0

Стипендиантска програма към Международна награда на херцога на Единбург – България

Стипендиантската програма е създадена в рамките на партньорството между Международната наградата на херцога на Единбург в България и УНИЦЕФ България и цели да подкрепи пълноценното участие на [...]

Двадесет и шест младежи, постигнали Златно и Сребърно ниво, бяха отличени на тържествена церемония

Двадесет и шест младежи бяха отличени за постигане на Златно и Сребърно ниво в Международната награда на херцога на Единбург – България.  Тържествената церемония се проведе на 12 септември 2023 [...]

0

Международната награда на херцога на Единбург и УНИЦЕФ започват съвместна програма за младежи от Украйна и България

“Stand By Me” (Рамо до рамо) е партньорство, което ще подкрепи повече от 2000 украински и български младежи между 14-24 години в изграждането на умения на 21-век и в активното им гражданско [...]

0

Антоанета Календерова: “Младежите се нуждаят от среда, в която да се чувстват сигурни да пробват различни неща, да грешат и питат, да експериментират, без страх от осъждане.”

Международната награда на херцога на Единбург – България приветства най-новият член на Почетния тръст на фондацията – Антоанета Календерова. В продължение на 23 години Антоанета [...]

0

Виктор Вълков: “Наградата ми достави удовлетворение, че най-накрая имам шанс да направя нещо за другите.”

Виктор Вълков се присъединява към Наградата, когато е във втори курс във Факултета по журналистика на Софийския университет. Въпреки че страда от нелечимо рядко заболяване, той много бързо и [...]

0

Светлозар Петров: “Предизвикателствата са моторът на прогреса.”

С началото на новата 2023 г. освен предизвикателствата, екипът ни вярва, че е добре подготвен да посреща и промените, които съпътстват всяко развитие. Светлозар Петров, управител на компанията за [...]

0

Заместник-посланикът на Великобритания отличи постиженията на 70 български ученици

“Изключително съм благодарна за всичко, с което Наградата обогати и осмисли живота ми. Наградата е уникална инициатива за всеки младеж и както гласи нейният слоган – World Ready, тя те [...]

0

Тони Макмъри към младите хора: “Голямото удовлетворение подхранва нуждата да правим нови неща – по-големи и по-добри от последния път.”

Запознайте се с Тони Макмъри, най-новият член на Почетния тръст на Наградата. 20-годишният опит в подкрепа на социални каузи на г-н Макмъри припокрива ценностите на нашата Фондация и за нас е [...]

0

Близо 70 дарители подкрепиха глобалната инициатива на Наградата Stand by me в ежегодния благотворителен куиз

На 1 ноември, навръх Деня на народните будители, за втора поредна година проведохме нашия благотворителен куиз в подкрепа на глобалната инициатива “Stand by me”. Събитието се проведе в [...]

0

Президентът и посланикът на Великобритания отличиха постиженията на 53 български ученици

Президентът на Република България Румен Радев и посланикът на Великобритания в България Н.Пр. Роб Диксън наградиха 53 младежи на официална церемония на 31 октомври в Централен военен клуб в град [...]

Един от най-привлекателните принципи в Международната награда на херцога на Единбург (Наградата) за младежите е това, че те сами избират какво точно ще правят в нея. В допълнение към това ги привлича и усещането, че те ръководят процеса и взимат решенията за това какво и кога да правят в съответното направление. Точно тази независимост ги кара да бъдат по-отговорни към целия процес и действията си в постигането на целите си.

Всичко това, обаче, не намалява по важност ролята на родителите по време на постигане на Наградата от техните деца (особено, когато те са под 18 г.). Колкото и самостоятелен да иска да бъде и се чувства един младеж, той винаги има нуждата от подкрепата и одобрението на своите родители. Ние вярваме, че всеки един родител се старае да осигури най- добрия живот за своите деца и те могат да са спокойни, че Наградата цели именно това.

Участието в Наградата може да е повод младият човек и родителите му да се сближат, да създадат нови спомени, да разберат повече едни за други.

