Блог

Истории за Наградата

Емил, който прие предизвикателството да промени себе си

Речта на Емил, участник в Наградата, по повод първия рожден ден на Фондацията

Здравейте,

Аз съм Емил и за мен е чест да говоря пред вас за моите впечатления и преживявания като участник в Международната награда на херцога на Единбург!

Ще започна отначало. Преди 3 месеца бях отговорен като повечето тийнейджъри – много ми беше трудно да взема на сериозно ежедневните си ангажименти, постоянно закъснявах за срещи и не изпълнявах задълженията си.

Разбрах за Наградата и когато ми предложиха да участвам, в първия момент категорично отказах! Не можех да задържа вниманието си върху една дейност за 1 месец , а камо ли да ходя на 3 дейности в продължение на 6 месеца. Впоследствие забелязах, че моята несериозност много ми пречи и реших да приема предизвикателството на Наградата.

За Физическа активност реших да ходя на танци и да изучавам стила попинг (popping). Като Доброволчество ходя в старчески дом, където помагам на възрастни хора и си говоря с тях (следващата седмица ще водя баба на оперета). В Умения избрах готварство.

Още в първите няколко срещи с Лидера ми видях, че има положителна промяна в мен. Когато организирах всички срещи с Менторите и Лидера си, разбрах, че не е трудно да се ангажирам с някаква задача и да я изпълня. Докато говорех с тях имах чувството, че съм им равен, че съм по-узрял и започнах да се виждам не като дете, а като голям човек.

Участвайки в Програмата аз се чувствам много ползотворен и ангажиран. Всяка седмица тези дейности запълват част от моето време, като в замяна получавам много полезни умения и качества.

За двата месеца, в които съм в Наградата, вече усещам, че съм по-отговорен със задачите в ежедневието и мога да се организирам по-добре.

Заради уникалността на програмата и качествата, които тя ми е дала, я препоръчвам горещо на всички тийнейджъри. Надявам се да придобие повече популярност в България и все повече млади хора да приемат предизвикателството!

Emil-rech-presidency