Блог

Истории за Наградата

Наградата ти дава визия за едно различно, по-добро общество, споделя Георги Гърков

Георги Гърков учи във Френската гимназия в София. Освен че силно се интересува от психология и личностно развитие и самоусъвършенстване, той снима, пише приказки и стихове, обожава планината и научната литература. Той стана част от екипа на Наградата в края на месец Май 2015, на позицията Стажант!

Ето какво споделя той за преживяванията си във фондацията и за Наградата:

Какво те вдъхнови да се присъединиш към екипа на Наградата?

В живота на човека настъпва един момент, когато решава да премисли своите отговорности, целите си, посоката, в която върви животът му. Да напусне зоната на комфорта и да се устреми към непознатото.

Когато това се случи при мен и попътният вятър се появи, усетих силното желание да помагам на другите, да се уча от тях, да откривам нови и нови светове, а не просто да седя на едно място – в лабиринта на познатото, защото както гласи една поговорка – всеки човек е отделен свят. В този момент неочаквано пред мен се появи Наградата и аз реших да кандидатствам за позицията на стажант.

Разкажи ни за стажа си?

Едно любима част от стажа ми в Наградата е, че той ми позволява да се срещам с много вдъхновяващи и креативни хора. Хора, които поемат отговорност за себе си, знаят каква е тяхната мисия и работят в посоката все повече млади хора в България да откриват своя път.

Екипът на Наградата ми оказва голяма подкрепа. Когато срещам някакво затруднение, независимо колко са заети, винаги са готови да ми окажат внимание и да ми помогнат.

Стажът ми се изразява в много различни насоки и смятам, че ще ми бъде трудно да ги обхвана всичките с една дума. Сред тях са преводи, фотография, подготовка на статии, работа в социалните мрежи, съдействие при фондонабирането.

Какво според теб Наградата дава на младите хора?

Наградата ти дава визия за едно различно, по-добро общество. Общество, където младите хора са достатъчно уверени да кажат “аз съм” пред лицето на обезличаващата сивота, да поставят свои цели и да ги отстояват независимо от всички трудности, с които се сблъскват, да поемат инициативата, а не просто да седят и да чакат някой друг да оправя света вместо тях.

Наградата помага на младите хора да потърсят себе си като отделни личности, а не просто като поредната тухла в стената. Като източник на творческа енергия, на инициативност, способен да оформя света около себе си, развиващ и изразяващ своите таланти. Поради тази причина смятам, че Наградата е особенно ценна за България!

Имаш възможността да направиш нещо уникално! Да отидеш на приключенско пътуване, да проявиш воля, да потърсиш пределите си. Имаш възможността да направляваш сам процеса на учене и да определяш пределите на знанието, до които ще достигнеш (а потенциалът за знание е неограничен). Същевременно имаш един вдъхновяващ лидер, който те подкрепя през цялото време.

Много ми харесва, че Наградата е програма без състезателен характер. От малки ни учат – независимо дали образователни институции, или обществото като цяло, да се сравняваме другите. Да покриваме разни “нормативи” и да се чувстваме виновни, ако по един или друг начин се отклоним от общоприетото темпо. Затова и най-голямата Награда според мен е да работиш по собствен начин.

Да поставиш свои собствени правила, които да следваш.