0

Международната награда на херцога на Единбург и УНИЦЕФ започват съвместна програма за младежи от Украйна и България

“Stand By Me” (Рамо до рамо) е партньорство, което ще подкрепи повече от 2000 украински и български младежи между 14-24 години в изграждането на умения на 21-век и в активното им гражданско [...]

0

Антоанета Календерова: “Младежите се нуждаят от среда, в която да се чувстват сигурни да пробват различни неща, да грешат и питат, да експериментират, без страх от осъждане.”

Международната награда на херцога на Единбург – България приветства най-новият член на Почетния тръст на фондацията – Антоанета Календерова. В продължение на 23 години Антоанета [...]

0

Виктор Вълков: “Наградата ми достави удовлетворение, че най-накрая имам шанс да направя нещо за другите.”

Виктор Вълков се присъединява към Наградата, когато е във втори курс във Факултета по журналистика на Софийския университет. Въпреки че страда от нелечимо рядко заболяване, той много бързо и [...]

0

Светлозар Петров: “Предизвикателствата са моторът на прогреса.”

С началото на новата 2023 г. освен предизвикателствата, екипът ни вярва, че е добре подготвен да посреща и промените, които съпътстват всяко развитие. Светлозар Петров, управител на компанията за [...]

0

Заместник-посланикът на Великобритания отличи постиженията на 70 български ученици

“Изключително съм благодарна за всичко, с което Наградата обогати и осмисли живота ми. Наградата е уникална инициатива за всеки младеж и както гласи нейният слоган – World Ready, тя те [...]

0

Тони Макмъри към младите хора: “Голямото удовлетворение подхранва нуждата да правим нови неща – по-големи и по-добри от последния път.”

Запознайте се с Тони Макмъри, най-новият член на Почетния тръст на Наградата. 20-годишният опит в подкрепа на социални каузи на г-н Макмъри припокрива ценностите на нашата Фондация и за нас е [...]

0

Близо 70 дарители подкрепиха глобалната инициатива на Наградата Stand by me в ежегодния благотворителен куиз

На 1 ноември, навръх Деня на народните будители, за втора поредна година проведохме нашия благотворителен куиз в подкрепа на глобалната инициатива “Stand by me”. Събитието се проведе в [...]

0

Президентът и посланикът на Великобритания отличиха постиженията на 53 български ученици

Президентът на Република България Румен Радев и посланикът на Великобритания в България Н.Пр. Роб Диксън наградиха 53 младежи на официална церемония на 31 октомври в Централен военен клуб в град [...]

0

Международна награда на херцога на Единбург – Румъния посрещa Н.К.В. принц Едуард, графът на Уесекс, за 14-ия международен форум

Тази седмица Наградата в Румъния ще бъде домакин на 14-ия форум на Международната асоциация на наградата на херцога на Единбург от вторник, 11 октомври – петък, 14 октомври 2022 г. Провеждайки се [...]

piknik

Как работи програмата?

Международната награда на херцога на Единбург е глобална структурирана програма за неформално обучение, която насърчава младите хора да си поставят лични цели и с малки стъпки да развиват себе си и своите общности. С помощта на опитен възрастен в ролята на техен ролеви модел и наставник, те предизвикват себе си, откривайки своята цел, страст и място в света.

Наградата изгражда ключови умения като целеустременост, постоянство, работа в екип, самодисциплина и самоорганизираност, които са важна част от личностната и професионална реализация на всеки млад човек.

Програмата е насочена към

book

Училища и университети

town

Граждански организации

bussiness

Бизнес предприятия

Какви са ползите от Наградата?

Ползите за Вашето училище или организация

class

Престиж

Ставате част от семейството на престижна международна програма за личностно развитие на младежи.

globe

Принос за общността

Получавате методология, чрез която наставници, младежи и техните родители се развиват и допринасят за благосъстоянието на общността.

team-2

Обогатяване

Давате възможност на младежи във вашата организация да се обогатяват в различни интересни за тях сфери.

graph

Надграждащи умения

Давате възможност на служителите си да развият лидерски и менторски умения.

happy

Мотивация

Получавате инструмент, чрез който може да скъсите дистанцията между учител и ученик или да мотивирате служителите в организацията си.

knowledge

Обмяна на опит

Възможност да обменяте опит и работите по съвместни проекти с други организации, които са част от международното семейство на Наградата (до момента над 140 страни).

alumi-2

Разпознаваемост

Ставате част от национална инициатива, която е под патронажа на Президентството на Р. България.

