Блог

Истории за Наградата

Наградата празнува Международния ден на младежта

Международната награда на херцога на Единбург – България отпразнува един от най-вълнуващите за милиони младежи по света дни! Всяка година на 12-ти август отбелязваме Международния ден на младежта. Тази година, Наградата удобно се настани на три различни локации, където сподели приключенския си дух с празнуващите младежи!

Вижте как протече деня за нас:

10:00 ч. –  за закуска прочетохме обръщението на Генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун към младите хора по целия свят. Всъщност 12 август е обявен за международен ден на младежта именно от ООН през  1999г. Тази година акцентът пада върху „Младите хора и психичното здраве“ като целта е темата да получи гласност в публичното пространство.

12:00 ч. – не пропуснахме да прочетем и статията на колегите ни от Международната фондация, която описва как Наградата помага на младите хора за подобряване на емоционалното, менталното и физическото им здраве.

15:00 ч. – София, betahaus. Ето че започва и първото събитие, на което Наградата участва. Нашите приятели от AIESEC ни поканиха заедно да си отговорим на въпросите КАКВО е да бъдеш активен гражданин и ЗАЩО да бъдем активни граждани днес. В присъствието на млади стажанти от цял свят, гости на събитието и представители на неправителствени организации, неформално си поговорихме за изборите, отговорностите и действията, нужни за положителна промяна и за подпомагане на младите хора в тяхното личностно израстване.

И за да не оставяме всичко на думи, продължихме с разработване на идеи за проекти, които да ангажират обществото по теми като Неформално образование, Активно гражданство, Училищна и околна среда. Наградата изрази готовност да подкрепя младите хора в процеса на реализиране на идеите и превръщането им в действия. Очакваме скоро да видим и резултатите!

16:00 ч. – Двама от Лидерите в програмата се отправят към Пловдив, а други – към изложението на организации в Борисовата градина, организирано от Министерство на младежта и спорта.

19:00 ч. – Пловдив, Гребна база. Приключението започва! Национален алианс за работа с доброволци, заедно с организации от Пловдив, предизвика десетки младежи да се включат във вълнуващо състезание в 6 етапа. Наградата зае своето място на пункт номер 6 и подготви интересни активности в четирите Направления:

– Физическа активност – 10 лицеви опори или 10 скока с пляскане зад гърба

– Доброволчество – 10 прегръдки

– Умения – любим танц или любима песен

– Приключенско пътуване – намери азимута на сцената с помощта на компас

Участниците в състезанието се забавляваха и за миг не се поколебаха да изпълнят нашите предизвикателства с много ентусиазъм и творчество! Събитието приключи с вечерен концерт и много положителни емоции!

20:00 ч. (немско време) – Международната награда обича да пътува, както и членовете на нашия екип! Далеч от България някои от нас празнуваха „по младежки“ и разказваха за Наградата в България.

Денят определено беше страхотен за нас! Радваме се, че го споделихме с толкова много и прекрасни млади хора, които го направиха специален и вдъхновяващ! А вие как празнувахте?

den-mladej-plovdiv den-mladej-plovdiv den-mladej-betahaus den-mladej-betahaus