Блог

Истории за Наградата

Президентът Румен Радев продължава традицията като патрон на Наградата в България!

Президентът на Република България Румен Радев прие да бъде патрон на “Международната награда на херцога на Единбург – България”. Президентът Радев ще бъде главна действаща фигура на тържествената церемония на Наградата, като ще удостои младежи със златни, сребърни и бронзови значки в зависимост от личностните им постижения. Президентската институция подкрепя инициативи, които поставят във фокуса на общественото внимание развитието на младите хора в България и продължава традицията техните успехи и постижения да бъдат отбелязвани и подкрепяни, за да се превърнат в пример за още млади хора в България

В световен мащаб “Международната награда на херцога на Единбург” (наричана за краткост Наградата) работи в над 140 страни с над 1 200 000 младежи на възраст 14-24 г. Патрон на Наградата в глобален мащаб е негово величество Принц Филип, съпруг на Нейно Величество Кралицата на Англия.
Основната дейност на фондацията е насочена към развитието на младежи във възрастовия диапазон 14-24г., като им предлага три нива на израстване Бронз, Сребро и Злато. Всеки участник има свободата сам да избере нивото и целите си във всяка от следните направления: Физическа Активност, Умения, Доброволчество, Приключенско пътуване и Проект в полза на общността, които постигат за определен период от време. Това превръща Наградата в програма за цялостно развитие, която цели изграждането на младежки лидери чрез развитието на полезни навици и качества като отговорност, постоянство, целеустременост и други, които са полезни не само в личностен, но и в професионален аспект. В края всеки постигнал целите си, получава отличието на Наградата на официална церемония, на която получава своя сертификат и значка за съответното ниво лично от президента.

В България фондацията на Наградата съществува от 2014г., като до момента ангажира над 550 младежа. Чрез партньорство си с президентската институция, Наградата се надява да привлича дейни младежи, които имат за цел да развият лидерските си умения или желаят да станат част от глобална инициатива, насърчаваща неформалното учение и развитие.