Блог

Истории за Наградата

За Наградата, вярата и младите хора в България – Любомира Велчева, изпълнителен Директор на Наградата

За мен е изключително удоволствие и чест, че въпреки минусивите температури навън, Наградата успя да ни събере на 10.01.2017 г., за да отпразнуваме успехите на младите хора в България. Или поне на не малка част от тях.

Но какво е успехът? Как го дефинираме, с какво го измерваме и как знаем кога сме го постигнали. Има много изследвания, книги и статии на тази тема. В контекста на Наградата под успех ние разбираме малките победи, малките стъпки и малките радости, които ни отвеждат към желаната цел. Тази, която сами сме си поставили, предизвиквайки се и търсейки по-доброто наше АЗ.

Зад успеха разбира се стои и много, много труд, постоянстово и усърдие, моменти на трудности и предизвикателства, моменти на радост и щастие. Зад успеха стоои и вярата. Вярата, че всичко е възможно, вярата на другите в това, че ние можем, нашата собствена вяра в уменията и способностите ни. И да, успехът идва, тогава, когато я има и вярата.

Преди три години, когато стартирахме Наградата в България имаше много хора, които повярваха в нас, в каузата, че всеки млад човек в България може да успее и заслужава някой да вярва в него. Факт е, че имаше и много такива, които не повярваха. Не защото не искаха, а може би, защото им трябваше повече време, повече факти, повече доказателства. Днес съм много щастлива, защото можем да се похвалим както с това, че не се отказахме, така и с това, че имаме толкова много факти и доказателства, че всичко е възможно. На тази церемония празнуваме, факта, че 70 младежи постигат Бронзово ниво в програмата за личностно развитие на Наградата. Колкото и да бе предизивкателно, колкото и да бе трудно, колкото и да ни казваха, че това в България няма как да стане. Ами стана. Защото вярваме, защото не се отказваме, защото продължаваме.

Една африканска поговорка гласи, че е нужно цяло село, за да се отгледа едно дете. И да, отговорност е не само на родителите и учителите, а и на всички нас да отглеждаме, подкрепяме и вярваме в децата и младежите на България. Защото те ще бъдат учителите на нашите деца, лекарите на нашите родители, тези, от които ще зависи и нашият живот само след няколко години.

Ученето не се случва само в класната стая. В съвремеността, в който живеем, в така изискващата икономическа действителност, ключовите умения, които правят един човек успешен и щастлив са именно увереността, постоянстовото и стремежът към това да се развива и да учи всеки ден. Качества, които Наградата развива вече 60 години в над 140 страни по целия свят. Ученето може да се случи и в коридорите на училището, помагайки на по-малките или дори на учителите си, и в местното читалище, докато репетираш, и в болницата, докато доброволстваш и в планината, докато вземаш решения в екип и предизвикваш себе си, за да достигнеш до желаната крайна точка.

Важното е да не се отказваш, да вярваш и да не спираш да искаш и търсиш знания, умения и развитие. Ние от Международната награда на херцога на Единбург вярваме, че всеки млад човек в България може и има право да развива тези качества! Вярваме, че инвестицията, която правим днес в развитието на тези качества, ще даде своята възвращаемост след време, когато младежите, които днес постигнат своята Наградата, станат нашите служители, партньори, клиенти, вземащи ключови и важни решения за града, общината, държавата. Но това, от което те имат нужда днес е някой да вярва в тях, на някой да му пука и да им го каже и докаже.

_dsc2555

Не на последно място бих искала да изкажа огромната си благодарност и признателност на тези, които вече го правят. Уважаеми г-н президент, благодаря ви за подкрепата, времето и това, че вярвате в младите хора в България. Благодаря на Британското посолство в България и Посланик Ема Хопкинс, за подкрепата и помощта, които ни оказват от самото учредяване на Наградата в България. Благодаря и на вашия екип, без който всичко това, нямаше да е реалност. Благодаря на екипа на Наградата в България – Ива и Алекс, които буквално вършат чудеса, за да я има Наградата у нас. Благодаря на Почетния тръст на Наградата, че не спират да ни помагат, съветват и наставляват по пътя (Заро, Саша, Краси, Елица, Тео, Сара, Евгени, Елена). Благодаря на компаниите и организациите, без чиято подкрепа ние нямаше да сме тук и Наградата нямаше да е възможна за много млади хора в малките градове на България: УниКредит Булбанк, Job Tiger, Алкомет, Херти, Walltopia. Благодаря на Unimasters Logitics, и Deloitte Bulgaria и PRoPR, с покрепата, на които направихме тази церемония толкова специална и важна. Благодаря на Фондация ОУК и Международния дамски клуб, без която Наградата нямаше да е възможна за младежи в неравностойно положение.

Благодаря от цялото си сърце на всички Лидери, които отделят от личното си време и не рядко други ресурси, за да вярват и помагат на младите хора в България. Благодаря на Директорите на училищата и организациите, с които работим, както и на всички съмишленици, приятели и такива, които вярват в нас.

Благодаря и на тези, които не повярваха в нас, защото знам, че така ни и помогнаха и знам, че вече макар и малко вярват! Че има как!

 

 

_dsc2585