Блог

Истории за Наградата

Президентът на Р. България откри официално Международната награда на херцога на Единбург

Шестима са първите носители на бронзови отличия от Международната награда на херцога на Единбург. Престижната награда се дава на талантливи деца до 24-годишна възраст и се връчва за първи път у нас. Включва няколко отделни направления, в които младежите разкриват собствения си потенциал, борейки се за едно от трите отличия – бронзов, сребърен и златен медал. Патрон на инициативата у нас е президентът Росен Плевнелиев.

По света Наградата се връчва от 1956 година в над 140 страни. В името на бъдещата реализация, самоинициативата и личностното израстване. И отдавна се е превърнала в престижно допълнение към биографиите на едни от най-високо ценените личности.

“Тук е моментът като обединител на нацията да подчертая, че обществото ни не се нуждае от стандартни млади хора с еднакво, типично и “копи-пейст” мислене, ние имаме нужда от артистични, творчески, свободни и разбира се многообразни, най-различно мислещи млади хора, които обаче споделят ценностите на българското, европейското демократично общество” – заяви  Росен Плевнелиев – президент на Р. България.

Да превъзмогнеш собствените си предразсъдъци, да се изправиш сам срещу недостатъците си, при това разчитайки единствено на своя талант, постоянство и потенциал да вървиш напред – с това се изчерпва едва малка част от предизвикателството на Наградата.

“Не беше много лесно, имаше много предизвикателства. Аз например трябваше да имам театрални представления” – сподели  Гошо Димитров – носител на Бронзов медал в Наградата.

А освен шестимата български младежи, по света носители на престижната награда са над 8 милиона младежи, за които отличието се е превърнало в трамплин за успеха.

Източник: BNT.bg