Блог

Истории за Наградата

Интервю с Иван и Даниел, организаторите на Up Jam

Даниел Първанов и Иван Бороджиев от столичното 7-мо СУ „Св. Седмочисленици“ бяха основния двигател зад “Up Jam” – благотворителен концерт с цел създаването на фонд за стипендии на ученици от цяла София, които да вземат участие в Наградата. Събитието се проведе на 28-ми октомври като събра на една сцена различни стилове музика.

Как се роди идеята за Up Jam?

Даниел: Иван даде идеята да организираме събитието и започнахме да действаме.
Иван: Така е. Първоначално имахме идеята да го направим като училищен концерт, но стана нещо много по-голямо.

Кой стои зад организацията на събитието?

Иван: Всички близки и познати, в това число съученици, родители и учители. Всички работехме постоянно над това.

Защо избрахте фондът да бъде именно за участие на младежи в „Международната награда на херцога на Единбург”?

Даниел: Целите на Наградата ме грабнаха още като чух за програмата.
Иван: Откакто съществува, организацията помага на много хора. Рядко се срещат такива човешко ориентирани програми с голям успех.

Основна Ваша цел е да подкрепите младите хора в тяхното личностно развитие. Как вие самите работите върху личностното си развитие?

Даниел: Чрез социализация, спорт, осъзнаване на всекидневните ми решения и много други. Старая се постоянно да обогатявам знанията си.
Иван: Приемам света като голяма карта с различни изпитания. Обичам да чувствам детското в себе си, тъй като в определен момент нещата могат да станат скучни, а това винаги ме държи любопитен и отворен за нови знания и преживявания. Прави ме щастлив да участвам в проекти като този, защото е поредното предизвикателство, което срещам.

Това ли е първото подобно събитие, което организирахте, и какви трудности срещнахте в процеса?

Даниел: За мен това бе първото събитие, в което участвам активно. За Иван не е за пръв път, затова му се доверявах напълно.
Иван: Това не е първото събитие, което организирах.  Предишни години съм участвал в подготовката на други събития и трудностите не са малко. По-малките събития рядко получават внимание, дори когато става въпрос за концерт. Трудно се намират спонсори, музиканти и най-вече хора, които се интересуват живо и са готови да работят за постигането на целта.

На сцената се качиха групи, изпълняващи най-различи жанрове музика. На какъв принцип избрахте музикантите, които бяха част концерта?

Иван: Присъствал съм на много успешни концерти, на които се изпълняват различни стилове музика. Смесицата от фънк, рап, метал, джаз и класика винаги е изключително разведряваща. Смятаме, че хората, които събрахме, показват себе си чрез музиката и я усещат не само на физическо ниво

В програмата впечатление направи и импровизираното комедийно шоу с участие на публиката.

Иван: Тази част от програмата се осъществи от водещите на събитието. Имам много високо мнение за тях, тъй като съм ги виждал в действие и преди, изумителни са. На едно от събитията, на което видях Марио Георгиев, беше тотален хаус. След като обаче той беше поканен да излезе на сцената, не минаха и 5 секунди и всички вече внимаваха какво се случва – промяната в настроението беше изумителна. Колкото до шоуто в събота беше супер.

Какво ще се случи със събраните средства?

Даниел: Средствата, които ще съберем, ще отидат за създаването на фонд за стипендии на участници в Наградата, както и организационните неща, нещата които остават зад сцена.

Планувате ли други подобни инициативи?

Иван: Имаме много идеи, но за сега мога да кажа само едно – пригответе се за новата година.