е в Софийския университет и в курсове на School for International Training, Vermont, US, Advocacy Institute и др.

  Прочетете още

 • Левон Хампарцумян
  Левон Хампарцумян
  Левон Хампарцумян е български банкер. От 2001 г. до май 2019 г. е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“, председател на Асоциацията на банките в България (АББ) и член на УС на БОРИКА.
  В периода април 2005 – април 2008 г. и април 2011 – април 2015 е председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България. Левон Хампарцумян е член на Управителния съвет на Института за пазарна икономика, председател на Настоятелството на СУ „Св. Климент Охридски”, член на Настоятелството на Висшето училище по застраховане и финанси, член на Настоятелството на City University of Seattle в България.
  Той е носител на Ордена на звездата на италианската солидарност (Ordine della Stalla della Solidarietà Italiana) и получава титлата Комендаторе от Президента на Република Италия Джорджо Наполитано през 2008 г.
  Левон е дипломиран инженер-химик и професионалният му опит е свързан с ръководни позиции в PriceWaterHouse Coopers и Earnst&Young. В периода 1999 г. – 2001 г. той е бил последователно заместник-министър на икономиката и изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.

  Прочетете още

 • Саша Безуханова
  Саша Безуханова
  Саша Безуханова, инициатор и основател на MoveBG – гражданска платформа за сътрудничество и конструктивен обществен дебат, потвърждаване на демократичните принципи и определяне на дългосрочни стратегии и иновационни политики за развитие на модерна България.
  Преди да се отдаде на тази кауза през 2013 г., Саша има 20-годишна бизнес кариера в HP, където заема различни управленски роли. Последната й позиция е директор на публичния сектор за световните пазари на растеж от Hewlett-Packard. Tя е с основна заслуга за създаването на Глобален Център за отдалечени услуги – значителна инвестиция на HP, която днес осигурява работа на 5000 висококвалифицирани специалисти и поставя България на световната IT инвеститорска карта
  Саша е председател на бордовете на Българското училище за политика, Европейски център на жените в технологиите, Български център на жените в технологиите и Техническия университет в София, съосновател и член на борда на Инициативата за социално овластяване. Тя е посочена за Дигитална жена на Европа за 2013 г. и един от Топ 100 Претендентите в New Europe 100 за 2015 г. и притежава много други национални и европейски награди за приноса й за социално развитие. Саша Безуханова притежава магистърска степен по международни преговори и правенето на политика от Института в Женева, магистърска степен по електроника от Техническия университет в София, завършва и програмата по мениджмънт на INSEAD.

  Прочетете още

 • Теодор Василев
  Теодор Василев
  Теодор Василев, управляващ партньор в “Ориганик Ленд ООД”.
  Предприемач, образователен експерт и иноватор с повече от 10 години опит в и извън образователната система. В свободното си време разработва алтернативни образователни модели, методики и програми, както и с обучение на учители и преподаватели. През 2014 г., заедно със съмишленици от политиката, бизнеса и образованието дава началото на Фондация “Международната награда на херцога на Единбург-България”.
  Един от вдъхновителите и главни действащи лица в проекта Училище сред природата на “Бъдеще сега 2006″, в село Гудевица. Сертифициран сугестопедагог от д-р Лозанов и Ванина Бодурова.
  Завършва етнология и учи културен туризъм в СУ. Завършил курс по игровизация в САЩ, сертифициран учител по ускорено учене и дизайн на образователни програми по модела на ICAL. В портфолиото си Теодор има и учителска практика по история, социална работа, фасилитиране на общностни процеси, тренерска работа и др. Съучредител на Национален младежки форум, където участва в изграждането на звено от обучители през периода 2013-2015 г. През 2015 г. е част от създателите на втората Европейската конвенция за младежка работа в Брюксел. През 2015 г. Теодор изнася поредица от експертни срещи с кулминация изслушване пред Европейския парламент на тема “Трансформиране на образователните системи в Европа”. Активно работи с училища от България, Европа, северна Америка и Азия. Теодор е експерт и обучител на свободна практика по програма Еразъм +. През периода 2017-2018 г. е част от комисията за иновативните училища към МОН.

  Прочетете още

 • Христо Христов
  Христо Христов
  Христо Христов е изпълнителен директор на HR Capital, частна инвестиционна компания, фокусирана върху търговски дигитални бизнеси. През 2005 г. той основава сайт за цифрови новини Dariknews, който по-късно придобива Netinfo и така създава най-голямата компания за дигитални медии в България. Като изпълнителен директор на Netinfo компанията нарасна три пъти, като влиза в нови вертикали и разширява предлагането на съдържание. Опитът на Христо включва работа като журналист в BBC London и Дарик радио София. Христо активно подпомага предприемаческата система, той е ангел инвеститор в редица стартиращи компании, както и във фондовете Eleven и Endeavor Catalyst II.
  Завършил е Право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

  Прочетете още

 • Любомира Велчева
  Любомира Велчева
  Любомира Велчева е изпълнителен директор на фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България“ от учредяването ѝ до края на 2020г. С огромен заряд, визионерство и опит в подбора и изграждането на процеси развива организацията като една от най-големите и устойчиви младежки програми за личностово развитие у нас. Като изпълнителен директор на Наградата Любомира успява да изгради оперативната дейност на организацията, да подбере екип, да координира разрастването на програмата и участва в осигуряването на финансовите ресурси нужни за това.
  Завършва Публична Администрация, но професионално се развива в сферата на Човешките ресурси, където има повече от 4 години опит в подбора, обучението, развитието и администрацията на персонал, в голяма международна компания.
  Съосновател на инициативата 9Academy, бизнес академия, чиято цел е да изгради общност от професионалисти, предприемачи и съмишленици. От 2017 е част и от екипа на TEDxSofia. Интересите и са свързани с развитието и утвърждаването на неформалното учене като инструмент за развитие на млади, осъзнати и дейни хора.
  Обича природата и още повече планината. В свободното време обича да пътува, чете художествена литература и да тича в парка. Обича да меси хляб и да пише.
  Мечтае да остави повече от колкото е намерила!

