Блог

Истории за Наградата

Пътувай отговорно и цени разнообразието от хора, култури и природна среда!

Станислава Димитрова и Ванисиа-Елена Цървенкова от ПЧМГ разказват за своето международно прикючение с участници от Наградата.

През пролетта на 2015 година Наградата на херцога на Единбург събира представители на четири училища от четири различни държави –Първа частна математическа гимназия- България, Гимназия Румбурк- Чехия, Гимназия „Франц Прешерн”-Словения и Гимназия „Папа Йоан Павел II” – Литва. Свързани от общи принципи и вдъхновени от идеята за приключенско пътуване, те се обединяват в проект по програма Еразъм+, ангажирайки и учениците в съответните училища, като целта им е да проучат и създадат насоки да отговорно пътуване  – такова, което оставя възможно най-малък отпечатък върху околната среда на посетеното място, но голям в сърцата на хората, с които се среща човек по време на него. След две години и половина разполагаме с разработени десет принципа, проверени чрез опита ни от проведени мобилности в четирите държави. Принципите, описани по-долу, бяха разпространени сред множество туристически компании като, в крайна сметка, една откликна и заяви, че вече ще ги поставя в брошурите си като призив към хората да се отнасят по-отговорно към местата, които посещават. Участниците в проекта, които в по-голямата си част са и участници в Наградата, сме твърдо решени да следваме принципите на отговорното пътуване и по време на Приключенските си пътувания и приканваме всички да ги последват.

Това са десетте принципа на отговорното пътуване:

  1. Планирай и се подготви 

Проучи избраната дестинация и научи повече за нея. Направи си план, спазвай принципите на отговорното пътуване. Научи достатъчно от местния език, за да можеш да се разбираш по-добре с различните хора и култури.

  1. Открий нови хоризонти

Не се развиваш като личност, ако само си седиш вкъщи. Не научаваш нищо, ако не прилагаш знанието си. Пътувайки, можеш да достигнеш много повече. То е друга част от обучението. Всеки, който пътува, има различна гледна точка за много неща и често е по-информиран. Докато пътуваш, е възможно да срещнеш много препятствия, които могат да се окажат трудно за преодоляване предизвикателство. Осъзнат си за два свята – този у дома и този в чужбина.

  1. Уважавай местната култура

Културата на една държава включва нейните традиции, история и хора. Интересувай се от местния начин на живот и спазвай правилата му. Въпреки че понякога може да ти е трудно да разбираш части от чуждата култура, трябва винаги да я уважаваш.

  1. Помагай на местните

Установи контакт с местните. Разговаряй с тях за начина им на живот. Помоли да ти препоръчат места за посещение, стоки за купуване и т.н.  Покажи, че пътуваш отговорно като помагаш на местните. Подкрепяй нуждаещите се от помощ с доброволчеки труд. След приключване на пътуването, продължи да поддържаш контакт с местните, изпрати им обещаните снимки и писма, покани ги да посетят родината ти и им предложи храна, подслон и помощ.

  1. Мисли за околната среда

Тъй като пътуването е предимно преместване от едно място на друго, е много важно то да не вреди на околната среда. Използвай екологичен икономичен транспорт. Намали количеството на отпадъците. Използвай  рециклируеми опаковки. Оставяй възможно най-малко следи от престоя си сред природата.

  1. Подкрепяй местния бизнес

Допринасяй за развиването на местната икономика като я промотираш и подкрепяш: използвай местния транспорт и места за настаняване, пътувай с местните екскурзоводи и купувай местната храна. Когато плащаш, увери се, че парите отиват в правилните ръце. Готви и си приготвяй храната сам като използваш местните продукти и подправки. Запознай местните с родните ти традиционни ястия. Купувай и изпозлвай ръчно изработени местни стоки, за да ги промотираш и разпространяваш. Не купувай сувенири, чийто производствен процес е в разрез с регламентите на Конвенцията на ООН за правата на детето. Не купувай сувенири, изработени от застрашени видове.

  1. Избягвай опасностите

Не предприемай действия, който могат да се окажат рискови за теб или за другите. Вслушай се в народната ни мъдрост „Два пъти мери веднъж режи“. Увери се, че някой друг, освен теб, е наясно с плановете ти. Имай нужната застраховка. Научи телефонния номер на Планинската спасителна дружба (ПСС) и на българското посолство в страната, където си.

  1. Бъди самостоятелен и самодостатъчен

Увери се, че имаш всичко нужно да си самостоятелен и самодостатъчен. Не разчитай на помощта на другите. Колкото повече разчиташ на другите, толкова по-зависим си от тях.

  1. Бъди част от групата

Ако не пътуваш сам, винаги обсъждайте своите предложения и мнения. Уважавай другите хора от групата, но бъди достатъчно настоятелен настоятелен и дръж на своята гледна точка. Не забравяй да уважаваш и най-пасивния член на групата. Не се дръж все едно си сам.

  1. Подкрепи отговорното пътуване

Прави презентации, фокусиращи се върху отговорното пътуване, продължавай да разпространяваш информация за места, заслужаващи посещение, и давай отзиви на туристическите агенции. Подготви резюме за това какво си научил, какво си направил добре и какво може да се подобри в бъдеще. Размишлявай върху предишните ти стереотипи за посетената страна и помисли как се е променило мнението ти.