Блог

Истории за Наградата

Участниците на СОУ “Димитър Благоев” – гр. Свищов в Наградата

Беше началото на тази година – от онези студени дни на януари, но това на нас не ни попречи. В първите дни на януари отидохме до Свищов за едно специално обучение, едно зимно приключение така да се каже. Обучихме 15 Лидери, които пък стартираха с 20 участника.

svishtov (6)

 Това беше преди четири месеца обаче. Позволете ни да ви запознаем с      дейностите и предизвикателствата, които участниците в Наградата са си  поставили. Да ви кажем честно, в началото тези техни амбиции ни се сториха  едновременно плашещи и стимулиращи, но сега можем да кажем, че след  първия месец вече се радваме на видими резултати. Участниците пък се радват  на новото си усещане за самостоятелност, решителност и готовност да постигнат  целите си. Младежите се мотивират от заобикалящата ги среда и от себе си най-  вече. Няма как да не се забележи и отбележи старанието, което тези млади хора  полагат. Техните активности варират от работа с деца, отдаденост към    изкуството и атрактивните спортове до работа в обществена полза, кулинарни  вкусотии и дивни танци.

 Ето част от първите ни моменти от ниво бронз на Наградата, които ще ви помогнат да се  запознаете по-подробно с дейностите, през които участниците ни преминаха:

 – Изработване на сервиз от глинени чаши

– Изрисуване на гюмчетата в Община Свищов

– Оргазнизиране на ден на аутизма съвместно с дневен център за деца с увреждания

– Приготвяне на суши и фалафели

– Първи стъпки в салсата

– Първи изяви на тенис корта

 svishtov (4)Нека се похвалим, колкото и нескромно да звучи, че тази седмица започна  чудесно, тъй като в понеделник нашите Лидери в Свищов проведоха среща с  кмета във връзка с подготовката на благотворителен базар. Защо базар ще  попитате? Проситчко, но креативно – защото доброволческото  предизвикателство на едно от младежите е да организира два базара. А ние  правим всичко възможно, за да помогнем на нашите участници да достигнат  до поставените си цели. Вярваме, че ще бъде същински парад на творчеството.

 За да продължим само с хубавите новини, бързаме да ви споделим, че  Международната Награда на Херцога на Единбург започна изграждането на  парк за отдих, който пък беше част от доброволчеството на три наши  участника. Общината взе много присърце тяхната идея и ни съдейства с  почистването и изкореняването на изсъхналите дървета. Искрено оценяваме помощта им, защото нямаше как нашите Лидери и Участници да се справят без машини. За тяхната добрина ние пък ще се компенсираме, като се включим в засаждането на 7000 дръвчета и храсти в същата местност. Как добре се навързват нещата в полза на околната среда, нали? Обединяваме сили, за да може природата на страната ни да е по-зелена и по-жива от всякога.

svishtov (7)

Прекрасно впечатление ни направи напредъка в един младеж от осми клас, който преди срещаше сериозни затруднения с английския. Голямото развитие, разбрахме, че се дължи на помощта на един от участниците в Наградата, който избра именно доброволчеството, за да може да му помага. Радваме се, когато срещаме този вид упора и подкрепа измежду младите хора. Някак си ни дава криле и ни позволява да си мечтаем за по-добър свят. Едно птиченце ни каза, че след срещите им помежду си, младежът е изключително мотивиран, дори вече се престрашава да чете в час.

 

И така, добрите новини не спират да валят и се надяваме съвсем скоро да ви зарадваме с поредните такива.