Почетен Тръст и основатели

Почетен тръст

Ролята на Почетния тръст в структурите на Наградата по целия свят е да подпомага и развива Наградата в съответната държава, където тя оперира. Обикновено това са хора от бизнес средите, публични личности и успели хора, които са постигнали Наградата в своите младежки годни.

НАШИЯТ ПОЧЕТЕН ТРЪСТ

Светлозар Петров, е управител на компанията за комплексни HR услуги JobTiger и един от създателите на www.jobtiger.bg – първият професионален и напълно интегриран сайт за търсене и предлагане на работа в България. Той е член на настоятелството на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, член на настоятелството на Фондация на бизнеса за образованието, един от създателите на Клуба на корпоративния дарител и член на УС на БДФ. Член е на настоятелството на сдружение „Образование България 2030″. Председател е на почетния тръст на Международната награда на херцога на Единбург за България.

Елена Маринова е президент на Мусала Софт, най-голямата българска компания предоставяща софтуерни услуги. Тя е активна фигура в стратегии и проекти за позициониране и развитие на българския и европейски бизнес климат, ИТ образование, наука, иновации и вдъхновение за младите таланти. Елена е член на множество браншови, образователни и неправителствени бордове, сред които БАИТ, Американски Университет в България, Сдружение на завършилите Стопански факултет на Софийски Университет.

Елица Баракова е изпълнителен директор на Фондация BCauseорганизация, която търси промяна в живота на хората и общностите чрез развитие на дарителството и социалните инвестиции. В организацията е от 21 години, като под нейно ръководство програмите за местно дарителство порастват от 50 хиляди до над 2 милиона лева. Елица е член на Националния съвет на БМ на Глобалния договор на ООН, съ-председателства комитета по ЧР и КСО на Американската търговска камара и участва в работата на две постоянни работни групи – по КСО и Социална икономика в МТСП. Учила е в Софийския университет и в курсове на School for International Training, Vermont, US, Advocacy Institute и др.

Левон Хампарцумян е български банкер. От 2001 г. до май 2019 г. е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“, председател на Асоциацията на банките в България (АББ) и член на УС на БОРИКА.
В периода април 2005 – април 2008 г. и април 2011 – април 2015  е председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България. Левон Хампарцумян е член на Управителния съвет на Института за пазарна икономика, председател на Настоятелството на СУ „Св. Климент Охридски”, член на Настоятелството на Висшето училище по застраховане и финанси, член на Настоятелството на City University of Seattle в България.
Той е носител на Ордена на звездата на италианската солидарност (Ordine della Stalla della Solidarietà Italiana) и получава титлата Комендаторе от Президента на Република Италия Джорджо Наполитано през 2008 г. 
Левон е дипломиран инженер-химик и професионалният му опит е свързан с ръководни позиции в PriceWaterHouse Coopers и Earnst&Young. В периода 1999 г. – 2001 г. той е бил последователно заместник-министър на икономиката и изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.

Красимира Величкова е изпълнителен директор на Български дарителски форум. Завършила е културология в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Преди да се посвети на благотворителността е работила като мениджър “Развитие и партньорства” в сдружение „Алтера” и като мениджър “Финансирания и развитие” във фондация „Работилница за граждански инициативи”. Занимавала се е със стратегии за организационно развитие и набиране на средства за социални и културни проекти, както и с инициирането и осъществяването на проекти в сферата на културата и културните политики. Отдадена е на обединяването на благотворителни фондации и социално отговорни компании, които подкрепят каузи в сферата на социалните дейности, екологията, културно-историческото наследство, образованието, зачитане на човешките права и здравеопазването.

Николай Божилов е български предприемач, изпълнителен директор и Председател на Съвета на директорите на Юнимастърс Лоджистикс АД – водеща транспортно-логистична компания в България. Притежава повече от тридесет годишен опит във внедряването на нови бизнес модели и модерни технологии за управление на бизнеса и процесите в транспорта и логистиката. Дългогодишен Fellow на Institute of Directors в Лондон, Institute of Freight Forwarders и на Chartered Institute of Transport & Logistics United Kingdom, както и член на множество други международни професионални и неправителствени организации, сред които и Международния институт за стратегически изследвания в Лондон. Почетен председател на Варненската търговско-индустриална камара и почетен консул на Великобритания в периода 2000-2014 година. Николай е международен лектор и говорител на множество световни конференции в областта на транспорта, логистиката, иновациите, стратегическите инвестиции, управлението на бизнес процесите и дигиталните технологии.

