Блог

Истории за Наградата

Втора национална лидерска среща на Наградата – какво се случи?

Втората национална лидерска среща на Международна Награда на Херцога на Единбург – България се проведе на 27-28.08.2016г. в  НУЛЦ на БЧК – с. Лозен. Целта на срещата бе да вдъхнови, мотивира и създаде среда за споделяне на добри практики и успешни истории сред учители, младежки работници и хора ангажирани в личностното развитие на младите в България. Събитието се осъществява с подкрепа на Фондация „ОУК“ в рамките на проект „Наградата за всички“, целящ включването на младежи, лишени от родителска грижа, давайки им възможност да разработят собствена програма и да станат част от международното семейство на Наградата.

На срещата присъстваха над 35 Лидери от цялата страна, като официален гост бе Мелиса Стоукс – мениджър за региона EMAS в Наградата (Европа, Средиземноморието и Арабските държави). В събитието се включиха и Теодор Василев, председател на НЧ „Бъдеще сега 2006“ и един от основателите на Наградата в България и Светлозар Петров, управител на “Job Tiger”, част от Почетния Тръст на Наградата в България.

Използвайки неформални и интерактивни методи, на срещата бяха обсъдени теми и добри практики свързани с мотивацията на младите хора, подкрепата от възрастни (ментори, лидери, институции), финансиране на програмата, работа с онлайн системата, предизвикателства, ползи и успехи в добавената стойност, която дава Наградата на общността.

Интерес предизвика сесията посветена на „Мечтите за Наградата“, в която всички присъстващи имаха възможност смело и без ограничения да споделят най-големите си мечти, свързани с Наградата. „Наградата в 100 града“, Наградата като част от министерство на образованието, 50 % от завършилите Наградата да стават Лидери в програмата и Наградата като консултативен орган на ООН, бяха само част от конкретните мечти и идеи, които споделиха Лидерите. В духа на Наградата в края на сесията, участниците си поставиха лична и предизвикателна цел, свързана с развитието на Наградата в организациите, от които идват, запечатаха я в плик, който ще им бъде изпратен в края на Декември 2016.

Тъй като само ден преди Лидерската среща бе приключил приключенския лагер на 23ма участника в Наградата, двама от тях споделиха на живо своите впечатленията и преживявания. Лидерите бяха очаровани от усилията, които младите хора са положили въпреки трудностите, които са срещнали по пътя. От тази сесия взеха по нещо и за себе си: хъса на младите участнички да вървят смело напред, в заедност и споделеност.

На Втората национална среща, специалният гост бе Мелиса Стоукс, Регионален Мениджър на Международната Фондация на Наградата. Тя разказа как програмата работи и се развива в другите страни от Европа, Средиземноморието и Арабските държави. За видяното и преживяното в България, Мелиса сподели: „Наградата в България, се развива чудесно и съм много щастлива. България участва в много международни проекти и това е прекрасно! Вярвам, че Наградата има голямо бъдеще в страната и е прекрасен инструмент за много млади хора, които търсят себе си и искат да бъдат активни граждани на общността!“.

В края на срещата решихме да предизвикаме Лидерите и да разберем доколко добре се справят с карта и компас, така както техните участници са или предстои да преживеят приключенско пътуване. В рамките на няколко часа те се впуснаха в мини приключение в красивата Лозен планина. Разбира се, успешно успяха да постигнат целта си, без да се загубят, благодарение на това че работиха в екип и не се отказваха пред предизвикателства и трудности по пътя.

Завършихме с много емоционално и искрено откровение на всеки един от присъстващите. Искаме да споделим какво каза Иванка Панайотова от СОУ „Д-р Петър Берон“ гр. Костинброд, която е ментор в Наградата и бъдещ Лидер: „Никога не съм попадала в толкова положителна и добронамерена среда. Никога не съм си представяла, че мога да уча и да се забавлявам по такъв начин и то с напълно непознати хора! Благодаря ви от сърце!“.

И ние благодарим – за доверието, за това че заедно сътворяваме среда, в която младите хора придобиват увереност, учат се да бъдат отговорни към себе си и общността, за това, че вярваме в потенциала и таланта на всеки млад човек, за това, че сме тук и сега!

Защото „Ние сме Наградата!“