История

История на Наградата

Международната награда на херцога на Единбург е създадена в Обединеното кралство през 1956 г. Основната цел е била да се мотивират момчета между 15 и 18-годишна възраст да се включат в балансирана програма за доброволно, личностно развитие, която да им помогне и съпътства през потенциално трудния период между подрастването и зрелостта.

Програмата е създадена с огромно внимание от малък екип, воден от Негово кралско височество херцога на Единбург, повече познат като Принц Филип, съпругът на Кралица Елизабет II, д-р Курт Хан, германски специалист в областта на образованието, основател на „Outward bound” и “United World Colleges” и сър Джон Хънт (по-късно лорд), лидер на първата успешна експедиция, покорила връх Еверест.

През първата година от създаването й, долната възрастова граница е намалена на 14 години и оттогава не е променяна. През 1958 г. е в програмата вече могат да се включат и момичета, а двете отделни схеми са обединени през 1969 г. През 1957 г. горната възрастова граница е увеличена на 19 г., през 1965 г. на 20 г., през 1969 г. на 21 г., а през 1980 г. достига до 25 г.
Днес Наградата е достъпна за всички младежи на възраст между 14 и 24 годишна възраст. Като те следва да завършат дейностите си по Наградата преди да навършат 25 г.

Уникалната гъвкавост на Наградата я прави лесна за адаптация и интеграция в различни култури и общества и тя скоро е възприета от училища и младежки организации в други страни извън Обединеното Кралство.

От 1956 г. насам Програмата се е развила и разраснала значително. Днес Наградта достига до млади хора в над 140 страни под различни наименования – например: The Duke of Edinburgh’s Award, The International Award for Young People, The President’s Award и The National Youth Achievement Award. Използват се и по-специфични национални названия, например Premio Infante D. Henrique в Португалия и Avartti във Финландия. Днес всички те са обединени от визуалната идентичност и стратегическата визия за една програма, разпозната по целия свят само с две имена: The Duke of Edinburgh’s International Award или International Award for Young People.

В далечната 2009 г. Наградата влиза за пръв път в България чрез Народно читалище „Бъдеще сега -2006“ по инициатива на Теодор Василев. След като получава положителен отзвук и подкрепата на не малко бизнес организации и институции, в средата на 2013 г. се взима решение да се създаде национална структура на Наградата, чиято основна цел да бъде мултиплицирането на програмата и налагането й като инструмент за работа с младежи, който стимулира и сертифицира дейностите, качествата и уменията, които се развиват извън академична или училищна среда.

Учредената в началото на 2014 г. Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България” е организацията, официално лицензирана да предоставя и координира Наградата в България. Г-н Росен Плевнелиев, президент на Република България, е официалният патрон на Наградата в България.

Сайт на Международната Фондация на Наградата