Това са Ваши служители или учители, които пряко работят с участниците.

certificate

Сертификация

Преминават курс, даващ международна сертификация като Лидер и стават част от престижната международна общностна Наградата.

artwork

Общуване

Имат възможност и предпоставка за по-близко общуване и контакт с младежи, участници в Наградата.

team-2

Обмен на опит и знания

Възможност за обмен на опит и знания с лидери на Наградата от всичките страни, в които тя се развива.

meet

Социални контакти

Възможност за създаване на полезни социални контакти на национално и международно ниво.

passionate-1

Удовлетворение

Лично удовлетворение и чувство за полезност.

learn

Полезни инструменти

Инструмент, чрез който могат да се мотивират по-пасивните младежи в организацията или училището, както и да се даде допълнителен стимул и признание на активните младежи.

Това са младежи на възраст 14-24 г.

knowledge

Полезни умения

Придобиват високо ценени универсални умения, които подобряват успеваемостта им в рамките на учебната програма – умения за преговори, проучвания, комуникация, решаване на проблеми, постоянство, работа в екип.

graph

Развитие на потенциала

Развиват потенциала си и придобиват осъзнатост за силните си и слаби страни;

meet

Социални контакти

Създават нови приятелства и взаимоотношения с връстниците си, както и с другите поколения за правене на нещо положително и конструктивно в свободното си време.

up-people

Увереност

Повишават своята самоувереност и самочувствие.

happy

Инициативност

Участниците поемат инициатива и отговорност да постигат личните си цели и да преодоляват своите ограничения, като следват свой индивидуален план.

alumi-2

Ангажираност

Ангажират се активно с общността, в която живеят и влияят реално върху позитивната промяна в обществото чрез своя личен принос.

class

Перспективност

Увеличават възможностите си за професионална и личностна реализация.

certificate

Международно признат сертификат

Възнаградени са за усилията си от престижния сертификат на The Duke of Edinburgh’s International Award.

Станете част от глобалната мрежа от училища и организации

Трябва да следвате 4 лесни стъпки:

form

1. Формуляр за интерес

Попълване на формуляра за интерес възможно най-подробно, за да можем да се запознаем с дейностите на Вашето училище/организация

meet

2. Среща с нас

Първа среща с представител на нашия екип, директора на училището и екипът, който ще работи по програмата

plan

3. Споразумение

Подписване на лицензионно споразумение

learn

4. Обучение

Участие в обучителен курс за прилагане на Наградата

Отзиви

1 /
 • Успехите не идват сами – вие го знаете най-добре. Но вече сте научили, че когато човек се стреми да постигне високи резултати в дадено направление, той може да научи необходимото му, да открие механизмите за преодоляване на трудностите и пречките и да достигне до желаната цел/ниво. Нужни са вяра в себе си и в своите възможности, желание, воля и кураж да не се откажеш, да продължиш въпреки умората. Нужен е и ментор, който да те напътства, окриля и често да ти дава нов поглед за процесите.”

  Румен Радев
  Румен Радев президент на Република България
 • За мен това е блестяща програма. Тя предлага на младите хора от всички сфери на живота, от всички среди, реална възможност да растат и да се учат, да развиват устойчивост, инициативност, умения за работа в екип, чувство за социална отговорност, защото живеем в свят и среда, които са по-големи от нас, но ние играем своята роля в този контекст.

  Н.Пр. Д-р Роб Диксън
  Н.Пр. Д-р Роб Диксън посланик на Великобритания
 • Чрез нея нашите ученици се научиха да виждат света по нов начин. Предизвикаха се да придобият не само нови умения, които бяха предизвикателство и за техните лидери и ментори, но и полезни знания за всички участници в процеса. Заедно учители и ученици излизаха от зоната си на комфорт в търсене и преодоляване на нови изпитания, които да ги направят по-силни, по-вдъхновени и готови за света отвън.

