Блог

Истории за Наградата

Менторска програма позволява на младите хора да разгърнат потенциала си

Програмата за кариерно и личностно развитие “Международна награда за млади хора” вече е достъпна и за български младежи. Тя се въвежда у нас от Читалище “Бъдеще сега” с подкрепата на Британското посолство и българското министерство на образованието, младежта и науката.

“Международната награда за млади хора” е разпространена в 130 държави и през нея са преминали над 7 млн. участници от основаването й през 1956 г. до сега. Програмата е насочена към млади хора, търсещи професионално и личностно развитие, и поставя на тяхно разположение специалисти ментори от различни сфери.

Добре дошъл в програмата е всеки на възраст между 14 и 25 години. Желаещите могат да се свържат с организаторите чрез контактите, посочени на официалния български сайт на Наградата и да заявят своя интерес. Заплаща се и еднократна такса от 60 лв.

Програмата има три нива – бронзово, сребърно и златно, като всяко от тях се състои от четири направления: доброволчество, физическа активност, социални умения и едно приключенско пътешествие. Когато изберат конкретните дейности, младите хора се срещат с ментори, специалисти в областта.

Основната цел на програмата е да се развиват способностите на младите хора сами да си поставят цели, да проявяват постоянство, да следват собствените си планове и накрая да постигнат резултатите, който са преследвали.

“От участниците се изисква постоянство и дългосрочна ангажираност, затова те трябва да знаят с какво се захващат, преди да се обвържат”, предупреждава Милена Ленева, програмен директор на читалище “Бъдеще сега”.

Минималният срок за преминаване на бронзовото ниво е шест месеца, а при последното – златно ниво – поне година и половина.

“Тези срокове не са ограничаващи, а по-скоро ориентировъчни и минимални”, пояснява Ленева.

Първите две българки, защитили ниво в програмата, получиха наградите си на церемония във вторник вечерта. Това са Калина Бибишкова (на 20г.) и Велика Янкова (19 г.). И двете момичета в момента продължават висшето си образование в Западна Европа.

източник: Karieri.bg

http://www.karieri.bg/karieren_klub/novini/1031416_mentorska_programa_pozvoliava_na_mladite_hora_da/