Каквото и да избере Вашето дете за цел в направленията Умения, Физическа Активност и Доброволчество, можете да сте сигурни, че това е развитие в правилната посока – здрав дух, в здраво тяло, готов да помага на обществото. Още повече, независимо от неговите цели, дългият ангажимент с Наградата (минимум половин година) ще подобри неговата дисциплина, постоянство и способност да планира дългосрочно.

Философията и направленията в Наградата остават непроменени повече от 60 години, доказвайки своята непреходност. Всеки човек в период на бързо израстване би имал полза от свой наставник, на когото може да разчита за помощ в разпознаването и полагането на лични цели и опора в изграждането на самоувереност.

За спокойствието на родителите е добре те да се запознаят лично с Лидера (наставника) на детето си и да имат неговите координати, за да могат да се свързват при нужда с него. Сътрудничеството между Лидера и родителите би направил процеса на постигане на Наградата много по-цялостен и ползотворен за младия човек.

Ако Вашето дете има желание да се включи в програмата, посетете страницата:

Чести въпроси

Какво ще получи детето ми от Наградата?

В рамките на Наградата, младежите развиват ключови умения като постоянство, планиране, целеполагане и организираност, за да са готови да посрещнат предизвикателствата на модерния свят. Усилията на младежите се удостоверяват с международно признат сертификат, който дава конкурентно предимство при кандидатстване за работа или университет.

Как се постига това?

Работейки в няколко направления – умения, доброволчество и спорт, младежите следва редовно и отговорно да работят по целите си заедно със своите ментори. Независимо от конкретната избрана цел във всяко направление, те ще трябва да се предизвикат, тъй като дългият ангажимент изисква постоянство и устременост.

С какво Наградата е различна от ученето в училище?

Методологията на Наградата стъпва върху 60-годишен международен опит в работата с младите хора. Философията на Наградата и нейните ценности поставят младежите в центъра, като им позволяват сами да избират своите цели и интереси. Възрастните Лидери и Ментори в Наградата действат като опора в неговите индивидуални занимания и потребности.

Кои са Лидерите?

Лидерите са хората, с които Вашето дете ще работи най-често и най-непосредствено. Това са възрастни, преминали акредитирано и наложено обучение за работа с младежи. Те ще помогнат на участника да конкретизира своите интереси и цели, да работи над тях с устременост и могат да го свържат с ментори по направленията.

Кои са Менторите?

Менторите са специалистите в областта, в която Вашето дете иска да се развива. Например – ако в направление Доброволчество участникът иска да облагороди градинката на Вашата улица, добре е Менторът да е някой с опит в градинарството. Не е задължително самият ментор да участва активно в дейностите. В примера по-горе, избраният Ментор може да преглежда периодично прогреса по облагородяване, да дава съвети за подобрение и да помага при изникнали проблеми и казуси.

Ще познавам ли Лидера и Менторите на моето дете?

Препоръчваме Ви да се запознаете с Лидера, тъй като той е най-близкият човек до вашето дете в Наградата. Сътрудничеството между Лидера и родителите би направил процеса на постигане на Наградата много по-цялостен и ползотворен за младия човек.

Наградата завършва с приключенско пътуване – само ли ще е моето дете?

В никакъв случай – приключенското пътуване е групова дейност на 4-7 младежи, която се наблюдава от обучен и сертифициран възрастен, т.нар Супервайзор. Той има отговорността групата да е едновременно максимално самостоятелна, но и в безопасност.

Какво трябва да приготвим за приключенското пътуване?

Супервайзорът и други възрастни ще проведат инструктажи на групата преди приключението – умения за бивакуване, ориентиране, първа помощ, необходима екипировка. Ако не разполагате с екипировка или част от нея, моля да се свържете с екипа на Наградата, за да осигурим такава.

Имате въпрос, който не фигурира?

Декларация за родителско съгласие

Ако детето Ви е на възраст под 18 години и ще участва в Програмата на Наградата, трябва да попълните декларация, че сте съгласни с това.

form