  Цветанка Кирова
  Цветанка Кирова директор на СУ “Димитър Благоев”, гр. Свищов
 • “Вярвам, че Наградата трябва да е достъпна за все повече млади хора в България и по света, защото знанията, придобити в училище, имат нужда от уменията и опита, които програми като Наградата трупат у младите, вдъхновявайки ги да предизвикват себе си.”

  Цветанка Кирова
  Цветанка Кирова директор на СУ “Димитър Благоев”, гр. Свищов
 • „Наградата дава нужната среда за развиване на меки умения, които са нужни на всички ни отвъд сградата на училището в същинския живот. Всеки участник успява да развие в себе си най-вече умението за управление на времето, постоянство и отговорност, които са ценни във всяка една сфера на дейност. Доста полезен разбира се и е процесът на целеполагане, който е едно от най-трудните неща за научаване, но същевременно изключително ценно умение за всеки успешен човек.”

  Радослава Георгиева
  Радослава Георгиева Лидер в Наградата
 • “Наградата е уникален инструмент за насърчаване на активността при младежите, защото им дава увереността, че могат да се справят с предизвикателствата. Помага им да изградят ключови умения, което повишава конкурентоспособността, увереността и креативността им, да развият емпатия и да се запознаят с доброволчеството, което е възможност активно да участват в промяната на взаимоотношенията, средата и общността. Подкрепата е важна за всеки човек на всеки етап от живота му. Особено при младежите, за да могат да повярват в себе си, в собствените си сили и възможности. Това им помага да се придвижват напред, да постигат добри резултати и да бъдат вдъхновители.”

  Валентина Василева
  Валентина Василева Лидер в програмата от Община Козлодуй
 • В действителност образователната институция не е само място за учене и за трупане на знания. Отдавна трябва всички да осъзнаем колко съществено вътре в тази система трябва да участват елементи от социалния и икономическия живот. Всякакви форми на личностно израстване, социални каузи и участие в частични икономически процеси са изключително важни за младежите. Младите хора имат нужда от изключително добра подготовка за предизвикателствата на съвременния свят.

  Димитрина Тодорова
  Димитрина Тодорова директор на Професионална гимназия по програмиране и иновации в гр. Бургас
 • Наградата е един от добрите примери за инициатива и програма, която въпреки политически смени продължава да бъде подкрепяна, защото е нещо значимо за младите хора в този променящ се свят, промянара на образивателните системи навсякъде по света.

  Теодор Василев
  Теодор Василев учредител на Наградата
 • Аз вярвам в потенциала на всеки човек. Сигурен съм, че го има в нас и той е огромен. Колкото повече го отключваме, толкова повече правим нас и света по-добър и по-богат във всяко едно отношение. Наградата е качествен инструмент, който съчетава в себе си преживявания, забавление, приятели. Като родител го пожелавам на децата си, като учител бих го предложил на учениците си, и като инструктор бих ги насърчил да направят приключенско пътуван. А пък ако бях млад човек с удоволствие бих се включил. Много е лесно вземеш решение да подкрепиш една инициатива, която има толкова много ползи за толкова много хора.

  Теодор Василев
  Теодор Василев учредител на Наградата
 • "Програми като Наградата способстват повече хора да израснат със свикването, че да си доброволец или да учиш нещо ново е част от твоя живот."

  Елица Баракова
  Елица Баракова член на Почетния тръст на Наградата в България; изпълнителен директор на Фондация BCausе"

Присъединете се към Наградата

Станете част от глобалната мрежа от училища и организации в над 140 държави, които предлагат на своите ученици възможността да участват в Наградата и да получат неформално образование на световно ниво. Като структурирана програма за личностно развитие, програмата осигурява балансирана рамка, в която участниците имат възможност да развиват своите умения, да доброволстват и да спортуват.

discussion-1

Церемонии по награждаване

Церемония по награждаване на 62-ма български ученици, постигнали златно и сребърно ниво в Наградата

Церемония по награждаване на ниво Бронз на Наградата в Britanica park school

Кои организации вече се включиха?

Вече сте лицензирана организация?

Като лицензирана организация по Програмата на Наградата, разполагате с всички ресурси, създадени от нашия екип, целящи да улеснят работата на лидерите от Вашия екип.