Блог

Истории за Наградата

Първи Приключенски Лагер на Наградата

В периода 20-26 август 2016 в НУЛЦ на БЧК се проведе първият по рода си лагер “Приключенско Пътуване” към Международната награда на херцога на Единбург – България”. В рамките на 7 дни, младежи от цяла България преживяха заедно едно от четирите направления на Наградата – Приключенско Пътуване в природата. Целта на Приключенското пътуване в Наградата е да насърчи приключенския и изследователски дух в младите хора, както и да им даде среда, където да учат и преживяват работа в екип, планиране, справяне в непозната среда и целеполагане.

Летния лагер – приключенско пътуване се изпълнява с финансовата подкрепа на Фондация „ОУК“ в рамките на проект „Наградата за всички“. Три неправителствени организации (Национален Алианс за работа с доброволци, Фондация „Стъпка за България“ и РийчАут – България) вече 6 месеца работят с младежи, лишени от родителска грижа, давайки им възможност да разработят собствена програма и да станат част от международното семейство на Наградата.

В рамките на програмата на лагера, участниците преминаха през специализирани инструктажи и обучения за ориентиране, поведение в планината, бивакуване и първа долекарска помощ. Младежите планираха своите маршрути в детайл, с помощта на опитни възрастни и направиха двудневно пътешествие в природата, като разчитаха на знанията, опита и съекипниците си.

В седемте дни на лагера, участниците работиха разделени на четири екипа, подкрепени от техните Супервайзори. Кулминацията на събитието бе същинското приключенско пътуване, което се случи в рамките на два дни, като целта на всеки един от екипите бе да изкачи връх Половрак в Лозен планина.

Не липсваха и много емоционални моменти, които групите преживяха като един истински екип: среща с животински обитатели на планината, загубвания и намирания, разпъване на лагер, приготвяне на вечеря и закуска и други.

След края на приключението всяка група бе подготвила представяне на своето изживяване, което онагледи до голяма степен преживяното. Какво споделиха в края на своите презентации: „Това бе най-хубавата седмица в живота ми! Научих се да бъда част от екип и това много ми хареса!“, „Разбрах, че съм по-силна. Още повече разбрах, че всички сме по-силни от това, което си мислим че сме!“, „Научих много! Благодаря!“, „Тук спечелих много познанства, които неусетно се превърнаха в приятелства, които ще останат за цял живот.“, „Искам да върна времето назад и да го преживея отново!“, „Спах за първи път на палатка и определено, ще го направя отново J!“, „Няма да забравя красивите гледки и това, че мога да се оправя в планината без компютър и телефон, а с помощта на карта и компас! Смятам, че това ще ми е много полезно в живота!“.

Екипът на Наградата в България отправя своята искрена благодарност към всички доброволци, които подпомогнаха осъществяването на този лагер! Сега младежите имат още няколко месеца, за да завършат успешно и останалите си направления в Наградата (доброволчество, физическа активност и умения) и вярваме, че още през януари 2017, ще получат своите значки и сертификати за постигнато бронзово ниво в Наградата.

А с тях ще се видим догодина, на следващия Приключенски лагер за ниво Сребро!