Блог

Истории за Наградата

Какво ни сподели един Лидер в Наградата?

За кого се сещате, когато чуете думата “ЛИДЕР”? Често, това са популярни обществени личности с определени постижения и заслуги, чиито успехи стават публични.

Всъщност, не е задължително лидерите да бъдат всеизвестни. Не е задължително техните работни места да са мултинационални. Техните страхове и умора приличат на нашите. Техните премеждия са като тези на всеки от нас – безсънни нощи, много работа и много надежда, премеждия с вяра и лично отношение. Затова техните истории са вдъхновяващи и интересни.

Искаме да разкажем, за едни хора, които не са в светлините на прожекторите. Те са оптимисти, обикновено определят удовлетворението от своята кариера като резултат от способността им да служат на другите и да променят тяхният живот. Лидерските им умения се основават на желанието им да подобрят качеството на преподаването и образователната система за всички ученици.

Досетихте ли се вече за кой става въпрос? Всеки един от нас познва не малко такива, и те са едни от главните виновници да можем да пишем и четем този текст. УЧИТЕЛИТЕ, разбира се.

Учителите нe разглеждат лидерството като “висша” позиция в йерархията. Вместо това, за тях лидерството е плод от съвместно (колективно) усилие, което се обуславя с “обединение” заедно с други учители, за да насърчат професионалното развитие, растежа и подобряването на образователните услуги.

За тях да бъдеш лидер означава да влияеш положително на образователната система. Учителите понастоящем служат като изследователи, работят като съветници-наставници на нови учители и улесняват дейностите по професионалното развитие като опитни преподаватели.От тях всички очакваме да обучат и възпитават децата и младежите в училище, да бъдат техни приятели и наставници, да вярват в успеха на всяко едно дете, да бъдат прилежни в документацията и отчетността на дейността им, да организират пътувания и празненства, да комуникират с родители, институции, международни техни колеги и какво ли още не. В допълнение, учителите изграждат редица нови и уникални лидерски роли по собствена инициатива, като разработват и изпълняват програми, които вярват, че ще доведат до положителна промяна. Може би най-съществената лидерска роля, която заемат е да помагат в развитието на младежите, не само като бъдещи професионалалисти, но и като личности.

Как изглежда Наградата през очите и опита на един лидер- учител ни споделя Катя Гочева. Тя е преподавател и ръководител в направление Информационни технологии в ОУ “Пенчо Славейков”, Димитровград. Като учител по информатика, тя има афинитет към развиващите програми, а изборът и на професия подсказва, че носи в себе си приключенски дух. Ето какво споделя Катя, която отскоро е Лидер не само в качеството си на учители, а и в Наградата и вече работи с 4 участници.

 

Защо реши да станеш Лидер в Наградата?

Реших, защото ми се стори доста интересно и си помислих, че ако и аз бях на такава възраст, в която да мога да правя Наградата, с радост бих се включила в това приключение. Просто харесвам структурата на Наградата и начина, по който подтиква младежите да си поставят предизвикателства, защото мисля, че те израстват много, след като преминат през Наградата.

Какво би казала на свои колеги, които се колебаят дали да станат Лидери в Наградата?

Бих им препоръчала Наградата, а също и да станат Лидери в нея, защото е много интересно и вълнуващо приключение.

Ако беше участник в Наградата, какви дейности щеше да си избереш?

Аз много искам да науча английски, голямо желание ми е. Опитвала съм се, но не съм стигнала до никъде. Спортът също много ми харесва, бих правила нещо като фитнес, или по-скоро домашен фитнес. За изпълнение на доброволческата задача бих станала ментор, например на някои от нашите деца, които ще се включат в Наградата.

Имаш ли свой лидер, когото харесваш и на когото искаш да подражаваш? Човек, от когото се учиш?

Уча се от всичко, което ми харесва. От всеки научавам нещо ново. Не мога да се сетя за един конкретен.

 

Е, ние пък се сещаме за цели 361 Лидери в Наградата, които играят решаваща роля за нейния успех. Те умело ангажират младите хора в програмата и насърчават и вдъхновяват участниците по време на тяхното пътешествие.

Лидерите на Наградата са на фронтовата линия, като заемат една от най-важните роли – тази на мотиватор за участниците, с които те са активно ангажирани. Без тяхната отдаденост нямаше да я има и Наградата!