Блог

Истории за Наградата

Наградата дава свобода на участниците да разгърнат цялото си същество, показвайки им различни житейски пътища, споделя Ива Кръстанова, част от екипа на Наградата

Ива Кръстанова е новото попълнение в екипа на Международната награда на херцога на Единбург. Тя е завършила английска филология в Софийския университет. Години наред е била част от организацията „Център за творческо обучение” като координатор на проекти и обучител на учители, и млади хора. Интересува се от неформално образование за млади хора, интерактивни методи на образование, технологиите в образованието, а личните й интереси са в киното, йога и фитнес, пътешествия и любопитна/нестандартна храна!
Щастливи сме да я посрещнем в екипа си и се надяваме с нейна помощ Наградата да става все по-желан инструмент за развитие на младежите.

1. От къде разбра за Международната награда?
За пръв път разбрах за Наградата от … интернет, разбира се. Тогава ставаше въпрос за Наградата извън България, а по-късно, по време на една командировка, мой колега ми разказа за програмата на родна почва.

2. Какво те подтикна да се включиш в екипа ни?
Когато бях в процес на търсене на нова работа си изясних няколко ключови изисквания и очаквания, които имам към бъдещото си работно място. На първо място беше и все още е да работя в образователния сектор, по един или друг начин. В момента, в който се появи обявата за позицията “Координатор на Наградата”, бях сигурна, че това е позиция, която е идеална за мен и в която ще мога да разгърна потенциала си. Кандидатствах и ето ме тук!

3. С какво се занимаваш в организацията?
Както стана ясно по-горе – в момента съм Координатор на Наградата в България, което включва комуникация с Лицензираните оператори на Наградата, както и с Лидерите и оказване на подкрепа, когато е нужно. Продължавам и работата по разработването на Менторските центрове и съдействам в организацията на Приключенските пътувания.

4. В периода, в който си част от екипа ни, имала ли си някакви предизвикателства в работата си?
За краткия период, в който съм част от екипа на Наградата, ежедневно срещам малки и големи предизвикателства, които се старая да посрещам с усмивка и бодър дух. Истината е, че най-голямото предизвикателство за мен, като Координатор, е това, което е и най-голямо за участниците – Приключенското Пътуване. То е обвързано с много емоции от страна на всички участващи в него – участници, родители, лидери, супервайзори и важно за всички организацията му да е гладка и на ниво.

5. Според теб какво дава Наградата на младежите, които се включват в нея?
Наградата им дава възможност да разберат себе си и да дефинират за себе си цели, дава свобода да разгърнат цялото си същество, показва им различни житейски пътища, които да поемат, както и оказва подкрепа в поставянето и постигането на лични цели. Все неща, от които един млад човек има нужда, за да стане личност.

6. Как виждаш Международната награда след 5 години?
Специално за Наградата в България – виждам още повече млади хора, които се включват в приключението и още по-голяма разпознаваемост на Наградата и съответно – постиженията на младите хора, които са преминали програмата.