Блог

Истории за Наградата

Почти 100 младежи работят над личностното си развитие в първата година от учредяването на Международна награда на херцога на Единбург – България

„България има нужда от знаещи, можещи и инициативни граждани, които мислят в перспектива“, каза Росен Плевнелиев, Президент на Република България и патрон на Наградата

На 9 март 2015 г. Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България“ (Наградата) отбеляза постиженията си за 1 година работа в страната.

Rosen-Plevneliev-president„Горд съм да бъда патрон на програма за личностно развитие, която изгражда активни и отговорни млади хора, съпричастни към развитието на обществото“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на събитието.

„Страната ни има нужда от знаещи, можещи и инициативни граждани, които мислят в перспектива, превръщат добрите идеи в реалност и посрещат смело предизвикателствата“, подчерта президентът.

Международната награда на херцога на Единбург е водеща младежка програма за личностното развитие и постижения в световен мащаб. Участниците в нея се състезават със самите себе си, като предизвикват собствените си убеждения за това на какво са способни и до къде най-далеч могат да стигнат, постигайки целите си и развивайки умения и качества, които остават за цял живот.

Създадена е още през 1956 г. в Англия, а към днешна дата повече от осем милиона млади хора от над 140 страни са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности, включвайки се в Програмата на Наградата.

В България Наградата стартира дейност в началото на 2014 г. и само за 1 година успява да приобщи за свои представители 14 образователни институции и организации, сред които 9 училища и 1 университет (Американски Университет в България – AUBG) в София, Благоевград, Велико Търново, Смолян, Девин, Горна Оряховица и Костинброд. А младежите, които развиват своите умения и компетенции, благодарение на програмата, са вече близо 100.

Наградата получи и подкрепата на Министерството на Образованието и науката, редица бизнес организации, които подкрепиха инициативата не само финансово, но и потвърждавайки, че Програмата изгражда млади, осъзнати и търсещи хора, които успешно ще намерят реализация в бъдеще. Сред тях са Deloitte, VM Finance Group, Unicredit Bulbank¸Walltopia, Unimasters Logistics и други.

Ivaylo-Penchev-Trust

Ивайло Пенчев, Председател на Почетния Тръст на Наградата в България и собственик на “Уолтопия” (Walltopia), отбеляза, че тепърва предстои да видим резултатите на свършената работа през тази първа година, защото вече има обучени 60 Лидери в Наградата –хората, които помагат на младежите в тяхното преминаване през програмата и в постигането на личностните си цели.

За него важна цел е да възродим желанието на младите хора да се самоусъвършенстват и да помагат на другите, да бъдат доброволци и не на последно място да носят лична отговорност за собственото си развитие.

Емил Стратев, 15-годишен участник в програмата, сподели, че въпреки първоначалното си двоумене дали да участва – впоследствие само за 3 месеца вече се чувства много по-отговорен, по-зрял и по-уверен в себе си.

Г-жа Петя Петрова, директор на 54 СОУ „Св. Иван Рилски“, гр. София, сподели своите 2 причини да включи училището, което ръководи, в Наградата. На първо място – доброволният принцип на участие; учениците сами избират дали и в какво да участват. На второ място – Наградата развива едно много важно качество –увереност в собствените си сили и възможности.

През 2015 г. основна цел на Наградата ще продължи да бъде личностното развитие на колкото се може повече младежи и приобщаване на още съмишленици и подкрепящи програмата представители на образователни институции и организации, на НПО сектора и на бизнеса.

Към момента (март 2015 г.) има:

  • 13 лицензирани представители на Наградата – 8 училища, 1 университет, 1 община и 3 НПО.
  • над 60 обучени Лидери в Наградата, които пряко работят с младежи на възраст 14-24 и ги напътстват в постигането на техните цели.
  • над 95 младежи постигат своите лични цели в направленията на Наградата: Физическа aктивност, Доброволчество, Умения и скоро ще направят своето приключенско пътуване и още през април ще могат да завършат програмата!

rojden-den-presidentstvo