Блог

Истории за Наградата

Как 18 годишен младеж променя училището, в което учи!

Иван Бороджиев е едно специално осемнайсет годишно момче, ученик в 7 СУ „Свети Седмочисленици“, гр. София. Специално, защото противно на схващането за днешните тийнейджъри, които са мързеливи, хаотични, не обичат да четат книги и слушат шумна музика, Иван е откровен и амбициозен, носи в себе си бунта и непримиримостта, типична за неговата възраст, в съчетание с упорство и търпение. А именно това са качествата, които Наградата изгражда и цени.

Историята на Иван е малко по-различна. Той научава за програмата от съпруга на своята братовчедка. Като ученик в 11 клас e ангажиран с един куп извънкласни дейности и курсове за подготовка покрай предстоящите матури. Разбирайки за целите на Наградата, както и предимствата, които тя предлага на младите хора, Иван решава да я представи на директорката на своето училище. Предлага ѝ да лицензират гимназията, но това се оказва невъзможно. Тогава, един проект по „Свят и личност“ се превръща в повод за Иван да планира благотворителен концерт, с който да набере необходимата сума за лицензионната такса, за да помогне на своето училище.

Организирането на подобен концерт е голямо предизвикателство, но и прекрасна възможност за самостоятелно развитие, което според Иван е водещо в избора му да помогне точно на Наградата. Оказва се трудна задача да бъдат събрани достатъчно групи, както и да бъде намерена зала на не много висока цена, но това не го отказва. В екип с още няколко момчета провежда събитие, в което участват шест български младежки групи. Концертът продължава четири часа и жъне небивал успех.

След концерта се срещнахме с директора на училището. Съвместните усилия на Иван и екипът ни да убедим г-жа Никова в ползите от Наградата бяха увенчани с успех. Днес 7 СУ „Свети Седмочисленици“ е лицензиран представител на Наградата, и има двама обучени Лидери, които работят с общо 10 ученици.

Амбициите на Иван не приключват до там. Той има желание да основе своя фондация за набиране на стипендии, чрез реализиране на благотворителни събития. Събраните средства ще бъдат дарявани на различни инициативи, за да се подпомага тяхната дейност.

Иван иска да се включи в Наградата в Холандия, защото планира да учи „Психология“ там. Той е музикант, обича да свири на пиано, а също и да пее. Дава смени в столично заведение, когато има възможност. На въпроса какво му даде цялото това преживяване, той с усмивка отговори „Собствено удовлетворение. А и си направих проекта по „Свят и личност“.“

Днес Иван организира втори концерт, като събраните средства желае да дари на Наградата, за да може чрез тях да се покрият и лицензионните таксите на други училища, които нямат възможност.
Наградата е инструмент, който изгражда едни по-добри хора. Тя залага на индивидуален подход и работа с всеки от участниците, като насърчава неговите умения, развива постоянство и целеустременост, създава реалистична самооценка. Престижът в комбинация с традициите и опита, с които Наградата се е доказала във времето, подпомагат активно бъдещото личностно и професионално развитие на участниците.

Да бъдеш доброволец е личен избор, да даряваш времето си и усилията си в името на някоя добра и смислена кауза също. Иван е един прекрасен пример за отговорен млад човек, който има желание да промени реалността, в която живеем. И го прави!