Саша Безуханова, инициатор и основател на MoveBG – гражданска платформа за сътрудничество и конструктивен обществен дебат, потвърждаване на демократичните принципи и определяне на дългосрочни стратегии и иновационни политики за развитие на модерна България.
Преди да се отдаде на тази кауза през 2013 г., Саша има 20-годишна бизнес кариера в HP, където заема различни управленски роли. Последната й позиция е директор на публичния сектор за световните пазари на растеж от Hewlett-Packard. Tя е с основна заслуга за създаването на Глобален Център за отдалечени услуги – значителна инвестиция на HP, която днес осигурява работа на 5000 висококвалифицирани специалисти и поставя България на световната IT инвеститорска карта
Саша е председател на бордовете на Българското училище за политика, Европейски център на жените в технологиите, Български център на жените в технологиите и Техническия университет в София, съосновател и член на борда на Инициативата за социално овластяване. Тя е посочена за Дигитална жена на Европа за 2013 г. и един от Топ 100 Претендентите в New Europe 100 за 2015 г. и притежава много други национални и европейски награди за приноса й за социално развитие. Саша Безуханова притежава магистърска степен по международни преговори и правенето на политика от Института в Женева, магистърска степен по електроника от Техническия университет в София, завършва и програмата по мениджмънт на INSEAD.

Теодор Василев, управляващ партньор в “Ориганик Ленд ООД”.
Предприемач, образователен експерт и иноватор с повече от 10 години опит в и извън образователната система. В свободното си време разработва алтернативни образователни модели, методики и програми, както и с обучение на учители и преподаватели. През 2014 г., заедно със съмишленици от политиката, бизнеса и образованието дава началото на Фондация “Международната награда на херцога на Единбург-България”. 
Един от вдъхновителите и главни действащи лица в проекта Училище сред природата на “Бъдеще сега 2006″, в село Гудевица. Сертифициран сугестопедагог от д-р Лозанов и Ванина Бодурова. 
Завършва етнология и учи културен туризъм в СУ.  Завършил курс по игровизация в САЩ, сертифициран учител по ускорено учене и дизайн на образователни програми по модела на ICAL. В портфолиото си Теодор има и учителска практика по история, социална работа, фасилитиране на общностни процеси, тренерска работа и др. Съучредител на Национален младежки форум, където участва в изграждането на звено от обучители през периода 2013-2015 г. През 2015 г. е част от създателите на втората Европейската конвенция за младежка работа в Брюксел. През 2015 г. Теодор изнася поредица от експертни срещи с кулминация изслушване пред Европейския парламент на тема “Трансформиране на образователните системи в Европа”. Активно работи с училища от България, Европа, северна Америка и Азия. Теодор е експерт и обучител на свободна практика по програма Еразъм +. През периода 2017-2018 г. е част от комисията за иновативните училища към МОН.

Христо Христов е изпълнителен директор на HR Capital, частна инвестиционна компания, фокусирана върху търговски дигитални бизнеси. През 2005 г. той основава сайт за цифрови новини Dariknews, който по-късно придобива Netinfo и така създава най-голямата компания за дигитални медии в България. Като изпълнителен директор на Netinfo компанията нарасна три пъти, като влиза в нови вертикали и разширява предлагането на съдържание. Опитът на Христо включва работа като журналист в BBC London и Дарик радио София. Христо активно подпомага предприемаческата система, той е ангел инвеститор в редица стартиращи компании, както и във фондовете Eleven и Endeavor Catalyst II.
Завършил е Право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

ОСНОВАТЕЛИ НА НАГРАДАТА

Теодор Василев,  управляващ партньор в “Ориганик Ленд ООД”

Огнян Гъдуларов

Огнян Гъдуларов по образование е ветеринарен лекар. От 2007 обаче работи като младежки работник и обучител на деца, младежи и възрастни. Специализирал е в темите комуникационни и презентационни умения, личностно развитие, мотивация, младежки проекти и доброволчество. Занимава се с интерактивно преподаване и екологично образование. Обучава инструктори за работа с деца и младежи.
Експерт е в провеждането на приключенски програми базирани на методите на обучението чрез преживяване и подобряване на екипната ефективност.
От есента на 2011 г. Огнян участва в екипа от тренери на SALTO EuroMed в областта на Евро-Средиземноморското младежко сътрудничество.

Милена Ленева е завършила физика и математика и е магистър по когнитивна наука от НБУ. Сертифициран сугестопедагог. Сред основателите е на читалище „Бъдеще сега 2006″, станало известно с образователните си програми и пионерската си работа в сферата на неформалното обучение. През 2014 става съучредител на фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България“. Три години отговаря за обучението на учителите от „Заедно в час“. Съучредител и изпълнителен директор на фондация „Темпо“.
Милена вярва в разнообразието и холистичния подход към образованието, където всичко е свързано. Смята, че Наградата е идеална провокация към младите хора да се научат да си поставят цели, пробват, грешат, успяват и избират.