  Прочетете още

 • Евгени Ангелов
  Евгени Ангелов
  Евгени Ангелов е Председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране. Паралелно, той е Съдружник в PostScriptum Ventures.
  В предишния си опит, Евгени служи като Икономически съветник и като Заместник-министър на икономиката. Фокусът му на работа в държавния сектор включва изработване и прилагане на политики в областта на икономиката, инвестициите и иновациите. Бил е Председател на бордовете на Български енергиен холдинг, Национална електрическа компания и София Тех Парк, на който е и инициатор. Същевременно, Евгени оглавява инвестиционния борд на “Джереми” – фонд на фондовете с ресурс от 350 млн. евро, който осигурява капиталово и дългово финансиране на стартъпи и малки и средни предприятия.
  Преди длъжностите му в държавния сектор, Евгени е бил Директор в Trigranit Development Corporation – водеща компания за недвижими имоти в Централна и Източна Европа. Преди това, той работи на различни позиции в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон. Там отговаря за структурирането, договарянето и изпълнението на проекти за заемно финансиране и дялови инвестиции в областта на финансовите услуги, фармацевтичната, циментовата, химическата промишленост и недвижимите имоти в десет държави от Централна и Източна Европа.
  Евгени Ангелов е възпитаник на Harvard Business School с магистър по бизнес администрация.

  Прочетете още

Основатели

Учредителите на Наградата в България са хората, които са положили основите и са направили първите стъпки, така че програмата да бъде достъпна за младите хора в страната ни. Обединени от вярата си в безкрайния потенциал на младежите, Теодор, Милена и Огнян решават да учредят Фондация “Международна награда на херцога на Единбург – България”.

 • Теодор Василев
  Теодор Василев
  Теодор Василев, управляващ партньор в “Ориганик Ленд ООД”.
  Предприемач, образователен експерт и иноватор с повече от 10 години опит в и извън образователната система. В свободното си време разработва алтернативни образователни модели, методики и програми, както и с обучение на учители и преподаватели. През 2014 г., заедно със съмишленици от политиката, бизнеса и образованието дава началото на Фондация “Международната награда на херцога на Единбург-България”.
  Един от вдъхновителите и главни действащи лица в проекта Училище сред природата на “Бъдеще сега 2006″, в село Гудевица. Сертифициран сугестопедагог от д-р Лозанов и Ванина Бодурова.
  Завършва етнология и учи културен туризъм в СУ. Завършил курс по игровизация в САЩ, сертифициран учител по ускорено учене и дизайн на образователни програми по модела на ICAL. В портфолиото си Теодор има и учителска практика по история, социална работа, фасилитиране на общностни процеси, тренерска работа и др. Съучредител на Национален младежки форум, където участва в изграждането на звено от обучители през периода 2013-2015 г. През 2015 г. е част от създателите на втората Европейската конвенция за младежка работа в Брюксел. През 2015 г. Теодор изнася поредица от експертни срещи с кулминация изслушване пред Европейския парламент на тема “Трансформиране на образователните системи в Европа”. Активно работи с училища от България, Европа, северна Америка и Азия. Теодор е експерт и обучител на свободна практика по програма Еразъм +. През периода 2017-2018 г. е част от комисията за иновативните училища към МОН.

  Прочетете още

 • Огнян Гъдуларов
  Огнян Гъдуларов
  Огнян Гъдуларов по образование е ветеринарен лекар. От 2007 обаче работи като младежки работник и обучител на деца, младежи и възрастни. Специализирал е в темите комуникационни и презентационни умения, личностно развитие, мотивация, младежки проекти и доброволчество. Занимава се с интерактивно преподаване и екологично образование. Обучава инструктори за работа с деца и младежи.
  Експерт е в провеждането на приключенски програми базирани на методите на обучението чрез преживяване и подобряване на екипната ефективност.
  От есента на 2011 г. Огнян участва в екипа от тренери на SALTO EuroMed в областта на Евро-Средиземноморското младежко сътрудничество.

  Прочетете още

 • Милена Ленева
  Милена Ленева
  Милена Ленева е завършила физика и математика и е магистър по когнитивна наука от НБУ. Сертифициран сугестопедагог. Сред основателите е на читалище „Бъдеще сега 2006″, станало известно с образователните си програми и пионерската си работа в сферата на неформалното обучение. През 2014 става съучредител на фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България“. Три години отговаря за обучението на учителите от „Заедно в час“. Съучредител и изпълнителен директор на фондация „Темпо“.
  Милена вярва в разнообразието и холистичния подход към образованието, където всичко е свързано. Смята, че Наградата е идеална провокация към младите хора да се научат да си поставят цели, пробват, грешат, успяват и избират.

  Прочетете още